Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinadvies_vrienden_frankrijk

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 24 september 2020

Goede vrienden op bezoek in het zuiden van Frankrijk

Goede vrienden op bezoek

Vrijwel dagelijks loop ik even door de tuinen van goede bekenden, waarvan de eigenaren honderden onderwerpen met mij bespreken. In enkele jaren tijd is mijn tuinkennis dankzij hen er dan ook een stuk beter op geworden. Vaak stel ik hun vragen en zo nu en dan beantwoord ik er zelfs eentje. Het fijne van deze mensen is dat zij het beslist niet erg vinden wanneer er onderwerpen zijn die me niet zoveel interesseren. Er zijn ook onderwerpen die niks met tuinieren te maken hebben, maar juist de schrijvers en schrijfsters van deze berichtjes, zijn inmiddels bijna vrienden geworden. Vooral het tuinforum bevat een schat aan informatie. De ingezonden foto’s van de tuin, planten, dieren en (klein-)kinderen, geven me inzage in hun (tuin-)leven. Terwijl ik net een paar vaasjes heb gevuld met mimosa uit eigen tuin, lees ik de vraag van een van de forummers over zijn strijd om het opkweken van mimosa uit zaad. Een ander lid van tuinadvies geeft hem een professionele oplossing, die wij medelezers, eveneens gebruiken. Kijk, dat zijn vrienden. Of een van de nieuwere leden die recentelijk een “ rare bloembol" aanschafte, die leek op een friséesalade. Een van onze cactusliefhebbers gaf aan dat het hier om een Sauromatum venosum gaat. Een andere cactuskenner beaamde dit en vertelde erbij dat het een geurig plantje is. Voor mij en vele anderen een brug te ver. Maar ik lees geboeid de berichtjes mee, zeker wanneer de cactusexperts deze mevrouw op verzoek ook weer uitleggen hoe een foto van het onderwerp op het forum te krijgen.


De rare bloembol die van de Sauromatum venosum of de gewone voodoolelie blijkt te zijn, die zelfs zonder substraat in bloei kan komen.

Dan komen mijn vrienden op bezoek..
Zenuwachtig en gejaagd poets ik mijn tuin voor zover mogelijk begin maart. De zon schijnt dus leg ik een kleedje op de tuintafel met de mimosa erop. Honderden blauwe en witte wilde viooltjes sieren een gedeelte van het gazon. Verderop staan grote krokussen en kleine narcissen samen in bloei. Twee borders heb ik al opgeschoond.
Het plofje op de deurmat verraadt dat het bezoek ik gearriveerd. Ik druk de aanknop in van de koffiepot en ren naar de gang. Een dag later dan verwacht, maar dat mag onder vrienden. Vlug de folie er vanaf en één snelle blik.


TUINADVIES-magazine

Wauw, weer vernieuwd, weer dikker. Mijn vrienden, ze zijn er allemaal. Kurt, met probleemoplossingen voor mijn gazon, plus een robotmaaier. Slakken? Niet eng, wel grappig, maar in mijn tuin zijn het alleseters en ze slepen al mijn hosta’s naar hun huisjes. De prairietuinen van Jan Spruyt. Het lieve artikel van Faiza uit zonnig Suriname. De exoten van Danny. Dit jaar gaat het vast goed met mijn pompoenen dankzij Lenie en zullen de tomaten het goed doen tussen de peterselie zegt Willy. De artikelen en tips over groente, fruit, de wet, de dieren en niet te vergeten de kinderklus van Bianca en Daan. Ik probeer die steeds weer te maken. Ann over de kruiden en Martje, van De Tuinen in Demen, die ik ook op het forum vaak tegenkom. Inmiddels allemaal mijn vrienden.

Een uurtje later besluit ik toch even naar de patisserie te lopen in ons straatje en ik trakteer mezelf op een vers gebakje voor ik met weer een bak koffie een onderonsje start met Karin en Linda. Hun bloemschikartikelen zijn zo smakelijk dat zelfs ik ze steeds weer probeer te maken.
Tweede jaargang nummer één, staat er op de cover. Tuinadvies bestaat een jaar. Vandaag vier ik dit vergezeld van al mijn papieren vrienden van tuinadvies om me heen. Ik droom weg bij het bollenmuseum van Anneke, bij slingerende kiwibessen en Indische loopeenden. Een beetje jaloers omdat ik hier in het zuiden van Frankrijk te ver weg woon om alle beurzen en tuindagen te bezoeken, hoewel ik in juni misschien een kop koffie ga drinken bij Martje. De ochtend is omgevlogen. Vanmiddag wilde ik het nodige snoeien. De santolina’s, enkele rozen, waarvan er eentje verplaatst moet worden. Twee perovskia’s overzetten, maar dat kan morgen ook nog. Eerst nog een paar uurtjes lekker lezen en dan een vogelverschikker proberen te maken, waarvoor ik al een plastieken fles, en een stok heb verzameld. Nu nog een (klein-)kind zoeken en alles in het Frans uitleggen.

#1923

Auteur: Jeanine Leytens