menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Zelf een tuinplan of tuinontwerp maken

Vaak komen we mensen tegen die problemen hebben met het plannen bij de (her)aanleg van hun tuin. In sommige gevallen wordt er dan maar lukraak wat aangeplant zonder een eigenlijk plan te hebben.
Dat is jammer, want na enige jaren ziet men dat het eigenlijk toch niet zo goed groeit als oorspronkelijk gedacht en wordt er wel eens iets nieuws aangeplant. Zonde van de tijd en het geld dat men op die manier verloren heeft.

Vandaar dat het nuttig is even stil te staan bij de situatie om zo tot een goed tuinontwerp te komen.
De tuin kan op die manier een meerwaarde geven aan de woning.
In een tuinontwerp of tuinplan krijg je een optimaal zicht van hoe de buitenruimte verdeeld en gebruikt kan worden. Op basis van dit plan weet je ook vaak veel preciezer hoeveel aantallen van een bepaalde plant die aangekocht moet worden of krijg je een idee hoe groot een bepaald bouwwerk maximaal mag zijn.
Een volledige (her)aanleg van de tuin is vaak een grote investering in tijd en geld. Vandaar dat het belangrijk is om dit gedetailleerd uit te voeren. Een alternatief is het inhuren van een tuinarchitect. Hij of zij zal soms zeer creatieve elementen kunnen aanhalen die u anders misschien nooit ging overwegen.
In alle geval geven we hieronder kort de stappen die je kan volgen tot het maken van een gestructureerd tuinplan.

Stap 1: Analyse van de tuin

Helaas zijn er enkele beperkende factoren. De ruimte en het budget zijn hierbij de grootste boosdoeners, maar ook het feit dat bepaalde bestaande planten moeten behouden blijven is zo’n punt. Om die zaken in kaart te brengen wordt eerst de omgeving bekeken.
Zijn er bepaalde problemen die eerst moeten opgelost worden? We denken aan plaatsen met een slechte afwatering, te droge/natte grond, plaatsen waar te weinig zon komt gedurende bepaalde perioden van het jaar, enz… Deze problemen zullen al 1 invloed hebben op het tuinontwerp. Indien mogelijk worden eerst deze problemen weggewerkt.
Daarnaast is de inrichting van de tuin nog steeds een persoonlijke keuze. Wat wil je gaan doen met de tuin, of waar ligt de prioriteit? Hou je van feestjes, tuinbarbecues en krijg je vaak vrienden of familie over de vloer? Dan zal een ruim terras en plaats voor tuinmeubelen wellicht belangrijk zijn. Of ben je iemand die niets liever doet dan smullen van zelfgekweekte groenten? Of moet er steeds voldoende speelruimte voorzien zijn voor (klein)kinderen? De antwoorden op die vragen zullen bepalend zijn van de indeling in het tuinplan.

zelf tuin aanleggen

Stap 2: maak een grondplan

Start met een schets te maken van de beschikbare ruimte. Doe dit op een groot papier, en teken ongeveer op schaal, zet hierbij ook de maten bij zodat het plan realistisch kan worden. Teken eveneens op dit plan de niet te verplaatsen of de te behouden onderdelen (woning, garage, tuinhuis, oprit, vijver, …).
Loop daarna eventjes naar buiten en bekijk de ruimere natuur. Zo wordt de schets aangevuld met plaatsen waar schaduw is, waar de wind vaak wat harder waait en plaatsen waar het soms echt warm kan worden.
Hou ook rekening met het uitzicht. Niet iedereen is even gelukkig dat de buurman een oude en lelijke schuur heeft of misschien is het een straat die wat kan afgezonderd worden voor de geluidshinder.
Bekijk ook de situatie vanuit de woning.
Kijk ook even bij de buren. Neem ook belangrijke details op van hun tuin. Zo is er misschien een hondenren die jij liever wil afschermen of komt het water onder de schutting naar je toegestroomd bij hevige regenval.
Rekening houdend met deze zaken kan de schets gemaakt worden. Doe dit voorlopig grofweg door plaatsen aan te duiden en hun bestemming te geven.


Stap 3: verlanglijstje

Daarna volgt het leuke deel. Maak een lijst op met alle ideeën die voor jouw tuin belangrijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn: groot gazon voor kinderen, bloemen- en pluktuin, groot terras voor feestjes, tuinhuis of pergola, rozenbogen, plaatsje om te composteren, een vijver of zwembad, fruitbomen, rotstuin, gemetselde barbecue, geautomatiseerde bewatering, een aantal niveauverschillen,… Voorlopig is het financiële aspect nog niet belangrijk.
Bedenk ook dat een tuin onderhoud nodig zal hebben. Geen zin om veel tijd te besteden aan onderhoud? Kies dan meer harde materialen en kies voor traaggroeiende beplanting. Bodembedekkers kunnen een alternatief zijn voor een gazon of een kunststof tuinset in plaats van teak tuinmeubelen.

tuinontwerp maken


Bedenk eerst hoe de buitenkanten moeten ingedeeld worden. Hier zal de belangrijkheid van het aspect privacy bijvoorbeeld al voor hogere hagen zorgen of zal de kruidentuin afgeboord worden door een haagje van lavendel. Daarna probeer je te voorzien welke de looproutes zullen worden. Zorg hier voor paden die ruimte genoeg bieden voor het rondrijden met de kruiwagen, het verplaatsen van potten, …
Daarna komt de rest van de invulling. Waterpartijen, bloemenperken, … probeer verschillende versies en verschillende groottes elk op een apart plan. Enkel door af en toe te herbeginnen komt het ideale concept tot leven.
Speel ook met niveaus in de tuin. Zet de grotere bomen of struiken achterin, de kleinere planten voorin.
Voorts zijn de mogelijkheden bijzonder uiteenlopend. Gietijzeren producten zoals perkhekjes, plantenrekken of decoratieve beelden geven het geheel een rustige en mooie sfeer.
De keuze van planten is ook belangrijk. Kijk welke planten in de schaduw mogen en welke liever in de zon vertoeven. Let er ook op dat bij bepaalde delen die afgeschermd moeten worden groenblijvende struikjes gebruikt worden. Een keuze daarbij is het gebruik van buxus of taxus.
Het kleurenschema van de bloemen moet ook op elkaar afgestemd worden. Probeer in elk geval – naast het groen – 1 basiskleur te laten domineren in de bloemenborder. Alle kleuren door elkaar kan zorgen voor een chaotische indruk.

tuinplan maken

Stap 5: Het tuinontwerp als eindresultaat

Eenmaal alles is bedacht en goedgekeurd wordt het eindplan getekend. Dit wordt perfect op schaal getekend waarna de afmetingen van paden en struiken bekeken kan worden. Ook hieruit zal blijken hoeveel planten er nodig zijn. Op basis daarvan kan de financiële kant al veel beter geraamd worden.

Daarna volgt de uitwerking…

#3096
Terug naar boven icoon