Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinreis_parijs_bezoeken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 26 oktober 2021

Een tuinreis naar Parijs in de lente

Parijzenaars houden van bloemen
Parijzenaars houden van bloemen

Parijs, een multiculturele wereldstad, roept in de eerste plaats beelden op van brede en drukke boulevards, gigantische monumenten, theaters en cabarets, zakenleven, nachtleven, rijen voor de musea, winkelparadijzen en zo veel meer. Toch is Parijs ook een groene stad, met ontelbaar veel parken en plantsoenen. Pleintjes met strakke perkjes van zakdoekgrootte tot landschappelijke parken waarin men gerust kan verdwalen, pas aangelegd of verscheidene eeuwen oud, je vindt er overal doorheen de stad.
Linden, platanen, paardenkastanjes en Paulownia’s sieren er met duizenden overal de straten en lanen, verzachten de rechte muren van de gebouwen en zorgen voor welkome schaduw tijdens hete zomers.

De parijzenaars houden ook erg veel van bloemen en groen. Je ziet het niet alleen aan het aanbod in de etalages van de bloemenwinkels en aan de bloemenmarkt op het Ile de la Cité, maar ook aan de balkontuintjes en de beplante dakterrassen. Ieder plaatsje wordt er benut om een stukje natuur dichterbij te brengen.
Als het maar even kan, ontvlucht de parijzenaar de drukte en verdwijnt in het park of naar de favoriete bank onder de bomen. Van zodra de zon verschijnt worden de ligweiden volop benut en de stoeltjes in de jardin des Tuilleries, de tuin van het Palais Royal of de Jardin de Luxembourg zitten al gauw vol.

Genieten van de zon en de stilte, ver weg van de stadsdrukte
Genieten van de zon en de stilte, ver weg van de stadsdrukte

Er worden steeds vaker meerdaagse tuinreizen georganiseerd naar Parijs. Na een reportage in Vlaanderen Vakantieland over zo’n reis, had een reisorganisatie die anders met moeite de bus vol kreeg, plots bijna klanten te veel. Onbekend maakt onbemind nietwaar.
Ikzelf was er nu reeds meerdere malen en hoe meer ik mij documenteer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog maar een fractie gezien heb, van al het mooie groen dat die stad te bieden heeft. Ik laat u graag even mee genieten van de foto’s van enkele aanraders en breng u misschien wel op ideeën voor een volgende groene uitstap.

Het Parc Bagatelle ligt in het Bois de Boulogne, net buiten de stadsring. De eerste aanleg dateert reeds van 1775, bij de bouw van het kasteeltje met die naam. Het werd later omgevormd naar een landschapspark en kwam in 1905 in handen van de stad Parijs. Er zijn verscheidene nationale planten collecties ondergebracht. We konden nu reeds volop de bloei van de Irissen en pioenenverzameling bewonderen. Het park geniet ook wereldbekendheid door zijn uitgebreide rozencollectie en het rozenconcours dat daar plaats vindt.

het Parc Bagatelle
het Parc Bagatelle

Er liggen ook een aantal andere oudere en grote parken binnen de stadsring. Het Parc des Buttes -Chaumont is er al één van. Het is een zeer romantisch park, maar alles er aan is kunstmatig: de grotten en de watervallen, en zowel de beekjes die de vijver voeden, als de 150 m hoge heuvel van neprotsen. Het hoogste punt is best bereikbaar vanaf een hangbrug. Daar staat er ook een tempeltje en heeft men een prachtig zicht op nog een andere heuvel, de Mont Martre. Dit park is er eentje om er de tijd voor te nemen want er lopen in totaal wel 10 km paden in en de steeds wisselende landschapscomposities en vergezichten zijn grandioos.

Pars des buttes-chaumont
Pars des buttes-chaumont

Het Cimetière du Père Lachaise, misschien wel het meest door toeristen bezochte kerkhof van Parijs, bevindt zich op wandelafstand daar vandaan. Onderweg doorkruisen we nog eens kriskras het kleinere (toch nog 5 ha) Parc de Belleville. Het werd weer klimmen want ook dit park is in terrasvorm aangelegd tegen één van de hoogste heuvels van de stad. Hier werd ruim gebruik gemaakt van klimplanten en van interessante struikenmassieven met contrasterende kleur tegen de vele keermuren. Een hoogstandje qua tuinarchitectuur is de watertrap die enkele waterbasins op verschillende niveau’s verbindt. Helaas is hij pas in de zomer in werking.

Het kerkhof is dan niet ver meer. Het werd even zoeken naar een ingang waar een stratenplan kon gekocht worden. Hier in deze groene long in de stad, liggen veel bekende figuren uit de politiek, de kunstwereld of het theater, schrijvers of wetenschappers begraven, soms in ware praalgraven of onder een eenvoudige steen. We vertoeven er niet zo heel lang.

jardin naturel + père Lachaise
jardin naturel + père Lachaise

Tegen een muur van de begraafplaats ligt de Jardin Naturel. Dit is een soort educatief natuurgebiedje waar men tracht de meest voorkomende planten en insecten uit de omgeving in stand te houden in een paar typische biotopen: een vijver, een bosje met ondergroei, droog grasland, begroeide muren enz...
Ook daar sprongen we even binnen.

Zie ook volgende delen van deze tuinreis: Tuinreis naar Parijs deel 2 en  Tuinreis naar Parijs deel 3

Bekijk zijn tuin op De Cottagetuin

#2992

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster