Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinkalender_februari


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Maand 02 - februari: de sprokkelmaand.

De dagen beginnen merkbaar te lengen. Het rustende leven wordt stilaan terug wakker. Met een beetje geluk kan deze maand al wat lentesfeer brengen. Als de grond niet bevroren is, kan het gazon vanaf 6°C beginnen groeien. Er zijn al heel wat vroege bloeiende planten die hun eerste bloemen laten zien. Toverhazelaars staan te bloeien, samen met sneeuwklokjes, winterheide, winterakonieten, Camelia,...

 • Nu het wat rustiger in de tuin is, kan men de tijd nemen om een terras, een zitput of paden aan te leggen.
 • Dikke lagen sneeuw van de coniferen schudden en de tuinpaden sneeuwvrij houden.
 • Houten constructies, tuinhuisjes controleren, herstellen en een nieuw laagje verf geven.
 • De voegen van uw terras of oprit onkruid- en mosvrij maken met een hogedrukspuit. Na deze behandeling de voegen tussen de klinkers terug opvullen door er fijn wit zand in te vegen. Het voedingsarme wit zand zal voorkomen dat de komende zomer onkruid tussen de voegen zal groeien.
 • Indien je de serre- of dakgoten nog niet hebt vrij gemaakt van bladeren, dan kun je die klus tijdens deze kalmere periode nog klaren.
 • Het is tijd om de oude nestkastjes schoon te maken. Hang nu al de nieuwe nestbakjes omhoog zodoende dat de vogels voldoende tijd hebben om ze te verkennen en er zodoende tijdig aan te wennen. Voeder de tuinvogels bij in deze koude maand.

SIERTUIN

 • De winterbloeiende struikheide (Erica's) mogen na de bloei worden bijgeknipt. Snoei de uitgebloeide stelen tot aan de onderkant af. Dit zorgt ervoor dat ze de lange takken niet kunnen open vallen en het bevordert een goede vertakking bij de stengelbasis waardoor je het komende groeiseizoen van stevige planten kan genieten. Net zoals bij Erica of dopheide mag ook de winterbloeiende Jasminum nudiflorum of de winterjasmijn vrij diep worden ingekort. Doet men dit niet dan groeit de struik uit tot een plant met warrige takken waardoor de plant er vrij wild en slordig uitziet. Na het snoeien kunnen deze planten een lichte bemesting goed gebruiken.
 • De mooie bloemen van de sneeuwklokjes hebben tegen eind februari hun beste tijd gehad. Als de grond ontdooid is, hoef je na de bloei niet langer te wachten om ze te verplanten.
 • De clematissen (bosranken) die in de zomer of later bloeien mogen worden gesnoeid. Zoek op de stengels naar gezonde ogen en snoei de takken 30 cm verder af. De voorjaarsbloeiende bosranken zeker niet snoeien indien je er in de lente nog bloemen aan wil. Bij voorjaarsbloeiende clematissen zitten de bloemknoppen reeds klaar in de twijgen die je dus best inkort na de bloei.
 • Bij de hortensia's zitten de bloemknoppen voor dit jaar reeds klaar. Deze kunnen gemakkelijk bevriezen. Dek daarom de struiken af met een vliesdoek als er stevige vorst wordt verwacht.
 • Bij vorstvrij weer kunnen struiken en bomen worden gesnoeid. Wel nog wachten met het snoeien van rozen tot in maart.
 • Met het snoeihout kun je een takkenhaag maken waarin vogels en nuttige insecten hun toevlucht kunnen zoeken. Sla om de halve meter twee palen in de grond en duw daartussen alle snoeiafval om een snoeihoutscherm te bekomen.
 • Onkruid is deze maand zeer makkelijk uit te trekken: brandnetels, kweekgras, boterbloem, veldkers,...
 • Wanneer we toch aan het wieden zijn kan men ineens de afgestorven bloemstelen van de sedums, wederik, duizendknopen en vele andere vaste planten verwijderen. Deze kunnen best verdwijnen vooraleer de planten met jonge en breekbare scheuten beginnen uit te lopen. Vaste planten die door de vorst opgedrukt werden kunnen terug worden vast gedrukt. Takken en bladeren die ter winterbescherming zijn blijven liggen kunnen tegen het einde van de maand worden opgeruimd.
 • Na het wieden is het deze maand aangewezen om een laag organisch materiaal van de composthoop in de bloemborders open te spreiden en in de bodem onder te werken.
 • Voorzie vanaf de tweede helft van de maand organische meststoffen in de borders. Deze zijn te verkiezen boven de scheikundig samengestelde kunstmeststoffen die hun voedingsstoffen 'voor de tijd van het jaar' te snel laten vrijkomen. Bij de organische mest komen de voedingsstoffen langzaam vrij wanneer de planten terug beginnen te groeien. Gebruik steeds de hoeveelheden die op de verpakking worden aangegeven.
 • Wintergroen
  Plant ook eens enkele wintergroene struiken, coniferen of bladhoudende bomen in de tuin. Zo zal de tuin het hele jaar door mooi zijn.
  Liguster, Taxus, Buxus en Lonicerahaagjes zorgen het hele jaar door voor een groene structuur. Taxusbogen, buxusvormen,... komen tijdens de kale wintermaanden extra tot hun recht.
  Gele coniferen zoals de Thuja occidentalis ‘Sunkist’ zorgen voor kleur tijdens de donkere wintermaanden.
  De bladhoudende Viburnum tinus zal gedurende vele maanden voor massa's bloemen zorgen.
  Klimop langs schuttingen, pergola's, muren of als bodembedekker bedekt al snel grote wintergroene oppervlaktes.
  Het vele groen zorgt ervoor dat de winter niet zo donker, kaal en kil aanvoelt.
 • Klimop snoeien
  Klimop laat in de zomer zijn oude bladeren afvallen. Daar is weinig tegen te doen behalve bij de tuinliefhebber die nu ingrijpt. Met de haagschaar knip je de klimop kort in waardoor hij compact tegen de schutting of muur aan blijft groeien.
 • Verplanten en aanplanten van bladverliezende struiken, klimplanten en bomen.
  Als het niet vriest en de grond is niet bevroren, dan is het ideaal om bladverliezende struiken te planten of te verplanten. Steek met een spade de heesters die je wilt verplanten rondom los. Blijf wel een spadesteek van de stam af, zodat de wortels niet teveel beschadigd worden en de plant nog een mooie wortelkluit heeft om zorgeloos te worden verplant. Bij grote planten zul je zelfs eerst een greppel rond de struik moeten uitgraven. Zorg dat de kluit voldoende groot is en laat zoveel grond als mogelijk aan de wortelkluit. Maak een ruim plantgat op de plek waar je de plant wilt hebben en breng de plant erheen. Meng in het plantgat lekker veel compost door de grond en plant de struik even diep zoals voorheen. Trap de grond rond de wortels goed aan en geef water als de grond wat te droog lijkt.
 • Deze maand is een ideale periode voor het opbinden of leiden van klimplanten.

Loop nog zo min mogelijk over het grasveld. De ondergrond kan nog bevroren zijn. De dunne laag daarboven kan door het belopen gemakkelijk verschoven worden en los raken. Hoe fijner het gras, des te voorzichtiger je moet zijn.GAZON

 • Als er slechte plekken in het grasveld zitten, kun je die beter nu nog niet herstellen, maar er nog even mee wachten tot maart.
 • Zit er teveel mos in het gazon dan mag er nu kalk worden gestrooid om ervoor te zorgen dat de bodem minder zuur wordt.
 • Afhankelijk van de temperaturen kan het zijn dat de grasmaaier deze maand al eens over het gazon mag rijden. Maai het gras enkel af als het niet vriest en er niet te nat bij ligt. Zet bij de eerste maaibeurt de maaistand wel een standje hoger.
 • Op een vooraf klaargemaakte bodem kan men starten met het leggen van graszoden. De grond mag wel niet bevroren of te nat zijn.
 • De plaatsen waar U in maart gras wil zaaien, worden deze maand best al eens omgespit vooraleer verdere grondbewerkingen uit te voeren.

BLOEMBOLLEN

 • De knollen van de dahlia's die gedurende de winter in bakjes vorstvrij werden opgeslagen zullen weldra gaan uitlopen. Steek de knollen in aparte potten, zet ze op een plaats in het zonlicht en geef al wat water. De knollen zullen sneller tot leven komen en mooie scheuten vormen die in maart kunnen dienen als stek.
 • De uitgebloeide winterakonieten en de sneeuwklokjes mogen nu gescheurd en verplant worden. Haal ze voorzichtig uit de grond met een spitriek of met de spade en verdeel de oorspronkelijke pol in meerdere stukken. Elk stuk mag dan terug worden uitgeplant met in de plantput een kleine hoeveelheid compost of ander organisch voedsel. Plant de kluiten even diep als ze eerst stonden.
 • De liefhebbers van lelies die hun knollen in de herfst nog niet in de grond hebben gestoken, kunnen dat nu nog doen.

GROENTETUIN

 • 'Kweekkassen' zoals de Nederlanders de 'koude bakken' van de Vlamingen noemen (of omgekeerd) kunnen het gebruik van een serre / kas perfect aanvullen. In februari kun je er kervel, spinazie, radijsjes, steeksla, tuinkers, wortelen,... in zaaien

Kweekbak Diamond - online koude bak kopen

Kweekkassenoverzicht

 • Compost open voeren en spitten. Spitten zorgt ervoor dat de grove kluiten stuk vriezen. Dit zorgt dan voor een betere bodemstructuur en een goede waterdoorlaatbaarheid van het perceel.
 • Bekalk de percelen waar dit jaar de koolsoorten uitgeplant zullen worden, want die moet enkele maanden op voorhand worden uitgestrooid. Doe dit bij voorkeur op een windstille dag.
 • Oogsten van witloofkroppen, dit wordt ook wel langen van witloof genoemd.
 • Tijdens de enkele warme, zonnige dagen die er in februari zijn is het aan te raden de serreruiten enkele uren open te zetten.

Automatische raamopener serre / kas -

Automatische raamopener

 • Onder glas kunnen al bloemkolen, koolrabi, sla en zomerspinazie worden gezaaid.
 • Snijsla, radijsjes en vroege peulen kun je onder een tunnelserre zaaien.
 • Peulerwten kun je vanaf eind februari zaaien.
 • Als het iets warmer wordt mag de winterbescherming van rond de artisjok. Als je daarmee te lang wacht kan de plant weg rotten.
 • Tuinbonen kun je nu al zaaien in potjes. Je moet ze wel lekker warm in huis houden. Vanaf maart - april kunnen ze dan in de moestuin worden uitgeplant.
 • Wil je toch al genieten van lekkere zelf gekweekte groenten, dan kun je kiemgroenten of spruitgroenten zaaien onder een tuinklok voor op de vensterbank. Spruitgroenten die hiervoor in aanmerking komen zijn: tuinkers, radijs, prei, selderij, alfa-alfa, linzen, cresson of de waterkers, daikonkers = radijskers, mosterd, adzukiboon, boekweit, zonnebloem, suikermaïs, rijst, tarwe, rogge, spelt, broccoli, kikkererwt, paardeboon, fenegriek, look, ajuin, pompoen, luzerne, linze, rijstboon, rammenas, ...

7-delige vensterbankpropagator -
Overzicht kweekkassen

FRUITTUIN

 • De fruitbomen die nog niet gesnoeid werden kunnen deze maand nog onder het snoeimes. Als de grond in de boomgaard bevroren is kan de ladder niet weg zakken.
 • Plant allerlei bessen en fruitbomen.
 • Strooi rond de fruitbomen een laag van goed verteerde stalmest of uitgerijpte compost. Deze laag houdt het onkruid onder de bomen tegen, zorgt voor voedsel en is een goede waterbuffer.
 • Voorzie alle fruitbomen van een kalirijke meststof. De kalium hebben ze later in het seizoen nodig om een goede oogst te geven.
 • Controleer of de in het najaar aangeplante bomen niet omhoog geduwd zijn door de vorst, waardoor ze los staan. De losgekomen exemplaren na de dooi terug vasttrappen.
 • Tijdens bovenstaande werken kunnen ineens ook de boompalen en de boombanden nagekeken worden. Zitten ze nog vast genoeg? Spannen de banden niet te veel zodat ze in de boom dreigen te groeien? De palen eventueel terug rechtop zetten.

PERKGOED & KUIPPLANTEN

 • Viooltjes zijn tweejarige planten die goed bestand zijn tegen de vrieskou. Ze mogen dan ook aangekocht en uitgeplant worden in de borders of in bloembakken. Op zeer koude vriesdagen zullen de bloemetjes naar beneden hangen maar als de zon er enkele uren op kan schijnen staan die terug mooi rechtop. Door de uitgebloeide bloemen steeds weer uit te knijpen kan de bloei worden verlengd tot mei of zelfs tot begin juni en dan kunnen kuipplanten of perkplanten hun plaats innemen.
 • fuchsia of bellekensplantSnoeien en verpotten van de overwinterde kuipplanten zoals de bellekensplanten (Fuchsia's) en de balkongeraniums (Pelargoniums). Controleer ineens op ongedierte zoals witte vlieg of bladluizen en probeer deze kwijt te raken.
 • Bij het terugsnoeien van de kuipplanten zitten er wellicht ook mooie scheuten die gebruikt kunnen worden als stek.
 • Balkon-, terras- en kuipplanten die vorstvrij worden overwinterd mag je af en toe water geven op dagen dat er geen vorst wordt voorspeld. Geef matig water in de voormiddag zodat de planten nog kunnen opdrogen tegen de avond.
 • Het is de ideale periode om al uw kuipplanten eens te verpotten. Zet ze na het verpotten iets warmer en geef ze al wat meer water dan voorheen. Voorlopig nog wachten tot april om plantenvoedsel mee te geven want er zit meer dan voldoende in de verse potgrond.

VIJVER

 • Voeder de vissen nog niet, voederen mag pas gebeuren vanaf dat het water 10 °C heeft bereikt.
 • zie ook de vijver in februari

WEERSPREUKEN FEBRUARI (sprokkelmaand)

 • Sprokkelmaands regen is grasmaands (april) zegen.
 • Groeit in februari het gras, met Pasen een dikke jas.
 • Als vroege krokussen bloeien, zullen ze met koude stoeien
 • Is februari te warm, vele planten worden arm

 

#68Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon