Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinreis_parijs_bezoeken2

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 8 december 2021

Een tuinreis naar Parijs in de lente deel 2

Nog nieuwe parken van betekenis creëren in een eivolle stad is niet zo makkelijk. Parijs heeft dat gedaan. Telkens toen het tijd werd om bepaalde stadskankers op te ruimen heeft de stad er kunnen weerstaan aan de grondspeculanten en werden er weer open en groene ruimten gecreëerd voor zijn bewoners.

Toen de verouderde en verkeerstechnisch niet meer goed bereikbare markthallen werden afgebroken kwam het forum des Halles in de plaats met een aanzienlijk park daarbij. Op de terreinen van de oude Citroën fabrieken kwam er in de jaren tachtig een groot uitgestrekt park tot stand en bijna tegelijkertijd maakten de oude slachthuizen en de vleesmarkt in het noordoosten plaats voor een heel nieuw soort park, het Parc de la Villette.

Ook het goederenstation van Bercy waar traditioneel de wijnaanvoer uit de Bordeaustreek via het spoor gebeurde, was minder noodzakelijk geworden en de terreinen werden herschapen in een groot park:

Parc de Bercy.
De negentiende-eeuwse pakhuizen werden gerestaureerd en kregen als bestemming: wijntavernes, dansgelegenheden, bioscoop of trendy winkels
In het veertien hectare grote park kan men hier en daar nog de rechtlijnige structuur van de sporen en loskaaien zien. De tweehonderd jaar oude bomen werden gespaard en nog eens aangevuld met grote aantallen volwassen bomen. Komend uit de richting van het metrostation Bercy ligt er vlakbij de ingang, een moestuin en kruidentuin waar de plaatselijke schooljeugd zich komt uitleven: mest uitvoeren, sla zaaien, insectenhotels bouwen … .
Er kwam een romantisch landschappelijk gedeelte met vijvers, massieven met uitbundig bloeiende struiken, een rozentuin en vooral ook grote ligweiden , dooraderd met kronkelende bloemperken. Pergola’s met druiven en zelfs een wijngaardje herinneren er aan het wijnverleden van deze plaats.
Het onderhoud van dit park gebeurt voortreffelijk maar een fout is gauw gemaakt. De arcaden, overwelfd met een bloemenkoepel van witte regen die tijdens een vorige bezoek zo’n indruk op ons maakten, stonden er deze keer door ondeskundig snoeiwerk, maar belabberd bij.


Parc de Bercy
Parc de Bercy

Niet alle tuinen en parken die op ons programma stonden lagen zomaar op wandelafstand. Het goed uitgebouwd metronetwerk bracht ons echter steeds in een minimum van tijd en voor relatief weinig geld overal heen. Een flinke wandeling die ik echter aan iedereen zou aanraden is het vijf kilometer lange traject van de Promenade Plantée.
Je moet het weten, want wie zou er vermoeden dat er bovenop de hoge bogen langs de Avenue Daumesnil, waaronder er tal van ambachtswinkeltjes en ateliers gevestigd zijn, een tuin ligt. Deze brugbogen maakten deel uit van een spoorweg die soms 6 meter hoog boven het straatniveau liep, dan in een tunnel dook en weer zijn weg verder zette in een holle bedding.

vijf kilometer lange traject van de Promenade Plantée
vijf kilometer lange traject van de Promenade Plantée

Toen deze lijn in 1969 werd afgeschaft, kocht de stad Parijs deze terreinen aan en legde er een zeer mooie tuin op aan. Al wandelend, joggend of fietsend komt men langs de meest uiteenlopende soorten tuinelementen: een Azalea- en Rhododendronplantsoen, rozenbogen, een waterpartij met een lavendelberm, vaste plantenborders enz. Zelfs de saaie tunnel werd opgesmukt met neprotsen waar een watervalletje mee werd gemaakt.

Deze wandeling start men best aan het metrostation Deaumesnil om te eindigen aan de Place de la Bastille. Minder sportieven zelfs vanaf Reuilly, want daar begint het mooiste stuk. Ook de beplanting rond het gemeentehuis van Reuilly is het waard van er even stil te staan.

Promenade Plantée
Promenade Plantée

Weer op wandelafstand van de Place de la Bastille en aan de overkant van de Seine, ligt de Jardin des Plantes, de Botanische tuin van Parijs. De allereerste experimentele aanleg dateert al van 1580 door Vespasien Robin. Twee eeuwen later werd de tuin uitgebreid tot een totale oppervlakte van 23,5 ha door le Comte de Buffon. Namen waar ik normaal nooit nota zou van nemen, was het niet dat er nog steeds enkele ontzagwekkende bomen in de plantentuin staan die ooit, meer dan 300 jaar geleden, door die mensen werden aangeplant. Jean Robin, de zoon van Vespasien ontving in 1636 zaden van de valse acasia uit het onlangs ontdekte Amerika, kweekte ze op en plantte ze in de plantentuin. Deze bomen, Robina’s staan er nu nog steeds en werden naar hem genoemd.
Een reusachtige plataan, geplant door Buffon in 1785 staat er ook nog steeds gezond en wel en een pistachenotenboom, siert er de alpinetuin sedert het jaar 1700. Mooi beschut achter een muurtje en goed ondersteund kan deze grijsaard misschien zo nog wel een eeuw meegaan. Als plantenliefhebber Parijs bezoeken zonder op deze historische plaats geweest te zijn, zou zonde zijn.

Al vanaf de ingang aan de kant van de Seine wacht ons onmiddellijk een vijfhonderd meter lange rechthoekige tuin in Franse stijl met een enorme perspectiefwerking. Hier worden de bloembedden twee maal per jaar nieuw aangeplant met seizoensbloemen. Wij maakten nog net de voorjaarsbloemen mee in al hun schoonheid.


Jardin des Plantes
Jardin des Plantes

Vervolg van deze tuinreis leest u verder op volgende pagina: Tuinreis naar Parijs deel 3
Zie ook: Tuinreis naar Parijs deel 1

Bekijk zijn tuin op  De Cottagetuin

#3018

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster