Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintips_voor_de_maand_februari

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 september 2021

Tuintips voor de maand februari

Moestuinieren
Voel je de lente al een heel klein beetje? In februari kan je beginnen moestuinieren!
Haal je teeltplan uit en strooi wat kalk op de plek waar de kolen komen. Zaai in de serre de eerste tuinbonen en erwtjes in potjes; probeer ook wat makkelijke sla zoals rucola, snijsla of mizuna en een rijtje spinazie in volle grond. Gaat het hard vriezen, leg er dan 's nachts een vliesdoek over. 

Zanglijster
Begrijp je niet wat dat hoopje kapotte slakkenhuizen op je pad doet? Dat is het werk van de zanglijster. Hij vist slakkenhuizen tussen de planten en slaat ze met zijn snavel op een harde ondergrond, tot ze breken. Voor hij de slak opeet, veegt hij ze schoon in het gras, de smulpaal. Nu weet je weer waarom je ecologische slakkenkorrels moet strooien; van andere gaat ook de lijster eraan.

Oppepper voor druiven
Zijn je druiven gesnoeid? Geef ze nu dan een eerste portie bloedmeel. De meeste organische meststoffen werken geleidelijk maar bloedmeel vormt een uitzondering. Deze instant oppepper is heel stikstofrijk en geeft snel resultaat zonder risico op verbranding. Druiven zijn er dol op maar je kan er ook je gazon, struiken of hagen mee oppeppen.

 

Onbekende groenten
Er zijn zo van die groenten waar niemand over spreekt maar die gewoon in elke tuin horen. Zoals zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum); de Romeinen waren er al dol op. Het frisse jonge blad en de malse stelen komen nu boven; eet ze rauw of gestoofd. Deze tweejarige is niet alleen decoratief en lekker maar ook nuttig: de bloemschermen trekken sluipwespen, zweefvliegen en gaasvliegen aan.

 

 

#3125

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be