Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintips_voor_de_maand_december

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 2 maart 2021

Tuintips voor de maand december

Water
Is je tuin ook zo droog ? Vooral pas aangeplante bomen, struiken en hagen (in zanderige grond), hebben nu extra water nodig. Laat je niet misleiden door een paar regendagen; dat is echt niet voldoende. Maak de bovenste laag los en ga zachtjes met de waterslang in een brede cirkel rond de stam. Geef minstens 10 liter per keer. Bedek de aarde daarna met een dikke laag bladeren of (blad)compost, gecomposteerde houtsnippers of schors. Blijf 10 centimeter van de stam weg. Houdt de droogte aan, geef dan binnen veertien dagen opnieuw royaal water.

Snoeien
Wat wordt jouw volgende tuinklus? Wij gaan bessen snoeien! Knip je rode bessen en kruisbessen terug tot op 4 of 5 hoofdtakken per struik. Top de zijscheuten tot op 3 knoppen, te tellen vanaf de groei van het vorige jaar. Bij zwarte bessen moet het anders: daar snoei je elk jaar een derde van de dikste takken tot op de grond af. Geef na het snoeien wat organische mest en een dikke laag compost.

Welke serre?
Welke serre zou jij aanraden? Een lichte, budgetvriendelijke aluminiumserre, een zelf in elkaar getimmerde constructie met hout en plastiek of een duurzaam cederhouten exemplaar? Onze tip: investeer meteen in iets degelijks, want eens je een serre hebt, kan je niet meer zonder. Zoek een plek met veel zon, zorg voor flinke funderingen en een regenton in de buurt. Volgende maand kan je al aan het zaaien slaan.

 

#3341

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be