Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinaanleg_zonlicht

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 29 oktober 2020

Tuinaanleg: zon of schaduw belangrijk bij de keuze van uw planten

Tuinaanleg: zon of schaduw belangrijk bij de keuze van uw planten

Planten kiezen volgens hun lichteisen is een belangrijke factor in het succes van om het even welke tuin. Voordat je de border gaat beplanten, is het belangrijk dat je weet hoeveel uren zon er per dag op die plek schijnt. Pas je plantenkeus daarop aan.

Het planten van schaduwminnende planten in zonnige delen of zonneminnaars in de schaduw uitplanten is een fundamentele fout die de beginnende tuinliefhebbers vaak maken. Maak u niet ongerust - er zijn planten voor elke situatie. Tuinliefhebbers moeten hun eigen tuin goed kennen. Zo moet men goed weten waar de zon zich op elk moment van de dag bevindt. De tuin grondig observeren is de enige goede manier om uw tuin goed te leren kennen. Men moet al bijna een volledig jaar in het huis wonen om te weten wat wanneer gebeurt. Hou er ook rekening mee dat de hoeveelheid licht kan veranderen als andere planten groter groeien of wanneer grote bomen worden gerooid. Hetzelfde gaat ook op indien men gebouwen in de tuinomgeving verandert of sloopt. Elke goede tuinman weet dat hij moet voorbereid zijn om tijdig in te grijpen bij veranderde tuinsituaties.

De lichtbehoefte van planten is afhankelijk van de soort en kan onderling sterk verschillen.

Een zonminnende plant zal in de schaduw zwak en bleek groeien, niet meer bloeien en gevoeliger worden voor ziekten en plagen.
Schaduwplanten zullen door het directe contact met het zonlicht verbrandingsverschijnselen vertonen of zelfs volledig verwelken.

Jammer genoeg bieden de plantenetiketjes vaak karige informatie aan. Vooraleer een tuincentrum te bezoeken is het goed om de gewenste plantinformatie op te zoeken.

Er zijn vele goede, uitvoerige, algemene tuin- en plantenboeken beschikbaar. Overweeg welke delen van de tuin beplant moeten worden en selecteer geschikte planten. Dit is veel beter dan eerst de planten te kopen en dan te moeten nagaan of er wel een geschikt plaatsje in de tuin voor te vinden is! Indien u zich planten wenst aan te schaffen kan het zelfs interessant zijn om uw plantenkiezer mee te nemen naar de kwekerij zodat u bij een impulsaankoop de planteisen kunt nagaan. Als blijkt dat de gekozen plant voor uw tuin ongeschikt blijkt te zijn is het beter de plant niet aan te kopen. De mensen die in het tuincentrum of de kwekerij werken kunnen uiteraard ook een grote adviserende rol spelen. Ga naar kwekerijen en tuincentra waar er opgeleid en ervaren personeel is dat de tijd kan nemen om u indien nodig bij te staan.

De gebruikte termen kunnen soms een beetje verwarrend zijn:

 

Volle zon betekent dat de plant voor het grootste deel van de dag direct zonlicht vergt. Dit wil zeggen minstens vijf uren of meer in het warmste deel van de dag.
Op het plantenetiket dat in het plantpotje staat vinden we als symbool een volledig wit zonnetje terug.
Een zonplant kan de schaduw soms goed verdragen als de bodem los en luchtig is en zeer goed afgewaterd.

Halfschaduw betekent dat de plant de zon voor de helft van de dag (max. vier uur) en de rest in de schaduw het hoofd kan bieden.
Op het plantenetiket vinden we als symbool een half zonnetje terug.
Een schaduwplant kan soms goed in de zon, mits de bodem koel en voldoende vochtig wordt gehouden.

De meeste planten zitten op de gulden middenweg en kunnen zowel in volledige zon als in halfschaduw goed gedijen

Ochtendzon betekent dat de plant geniet van de zon in het vroege deel van de dag en dat ze bescherming nodig heeft tegen de felle middagzon

Volledige schaduw betekent dat de plant lage lichtvereisten verkiest en maximaal twee uren in de volle zon mag staan en voor de rest van de dag in volledige schaduw zou moeten worden staan.
Op het plantenetiket vinden we als symbool een volledig ZWART zonnetje terug.

Lichte schaduw betekent dat de plant liefst staat op een plaats zonder directe zon maar graag met een overvloed van helder, weerspiegeld licht.

Gefilterde zon betekent dat de plant best groeit onder hogere bomen die het directe zonlicht eerst filteren.

Zon of schaduw betekent dat de plant geen specifieke eisen stelt naar zonlicht toe en het zowel in de schaduw als in de volle zon goed kan doen.

#61

Auteur: Kurt Vossaert