Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinpoort_in_hout

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 21 september 2021

Tuinpoort in hout: soorten en materialen

Tuinpoorten bestaan in verschillende soorten en materialen. Een tuinpoort sluit een (deel) van het perceel of tuin af van de buitenwereld, maar zorgt er ook voor dat er nog steeds gemakkelijk toegang kan zijn. De tuinpoort moet dus gemakkelijk geopend worden, en daarvoor zijn er manuele poorten of elektrisch gestuurde poorten (via sensoren, afstandsbedieningen of zelfs apps op smartphone).

soorten houten tuinpoorten

Afhankelijk van de bedoeling en de stijl van de tuin kies je er de meest geschikte uit. Dit is geen gemakkelijke klus wanneer je de keuze hebt uit zo veel soorten. De keuze komt vaak neer op een "gesloten tuinpoort" of "open tuinpoort", maar daarnaast is ook het materiaal belangrijk. Zowel voor de kwaliteit en het model van de afscheiding.

Poorten kunnen volledig in hout gemaakt zijn, in metaal of in een combinatie daarvan. Bij combinaties wordt de kader en de steun uitgewerkt in metaal waarbij de bekleding meestal uit hout bestaat.

Niet elke houtsoort is te gebruiken voor tuinpoorten. Het hout moet een duurzame houtsoort zijn wanneer je verder geen onderhoud of problemen wenst. De duurzaamheidsklasse van hout wordt uitgedrukt in een schaal van 1 tot 5. Hoe lager het getal, hoe duurzamer het hout is. Deze duurzaamheid is de indicator hoe lang het bestand is tegen schimmels en dus rotting. De indeling gebeurt door een paaltje van 50 bij 50 mm gedurende jaren in contact te zetten met de grond.  Alle houtsoorten die sneller dan 5 jaar kapot gaan zijn duurzaamheidsklasse 5. Dit schuift op per 5 jaar en dus is hout in klasse 1 minstens 25 jaar bestand tegen weer en wind.

Duurzaam tropisch hardhout:

 • Afrormosia (of assamela)
  Dit is Afrikaans hout met een zeer mooie goudbruine kern. De kleur en textuur van afrormosia lijken goed op die van teak.
  Gemiddeld gewicht: 760 kg per kubieke meter.

 • Padouk (of padoek)
  Dit Afrikaans hout is vaak gebruikt voor raamwerken en ziet er rood tot paarsbruin uit (afhankelijk van de herkomst). Deze houtsoort vergrijst vrij snel (3 - 6 maanden in buitenweer is al voldoende voor alle rood te laten verdwijnen).
  Gemiddeld gewicht: 750 kg per kubieke meter.

 • Iroko (of kambala)
  Deze houtsoort is afkomstig uit Gambia en Ghana en heeft een goudbruine kleur. Indien iroko wordt behandeld kan de droogtijd langer zijn door de chlorophorine die erin zit. 
  Gemiddeld gewicht: 650 kg per kubieke meter.

 • Makoré
  Dit is een rozeachtig bruin tot donker roodbruine houtsoort, gekenmerkt door brede strepen op het kwartiers hout. Omdat deze houtsoort geen moeilijke afwerking heeft wordt het vaak gebruikt bij buiten- of binnenschrijnwerk. Zowel voor intensief belopen parket, meubels en scheepsbouw is deze houtsoort goed geschikt.
  Gemiddeld gewicht: 660 kg per kubieke meter.

 • Afzelia
  Hiervan zijn veel verschillende soorten op de markt, allemaal afkomstig uit Afrika maar afhankelijk van het land van herkomst verschilt de afzelia van kleur en tekening. Over het algemeen is de kleur lichtoker tot bruinrood.
  Opgelet bij afzelia want het 'bloeden' van het hout kan vlekken veroorzaken op metselwerk of dorpels.
  Gemiddeld gewicht: 800 kg per kubieke meter.

 • Azobé
  Dit hout is vaak gebruikt voor paaltjes van grachtkanten. Het zeer zware hout heeft een chocoladebruine kleur en is zeer geschikt voor buitenconstructies en waterwerken. 
  Gemiddeld gewicht: 1050 kg per kubieke meter.

Duurzaam inheems hout:

 • Eik
  Veel voorkomende soorten zijn de Amerikaanse en Europese eik. Beide worden gebruikt.
  De kleur van de Europese eik is wat donker, iets meer warmer goudkleurig. De Europese soorten zijn over het algemeen iets harder en sterker en hebben een grovere structuur.
  Gemiddeld gewicht: 725 kg per kubieke meter.

 • Kastanje
  Deze bruingele tot bruine houtsoort is matig tot grof generfd.Deze houtsoort lijkt goed op eik, maar zonder de typische spiegels.
  Gemiddeld gewicht: 600 kg per kubieke meter.
#5272

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies