Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinfotografie_compositie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 26 januari 2021

Tuinfotografie – compositie van de foto

Om mooie beelden van een tuin te kunnen maken is de compositie belangrijk. Met de term “compositie” wordt de rangschikking van de elementen in het beeld bedoeld.  Een goede compositie zorgt ervoor dat de foto een eenheid vormt en waarvan kijkers zeggen: “nou, dat is een mooie tuin”.
Bij vele tuinen is dit niet zo moeilijk te doen. Vaak is de tuinarchitect u al voor geweest en is bij de aanplanting van bloemenborders gekeken naar kleuren die elkaar aanvullen en niet met elkaar vloeken. Een goede tuinarchitect is iemand met inzicht en die een kunstwerk kan maken met een combinatie aan materialen. Bedoeling is de planten zo te schikken dat de tuin interessant wordt. Zo zijn tuinen waarbij doorkijkjes zijn aangelegd vaak meer interessant om te zien – en dus ook om te fotograferen.
In een tuin die is aangelegd door een tuinarchitect is het vaak niet moeilijk meer om een mooie compositie te maken.

tuinfotografie statief
Een statief kan helpen bij het maken van scherpe beelden

Vaak levert de natuur zelf bloemen en planten met een mooie symmetrie en een goede fotograaf zal van deze elementen dankbaar gebruik kunnen maken. Het is belangrijk de natuurlijke orde en harmonie van de planten en de tuin te leren herkennen. Eenmaal je dit onder de knie hebt zal een mooie compositie zeker haalbaar zijn.
Goede beelden maken van een tuin is vaak keuzes maken. Zo moet u kiezen wat u wel en niet zal laten weergeven op de foto. De meeste tuinfoto’s zijn niet goed omdat men te veel in beeld wil brengen. Een prachtige bloemenborder op 1 foto krijgen is vrij moeilijk. Vaak resulteert dit in een chaos van kleuren en zijn de mooie onderwerpen (de bloemen) te klein in beeld gebracht met te veel aan storende achtergrond.
Een storend element op de foto kan een plantenlabel zijn, mensen op de achtergrond, een uitgebloeide bloem, ... Vaak zijn dit elementen die we op het moment dat we de foto nemen niet zien, omdat het menselijk oog een selectief beeld oplevert. De camera doet dit niet en legt objectief alles vast wat in zijn bereik ligt. Later zien we op de foto deze storende elementen wel.
Een oplossing voor deze fout is je afvragen “Wat wil ik exact op mijn foto?”. Bekijk door de zoeker van de camera wat er in uw beeld staat, en wat de bedoeling is.
Is het de bedoeling om in de bloemenborder een bepaalde combinatie van planten weer te geven? Dan zoomt u best in op die combinatie, in plaats van de volledige bloemenborder in groothoek vast te leggen.

Tuinfotografie inzoomen
Dit beeld was minder fraai geweest mocht er niet sterk zijn ingezoomt op de vlinder

Praktische tips voor goede compositie

  • Bekijk foto’s van mooie bloemen, planten en tuinen in magazines, boeken, … Bekende tuinfotografen zoals Martin van Lokven,, Modeste Herwig of landschapsfotografen zoals Ansel Adams of David Muench weten wat mooie foto’s zijn. Door hun beelden te bekijken en hun composities na te bootsen zal de kwaliteit van uw foto’s wellicht ook stukken beter worden.
  • Wees op je hoede voor zonlicht. Veel mensen denken dat overdag de mooiste foto’s worden gemaakt omdat er dan veel zon aanwezig is. Fel zonlicht doet het beeld sterk contrasteren. Schaduwen worden hard afgelijnd en kleurcombinatie van bloemen vervagen.
    Spelen met licht - tuinfotografie
    experimenteer met spelen van licht - Christine P.v.B. te Bree
  • Niet iedere bloem hoeft volledig in beeld te staan. Probeer de kunstzinnige toer op te gaan en experimenteer met delen van de bloem in beeld te brengen. Zorg voor diepte in beeld. Probeer eens met een blaadje onscherp op de voorgrond te zetten, daarna de bloem met daarachter een wazige achtergrond). Wellicht geeft dit een heel ander beeld dan wanneer je de bloem met weinig scherptediepte zou fotograferen.
  • Je eigen standpunt is belangrijk. Het is niet altijd mogelijk, maar leg je eens plat op de grond en fotografeer vanuit kikkerperspectief, het brengt een kijk op de tuin die als nieuw en apart ervaren wordt. In veel gevallen is dit een veel mooier beeld dan mocht diezelfde foto genomen zijn terwijl je recht stond.
#3185