Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinaccessoires_in_de_tuin_

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 29 november 2021

Tuinaccessoires in de tuin
Sfeer in de tuin brengen

De belangrijkste attractieve elementen van uw tuin zullen hoogstwaarschijnlijk de bloemen en planten zijn die u heeft aangeplant. Maar er zijn ook verschillende andere tuinaccessoires die wat karakter aan uw tuin kunnen toevoegen, waardoor uw tuin iets uniek heeft of functioneel is op de een of andere manier.

Afboordingen kunnen gebruikt worden om de ruimte af te bakenen.
Tot daar kan het gazon komen, daarnaast begint iets anders. Afboordingen zijn daar prima voor geschikt. Hiervoor kunnen verschillende materialen gebruikt worden. Een rij stenen of bakstenen kan gebruikt worden om de randen van grasperken rond een boom of struikenborder af te bakenen. Dit is handig bij het maaien van het gras. Het buitenste wiel van de grasmaaier rijdt nog steeds op dezelfde hoogte als het tegenovergestelde wiel waardoor de graskanten ook nog mooi gemaaid kunnen worden. Zonder afboording worden de zijkanten niet mee gemaaid of snijdt het mes de zijkanten tot in de wortels af.

Afboording met rubber
Afboording met rubber is langduriger dan hout

Daarnaast zijn ook borders te koop zoals de borderrol die net als een rij stenen ervoor zorgt dat het gras niet verder kan doorgroeien.
Een nadeel van deze borderrollen is dat het hout na verloop van tijd zal beginnen rotten. Vandaar dat er nu ook een alternatief bestaat onder de vorm van rubberafboordingen.
Maak een geul met behulp van een spade. Plaats de afboording zodat deze nog ca. 1 a 2 cm boven de grond uitsteekt. Duw de aarde goed tegen de afboording aan. Op de gewenste lengte doorsnijden met een stevig breekmes en de afboording is klaar. Eenvoudiger kun je geen afboording plaatsen en het is bovendien een ecologisch product uit onverslijtbaar en soepel gerecycleerd rubber.

Plantenbordjes of plantenlabels kunnen u helpen om alle bloemen en planten te identificeren in uw tuin. Bovendien kunnen deze labels extra kleur brengen in het bloemenperk. Kies daarom niet altijd voor de goedkoopste plantenlabels, maar eerder wat het best zou passen in jouw bloemenborder.
Gazonsculpturen of tuinbeelden kunnen zeker ook gebruikt worden om een aparte sfeer te geven aan uw tuin. Zo bestaan er prachtige tuinbeelden die een bijzonder rustgevend element worden. Oude tuinmaterialen zoals een ijzeren gieter, oude kuipen, een geroeste fiets die overgroeit is met bloemen, etagères, … kunnen allemaal elementen zijn die rust uitstralen in de tuin.

Daarnaast hoeft een tuin niet altijd te serieus te zijn: tuinkabouters, windvangers, heksenbollen, zonnewijzers, … deze kunnen kleur en speelsheid in de tuin brengen. Kinderen zullen deze elementen maar wat graag bekijken wanneer ze spelen in de tuin.

tuinaccessoires

Er is ook een hele groep aan nuttige tuinaccessoires mogelijk in de tuin. Zo zijn er bijvoorbeeld de voederhuizen, vogelbaden om de vogels in de tuin te plezieren. Een fontein in de vijver valt eveneens in deze categorie, aangezien een fontein zorgt voor voldoende zuurstof in het water. Het geluid van klaterend water in de tuin geeft opnieuw een speciaal rustgevend effect.

Tuinmeubelen zijn dan weer van een ander type tuinaccessoires, maar eveneens vaak praktisch. Op een zonnige hoekje kunnen enkele houten tuinzetels geplaatst worden, zodat je zelf ook kan genieten in de tuin.

 


Indien je creatief gaat denken zijn de mogelijkheden onuitputtelijk. Hou het wel steeds overzichtelijk.
Teveel tuinaccessoires samen gebruiken zorgt al snel voor chaos. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen stijl voor de inrichting van de tuin.
Bekijk zelf wat je leuk vind of niet. Zelfs de oude Romeinen wisten dit al: "de gustibus et coloribus  non est disputandum".

#2903