Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintips_bij_warm_weer?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 28 november 2022

Hittegolf op komst: tips voor de tuin

Water geven tijdens hittegolf

Na een natte en koude meimaand mochten we proeven van de eerste zonnige en zeer zwoele lentedagen. Heerlijke temperaturen die soms snel te warm aanvoelden. Maar dit was nog maar een "opwarmertje" want volgende week klimmen de temperaturen verder naar 30 graden. Geen weer dus om zware tuinklussen op de planning te zetten. Integendeel, net zoals ons zien ook de planten af van de hitte. Voorkom uitdroging en voorzie voldoende schaduw want ook planten kunnen verbranden in de volle zon.

1. Geef voldoende water

Als het warm is, hebben planten sneller dorst. We zijn dan vaak geneigd om de planten dagelijks water te geven zodat ze niet uitdrogen. Toch is het beter om dit niet te doen en raden we aan om de dag flink wat water bij te geven. Op deze manier dringt het water door tot diepere lagen en krijgen niet alleen de bovenste wortels de kans om het op te nemen.

Wat vaak vergeten wordt tijdens lange periodes van droogte, is de plantenvoeding. Door zo vaak water bij te geven, spoelt de voeding weg uit de aarde. Geef daarom af en toe wat vloeibare voeding bij aan zomerbloeiers en vruchtdragende planten zoals aardbeien. Zo gaan ze nóg beter groeien en mooiere vruchten aanmaken. 

Water geven in de avond2. Geen water overdag

Tijdens een hittegolf is het belangrijk zo weinig mogelijk water te gaan verspillen. Geef daarom steeds water in de ochtend of laat op de avond wanneer het niet meer zo warm is. Doe je dit overdag, dan verdampt het grootste deel nog voor het de wortels heeft bereikt en heeft de plant nog altijd geen water gekregen. Vooral vruchtdragende planten, jonge en pas aangeplante tuinplanten kunnen het extra water goed gebruiken om te overleven. Wanneer de bladeren er slap bijhangen, heeft de plant een watertekort.

Om het water snel tot bij de wortels te brengen, giet je het beter niet op de bladeren maar direct rond de plant. Zo kan het vlot de grond in. Zorg ervoor dat niet enkel de bovenste laag goed nat is maar ook de lagen daar onder. Want ook planten houden van een verfrissend voetenbadje tijdens extreme droogte.  In de avond kan je de planten afkoelen met de tuinslang.

Tip: Maak kuiltjes rond de plant waar je het water in giet (zeker in de moestuin). Zo krijgt de plant sneller en op de juiste plaatsen water.

3. Creëer schaduw

Planten in potten lopen nog meer risico op uitdroging dan tuinplanten in volle grond. Verplaats daarom tijdelijk alle potplanten naar een schaduwrijke plaats. Denk hierbij aan bloempotten, hangplanten, verplaatsbare plantbakken... Een beetje zon in de ochtend of avond kan geen kwaad, vermijd vooral de middagzon wanneer de zon het hoogst en het warmst staat. Omdat de grond in potten snel verdampt, kan je hier wel dagelijks water bijgeven. Plaats ze ook samen om snelle verdamping tegen te gaan. Tevens de bodem afdekken met boomschors of grind, kan helpen om geen snelle uitdroging te hebben.

Tip: kies bij het aanschaffen van bloempotten voor lichte kleuren. Deze warmen minder snel op.

Een andere manier van afdekken is mulchen. Hierbij wordt de bodem bedekt met een natuurlijke bodemlaag zoals compost, gras, plantenresten, bladeren, stro... In deze tuinresten zitten ook nog eens waardevolle voedingsstoffen waarmee het bodemleven de grond terug luchtig maakt. Zo wordt het water en voeding nog beter opgenomen. Opgelet dat er geen woekerend onkruid zoals zevenblad wordt gebruikt als mulchlaag.

Heb je geen mulchlaag dan kan je de borders of moestuin ook beschermen door het plaatsen van een zonnescherm of worteldoek. Let daarbij goed op dat alle planten nog voldoende zuurstof krijgen want anders sterven ze af. 


4. Opgelet bij serres

Een serre zorgt ervoor dat de planten in het voor- en najaar vertoeven in een aangename temperatuur wanneer het buiten frisser is. Tijdens langdurige periodes van hoge temperaturen, worden serres echter plantensauna's. Laat daarom zowel 's nachts als overdag de ramen openstaan zodat er een goede luchtcirculatie is. Bij veel wind zet je de ramen op een kiertje want te veel tocht kan voor meer verdamping zorgen dan de hitte. Voorzie aan de buitenkant (en dan voornamelijk aan de zuidkant) schaduwdoeken, bamboematten of ander hitte beschermend materiaal om de meeste warmte buiten te houden. Deze zijn makkelijk en snel te verwijderen na de hittegolf, zo is er meteen terug voldoende licht.

5. En het gras?

Zoals het gras tegen een "stootje" kan, kan het ook goed tegen een hittegolf. Ook al lijkt dit op het eerste zicht niet wanneer het mooie groene tapijt verandert in een gele, dorre vlakte. Toch blijft het gras onder de grond verder leven en zal het bij de eerste stevige plensbui nieuwe grassprietjes aanmaken. Verspil dus niet te veel water aan het groen houden en wens je dit toch te behouden, geef dan ook hier om de dag extra water. Zo bespaar je niet alleen op water maar ook op je portemonnee wanneer je geen regenwater hebt.

6. En als laatste

Wil je toch nog graag die ene struik snoeien? Dan raden we aan dit even te laten liggen tot na de hittegolf. De onderste bladeren zijn namelijk niet gewend aan de hitte van de zon en verbranden onmiddellijk wanneer ze worden blootgesteld. Ook het dieven stel je best uit, anders ontstaan er brandkoppen. Geniet vooral van het mooie weer.

Gazon besproeien met cirkelsproeier

#5898Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon