Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintrends_voor_2016

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 oktober 2020

De tuintrends voor 2016

nieuwe tuintrends of trends voor decoratie 2016 : epifytenWat brengt 2016? Grote, opvallende planten en bloemen in huis en in de tuin, weelderig groen op je terras, ‘ouderwetse’ geraniums op je balkon en heel veel peulvruchten in de moestuin. Voor luie groene vingers zijn er epifyten en mostapijtjes aan de muur. Gelukkig Groen Jaar!

Exotisch
Vergeet die exotisch reis, creëer je eigen weelderige jungle, in huis en op je terras. Bloemen met exotische looks en kleuren als Gloriosa, Vanda-orchideeën en Medinilla maken het dit jaar helemaal. Wie meer voor een zuiders sfeertje is, kan honderduit genieten van hibiscussen, uitgeroepen tot terrasplant van 2016.

Zonnebloemen
Ze groeien allergemakkelijkst, zorgen voor een spectaculair effect en brengen zelfs op de meest regenachtige dag de zon in je tuin. Zaai zonnebloemen in allerlei hoogtes en tinten; de laagste soorten kunnen zelfs gewoon in een pot op je terras. Geen tuin? Zet een bos zonnebloemen in huis. Hoe meer, hoe liever. Zaai ze in huis, vanaf april.

tuintrends 2016 : geraniumsComeback van de geranium
De balkongeranium is terug, en hoe! Wit, roze of rood, welk kleur je ook kiest, aan deze retrobloem beleef je een zomer non-stop plezier. Bovendien zijn geraniums ijzersterke balkonplanten, die felle zon weerstaan maar ook niet morren om wat regen: ideaal voor wie geen (al te) groene vingers heeft. Vanaf midden mei mogen ze naar buiten.

Peulvruchten
2016 is hét jaar van de peulvrucht, volgens de Verenigde Naties. Omdat peulvruchten gezond zijn, maar een kleine ecologische voetafdruk achterlaten en ook nog eens erg  duurzaam voedsel zijn: écht superfood dus. Reserveer nu al plaats in je moestuin(bak) voor royaal veel prinsessenboontjes, tuinbonen, snijbonen, erwten, linzen en kikkererwten. Bemest die plek niet; peulen houden niet van veel voedsel in de grond.

XL Kamerplanten
Vergeet al die kleine potjes met miniplantjes en lilliputtercactusjes, 2016 wordt het jaar van de Grote kamerplant. Zeker als je geen plaats voor een boom in je tuin hebt, is zo’n kamerboom geweldig. Maak plaats, want hoe groter, hoe beter. Kies er een glamoureuze, goudkleurige pot bij, die zijn dit jaar helemaal hip.

mosmuurMos aan de muur
Ben je niet zo’n schilderij- of fotokadertjesmens? Goed nieuws, voortaan kun je mos tegen de muur van je woonkamer hangen. Puur natuur, heerlijk aaibaar, en onderhoud nul. Moswinkels zoals www.mosmuur.be hebben ze in alle maten, vormen en kleuren, al dan niet met een mooi kader omheen.

Epifyten
Het is niet omdat je van planten houdt, dat je je vingers hoeft vuil te maken. Droogplantjes of epifyten hebben geen echte wortels, en hoeven ook geen aarde, ze leven van de lucht, wat damp en (jouw) liefde. Hoe lichter van kleur ze zijn, hoe meer licht ze verlangen. Elke week een kleine douche met de plantenspuit, en ze zijn tevreden. Nog meer tips vind je bij www.phytplants.com.

In een glaasje
Minituintjes in een terrarium, XS landschappen in een bokaal, mosjes onder een stolp: piepkleine groene creaties achter glas maken het helemaal. Probeer zelf eens een moscompositie in een fles, of zet een bonsai in een jampot of inmaakbokaal. Planten vinden zo’n serre zonder dak alvast geweldig.

Foto’s: Laurence Machiels en mooiwatplantendoen.nl

#5005

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist