Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinieren_kredietcrisis_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 4 maart 2021

Tips om te bezuinigen in de tuin met de financiële kredietcrisis.

Geldbesparende tips voor de tuin

Door de wereldwijde kredietcrisis zijn veel mensen aan het bezuinigen, en dure aankopen worden uitgesteld. Wat zullen de gevolgen zijn voor onze tuin? Zal daar hetzelfde voor gelden of zal het geld blijven ‘rollen’?

Voor wie wil bezuinigen op geld én energie geef ik de komende tijd graag wat tips om je voordeel mee te doen.

Water
Leidingwater is geschikt om te consumeren, het heet niet voor niets drinkwater. Om de planten water te geven kun je beter regenwater gebruiken. Het komt zó uit de lucht vallen en kost niets!

Koop een regenton, bijvoorbeeld van kunststof. Die zijn helemaal niet zo duur en gaan jarenlang mee. Ze zijn al te koop voor circa 20 Euro. Met een 200 liter ton kun je behoorlijk vooruit. Koop er direct een kraantje bij, dan kun je de gieter gemakkelijk vullen. En in plaats van een speciaal kunststof opzetstuk (zodat de ton hoger komt te staan) te kopen, kun je ook oude bakstenen of zelfs houtblokken gebruiken.

Regenton opvouwbaar - 170 liter -
Opvouwbare regenton

Wil je de ton camoufleren omdat hij niet zo fraai in het zicht staat? Zet er dan een paar plantenbakken met hoge planten (kunnen zelfs eenjarigen zijn) omheen.

In een tuin waar regenwater welkom is, is maximaal eenderde bestraat. Houd daar rekening mee, als je een tuinplan maakt. Het regenwater kan dan goed worden afgevoerd naar de bodemlaag en je voorkomt ‘plassen’ in je tuin.

Als je budget hebt -én vergunning krijgt- voor het slaan van een waterput, kun je eindeloos profiteren van grondwater uit de aarde. Natuurlijk verdien je de kosten niet direct terug, maar op termijn wel degelijk!


Hopelijk krijgen we een mooie en warme zomer en dat betekent: water geven. Doe dat het liefst óf ’s ochtends vroeg óf ’s avonds, dat voorkomt teveel verdamping door de warmte. Als de planten het water direct kunnen opnemen, heb je minder water nodig.

#1858

Auteur: Nicolette Margry
De Tuincoach
www.detuincoach.nl