menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 april 2024

Tuintip - Welkom, Koning winter!

Wat je nu nog in de tuin kunt doen, is sterk afhankelijk van het weer en de temperatuurschommelingen. Gezien er deze week geen extreme weersomstandigheden worden verwacht, is het nog steeds mogelijk om gespit, aangeplant en verplant worden van zowel bladverliezende- als wintergroen heesters en sierbomen. Al maken de koude nachten het steeds moeilijker om de grond nog diep te gaan bewerken.

De voorlaatste karweien van het jaar

planten en verplanten voor de winter

Bescherm waterleidingen

Emmers en gieters worden leeggemaakt zodat ze gedurende een koude nacht niet stukvriezen en ook waterslangen laten we leeglopen en bergen we op.  Indien u eventueel een beregeningssysteem heeft dat nog niet is afgesloten dan is het ook raadzaam dit vooraf te doen alvorens koning winter al het water genadeloos in ijs omzet.
Ook waterleidingen die buiten lopen dienen beschermd te worden: voorzie eventueel verwarmingsdraden indien zo ook ’s winters gebruikt worden.

Afgevallen bladeren als vorstbescherming

Verdeel de laatste bladeren tussen de plantbedden of gebruik ze om uw composthoop af te dekken. Haal zeker en vast alle bladeren van het gazon en van het vijvernet dat we stilaan terug kunnen opbergen.
Zorg ervoor dat alle vorstgevoelige planten ofwel binnen gehaald zijn ofwel voldoende beschermd zijn. Zit alles wel stormbestendig vast? Controleer vliesdoeken en folie- afdekkingen regelmatig.

Bomen en heesters

Wees de seizoenen voor en knip eens wat forsythia- en kersentakken af, in de huiskamer zullen ze reeds uitvoerig bloeien. Wonder boven wonder doen ze dit het best in warm suikerwater (0,5 kg suiker/10 liter water).

forsythia- en kersentakken

Heeft u een boomgaard of een aangeplante bomenweide? Controleer dan nu alle steunpalen en boombanden en vervang ze indien nodig. Controleer ook of er geen boompalen zijn die bomen beschadigen in combinatie met weer en wind.

Haal uitgedroogde mummies van de fruitbomen en geef ze mee met het huisvuil, zij dragen veelal veel ziektekiemen en horen dus niet thuis op de composthoop. Appel- en perenbomen kunnen nog steeds worden gesnoeid. Versnipper het snoeihout om als mulch te gebruiken. Je kan het ook langs de kant houden om in het maaiseizoen met grasmaaisel te vermengen op de composthoop.
Kalk de stammen van fruitbomen om vorstscheuren te vermijden. Schuur de stam eerst af met een staalborstel en verwijder alle losse stukjes schors.

bewaren van aardappelen naast appelsControleer de opgeslagen fruitoogst en ventileer uitvoerig op vorstvrije dagen.
Tip: sla nooit appels met aardappelen op, gezien deze laatste daardoor schieten.

Tuinkers kiemt binnen een paar dagen op een vochtig stuk keukenpapier. Hou het papier vochtig tijdens het volledige kiemproces. Heerlijk toch een lekker broodje met gerookte zalm en heel wat tuinkers. Ook kruiden zoals peterselie en bieslook kunnen in de huiskamer worden gehouden. Zet ze op een lichte standplaats uit de zon en na een paar dagen zullen de planten smakelijk en fris groen ontwikkelen.

Aard de overgebleven kolen nog eens aan en oogst spruitjes en pastinaak. Binnen kan je reeds beginnen met het zaaien van vroege groente zoals sla, zomerkool, radijs, spinazie, wortelen en slauitjes. Deze zaden hebben geen hoge temperatuur nodig om te ontkiemen (13°C).

Leven in de wintertuin

Let op bij het opruimen van eerder gemaakte hoopjes blad- en tuinafval. Deze worden al te vaak door egels als overwinteringsplaats gebruikt. Schep deze hoopjes nooit op met een riek voor het geval er een egeltje onder schuilt. Dek hem dan voorzichtig weer af en laat hem rusten.
Let op voor gladheid op paden en terrassen. Maak ze vooraf mosvrij met het juiste milieuvriendelijke middel of met behulp van een hogedrukspuit. Let op voor de voegen van de bestrating bij het gebruik van een hogedrukspuit. Bij klinkers bijvoorbeeld is het noodzakelijk om na de behandeling opnieuw in te zanden zodat alles weer netjes is opgevoegd.

vogels voederen in decemberVoeder tuinvogels nu uitbundig en geniet van al het leven op en rond de voedertafel. Zorg voor voldoende afwisseling en maak de tafel regelmatig schoon met heet water zodat de etensresten geen kans krijgen te beschimmelen en ziektes zich niet verspreiden.
In de vijver kan indien nodig een vijververwarming worden aangebracht om  te voorkomen dat de vijver volledig dichtvriest. Indien je deze kost niet wil maken kan je er op enkele originele manieren voor zorgen dat het water niet volledig bevriest. Laat bijvoorbeeld een bal op het water drijven of zet een pan met heet water op de ijslaag zodat er een ijsvrije cirkel ontstaat.

Tot slot kunnen we elke vorm van blote grond nog eens schoffelen om eventuele reeds klaar zittende kiemplantjes van allerlei onkruiden te slim af te zijn. Door de volgende vorst en zon zullen zijn uitdrogen en maken zij in het voorjaar geen kans meer!

Terug naar boven icoon