Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinontwerp_vorm

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 31 oktober 2020

De vorm van uw tuin is zeer belangrijk bij het ontwerp.

Kies de vorm van uw tuin

Als u een wensenlijst gemaakt heeft kunt u gaan denken aan de vormen van uw tuin.
Onderstaande de meest gebruikte vormen:

- Rechthoeken
- Cirkels
- Zeshoeken
- Driehoeken
- Gebogen lijnen

De eerste drie worden veel toegepast bij architectonische tuinen, de laatste 2 worden veel gebruikt bij landschappelijke ontwerpen. Een aantal van deze vormen kunnen we combineren, rechthoeken en cirkels of cirkels en zeshoeken . Het is zeer belangrijk om een hoofdvorm uit te kiezen, en deze voor 80% te gebruiken in uw tuinontwerp. Wordt dat niet gedaan dan kan de tuin erg onrustig en rommelig ogen.

Meestal is het zo dat hoe duidelijker de hoofdvorm, hoe beter het resultaat. Als u natuurlijke vormen wilt gebruiken kunt u het beste kiezen voor een duidelijke basis. Deze kan uit de gebogen lijnen bestaan, pas op voor teveel gebruik een natuurtuin wordt op den duur bepaald door de beplanting

In een stedelijk gebied heeft het in het algemeen geen zin om een landschappelijke tuin te maken, dit levert alleen goed resultaat op als er voldoende ruimte is. Op het platteland kunt u de tuin het beste aanpassen op de grond, structuur en omgeving van het omliggende landschap. Het is dus erg belangrijk dat u ook op de omgeving let!

Tevens is een goede relatie tussen huis en tuin erg belangrijk. Kijk naar de stijl van uw huis, de materialen die gebruikt zijn. Als uw huis grote ramen heeft kunt u proberen de binnen en de buitenruimte te verbinden. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld buiten en binnen met de zelfde potten te werken, u creëert dus eigenlijk een verlengde vensterbank.
Verder kunt u bij glaspuien de vloerbedekking van binnen naar buiten doortrekken, hetzij qua materiaal,kleur of structuur. Zo heeft ook elk huis een bepaald lijnenspel Bij het ene huis is dit geheel in evenwicht, bij het andere overheersen de horizontale of verticale lijnen. Met behulp van de beplanting kunt u daar evenwicht in brengen. Als u bijvoorbeeld een horizontaal lijnenspel heeft, dan is het mooi om verticaal gerichte elementen in de tuin te zetten, bomen, klimplanten, heesters en coniferen.

#1129

Auteur: Henry van de Kolk