Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintips_zomertuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 29 november 2021

Tuintips voor een zorgeloze zomertuin

Zomer is ‘la dolce vita’
Zelfs in de tuin is ’s zomers alles vooral lekker loom genieten. Lange, late avonden. Gezellige tuinverlichting. Het leven is op z’n top en ademt licht, lucht, warmte en kracht. Het gevoel dat niets hoeft en alles mag. Overal bruist de zuurstof uit de bladeren en bloemen lonken warm naar bestuivende insecten. Wat kan de wereld mooi zijn! Wie geniet van een tuin weet hoe geweldig dat kan zijn. Maar ook op een balkon kun je dat geluk ervaren.

Outdoor cooking is geweldig!
Iedereen ontdekt het! Stralend weer en heerlijk buiten kokkerellen.. Elektrische - en gasapparaten geven perfecte resultaten en zijn direct klaar voor gebruik. Heel mooi is een vast opgestelde barbecue op het terras. Op zo’n moderne BBQ is bijna alles mogelijk. Daarop maak je verrassende traktaties en natuurlijk in flinke hoeveelheden, want barbecuen wordt pas echt gezellig als je met meer bent. Zorg dan voor bérgen spiesen, lekkere salades, een goed glas wijn… en dat het niet allemaal fors hoeft te zijn wat je op je BBQ tot iets verrukkelijks omtovert, bewijst het volgende recept voor paddenstoeltjes met Parma-ham (prosciutto):
Je hebt nodig (voor 20 stuks): 20 satéprikkers, 40 grote champignons, 1 dl port, kwart pakje boter, 20 plakjes prosciutto.
Maak het zo: Eerst de prikkers een uurtje in water weten (onder duwen), maak de champignons schoon (met een vochtige doek, niet onder de kraan), smelt de boter in een pan of wok, doe er de champignons bij (in vieren snijden) en wat selderijzout, bak alles een minuutje. Dan de port erbij en roerend braden tot de port is verdampt. Snij de prosciutto ook in vieren en rijg de champignons en prosciutto om en om aan de prikkers. Daarna nog 10 minuten op de BBQ. Ieder gesprek stokt als ze dit proeven. Mamma mia! Magnifico!

Oog op de tuin tijdens vakantie
Wie het nog niet ontdekt heeft, moet toch eens ervaren hoe handig het is om een hovenier voor een deel van het tuinonderhoud in te schakelen. Steeds vaker worden onderhoudscontracten afgesloten om bijvoorbeeld twee maal per jaar te komen snoeien. Dan gebeurt het vakkundig en gaat er niets mis. Ook worden steeds vaker afspraken met hoveniers gemaakt om tijdens vakanties de tuin te onderhouden. Eigenlijk is het meer controleren: sproeien als het nodig is, de kuipplanten water geven, het gras bijhouden, enzovoorts. Simpele dingen waar je dan geen familie, buren of anderen meer mee lastig hoeft te vallen. Het kost bovendien weinig en het is nog veilig ook, want dan is er regelmatig iemand bij huis aanwezig. Dat schrikt grijpgrage vingers af.

Hoe wordt een bloemenborder mooi?
Toegegeven, het is een heel gepuzzel en het vraagt een hoop gezoek in plantenboeken enz., maar het is wel leuk werk. Echt mooi wordt het wanneer je weet wat je doet en waarom. Er zijn een paar simpele regels die al flink helpen. Zet geen kleuren die vloeken direct naast elkaar. Witbloeiende of grijsbladige planten ertussen zorgen voor mooie overgangen of een wollig effect. Houd rekening met de bloeitijden. Zorg dat er door het jaar heen steeds planten bloeien. Let op afwisseling in de bloemvormen. Hetzelfde geldt voor groeihoogtes en bladvormen en -kleuren. Vergelijk het maar met het componeren van een stuk muziek. Wordt het niet wat je wilt, haal er dan een goede tuincomponist bij: een vakkundige hovenier. Die maakt er absoluut iets moois van!

Welk tuingereedschap heb je nodig?
Het allerbelangrijkste stuk tuingereedschap is een goede snoeischaar. Er is altijd wel iets dat verwijderd moet worden. Voor takken dikker dan 1 cm heb je een takkenschaar (met lange handvatten) nodig. Wordt het nog dikker: gebruik dan een boomzaagje. Voor het planten is een plantschopje nodig, een handcultivatortje (harkje) voor het losmaken van grond en verwijderen van onkruid. Dat laatste kan ook met een schoffel, maar pas dan op geen plantenwortels te beschadigen. Een goede spade (voor spitwerk en verplanten) is ook onmisbaar. Net als een hark (voor grond en grind) en een voegenkrabber (liefst met lange steel) om paden en terras onkruidvrij te houden. Verder een gieter, sproeimiddelen, een netje voor de vijver, een grasmachine, stevige werkhandschoenen, bindmateriaal, en als je er de ruimte voor kunt vrijmaken een regenton op standaard met kraantje en ook een goede compostcontainer (voor eigen watervoorziening en vermindering van tuinafval). Als je dat allemaal hebt, ben je al aardig compleet.

Ongedierte
Uiteraard wilt u in uw tuin ongedierte en schimmels voorkomen. Zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten. Voorkom wel tocht. Breek harde wind met een haag of open schutting. Ook overbemesting maakt planten slap en kwetsbaar. Gezonde planten zijn sterk en hebben weinig last van een luisje of een schimmeltje. Maar als zo’n aantasting te gek wordt, zult u iets moeten doen. Dan zult u moeten spuiten met een middel dat de kwaal echt aanpakt. Daarbij moet u aan een aantal dingen denken. Laat u vooraf precies voorlichten over welk middel het beste werkt tegen de schimmel of het beestje dat u heeft aangetroffen. Voor het juist toepassen van gewasbeschermingsmiddelen is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed te volgen en vooral te letten op de juiste dosering. Ook zult u de behandeling verschillende keren moeten herhalen, vaak met een tussentijd van één of meer weken. Spuit ’s morgens vroeg of ’s avonds laat dan vliegen de bijen niet. Let voordat u gaat spuiten op de windrichting, altijd van u af. Berg na gebruik de middelen goed (kindveilig) op.Potterie waar je met plezier naar kijkt
Een groot voordeel van planten in potten is dat je er eindeloos mee kunt combineren. Ideaal op een terras of balkon. En de potterie is volwassen geworden. Zowel binnen als buiten. Potterie is tegenwoordig zo mooi dat het zelfs zonder beplanting al echte kunststukjes zijn. Kunststof beleeft een ware revival. Het is niet meer namaak van iets anders maar een volwaardig product, zoals de kunststof potten en bakken met binnenverlichting (Nederlands design) die een sensatie waren in Parijs. ‘s Avonds adembenemend mooi. Ook tuinkunstenaars houden zich steeds meer bezig met de behuizing van planten. Zo wordt vaker gedacht aan een goede waterhuishouding in de pot, onderschotels en alles wat er voor de mobiele tuin komt kijken.

Hoe houd je de vijver helder?
Je vijver blijft helder als de vervuiling gering is. Hou niet te veel vissen en voer die niet te veel. Laat de pomp voortdurend draaien, want watercirculatie is erg belangrijk. Schaf eventueel een filterinstallatie aan. Zorg voor voldoende zuurstofplanten in het water. Zorg ook voor wat schaduw onder water door planten met drijvend blad. Verwijder regelmatig slierten draadalg (overigens een teken dat de waterkwaliteit heel goed is!) Vul liefst bij met regenwater (een ton met aftapping uit de regenpijp is zó geïnstalleerd). Goede plastic regentonnen hebben een kinderveilige deksel.

TIP
Hoge vaste planten hebben een extra steuntje nodig. Bind niet een hele bos bloemstengels bij elkaar aan een bamboestok, maar zet stokken in één richting tussen de stengels en bind daar steeds per stuk een bloemstengel aan vast. Dat toont veel mooier!

TIP
Knip uitgebloeide bloemen regelmatig af. Dan bloeien de planten vaak veel langer door. Dat komt doordat ze dan geen energie in de zaadvorming kunnen steken, maar wel proberen toch tot zaadvorming te komen, juist door meer nieuwe bloemen te maken. En dat is wat je wilt.

TIP
In pot gekweekte planten kunt u gewoon planten terwijl ze bloeien en vol in blad staan, het maakt niet uit. Koop dus wat u mooi vindt en zet de planten op kale plekken in de border of in sierpotten.

TIP
Sommige vaste planten gaan opnieuw bloeien als je ze na uitbloei terugknipt. Dat geldt voor soorten als Alchemilla, Alyssum, Delphinium, Erigeron, Geum, lupine, Trollius en zelfs hoornviooltjes (Viola Cornuta Groep).

TIP
De mooiste rozen kies je natuurlijk als ze bloeien en dat is nu! Je kunt ze bloeiend en al, in pot gekweekt kopen en meteen planten. Beter kan niet! Heel veel rozen bloeien door tot de vorst er een eind aan maakt. Erg dankbaar dus, ook als snijbloemen, en dan die geur!

TIP
Je gras blijft deze zomer veel beter groen, als je het in hete, droge perioden wat langer laat (ca. 6 cm; de grassprietjes moeten net niet omvallen). Stel de maaier dus wat hoger af en vergeet natuurlijk niet te sproeien. ’s Morgens vroeg sproeien is het meest effectief.

#640