Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinaanleg_tuinonderhoud

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 22 juni 2021

Tuinaannemers: functie en kostprijs

Wat uw tuinaannemer boetseert, …

Bij de start van de 21e eeuw heeft de tuinbouwsector een groei gekend waar andere sectoren om zouden smeken. Overal schoten tuinaannemers uit de grond als paddestoelen. Ze hadden hun sporen reeds verdiend door werkervaring of studie en gooiden hun geluk op de vrije markt.

Grote bestelwagens en geremde aanhangers, haagscharen en kettingzagen, … je ziet en hoort ze nu overal. Uw tuinaannemer verhoogt uw comfort en zorgt ervoor dat uw tuin de juiste ingeleide is en blijft naar uw woning.

Onze maatschappijstructuur is zodanig veranderd van een eerder conventioneel gezinspatroon naar een op hoog tempo presterende bevolking waarbij het merendeel tweeverdieners zijn.

Beide ouders gaan werken en hebben over het algemeen een grote ambitie. De bredere financiële mogelijkheden zorgen ervoor dat de tuin ook een evidentie lijkt om in te investeren. Ze is en blijft ten slotte het verlengde van uw woning.

De forse stijging in vastgoedprijzen zorgde er ook voor dat de investering in een volledig aangelegde tuin – naar moderne normen- slechts 5 tot 8% bedraagt van de waarde van de totale woning en perceel en de verkoopprijs van uw huis met 10 tot 15% kan doen stijgen. Dus investeren in uw tuin, is investeren in uw vast kapitaal! En daarbovenop verhoogt u het esthetische karakter van uw nestje met een onschatbare waarde!

Ook banken hebben dit gesnapt en grote holdings schrikken er nu niet meer voor terug om leningen uit te schrijven voor de aanleg van uw tuin. Onder de noemer renovatiewerken kan u voordelig aan de nodige middelen geraken om een tuinarchitect/ -aannemer op te bellen.

Wie moet ik nu opbellen? Wie kan ik vertrouwen want de keuze lijkt onbeperkt?

Ook iedereen lijkt met tuinen bezig te zijn na de werkuren.

Een klein probleem in onze sector (in België dan) is het feit dat geen hoge vereisten nodig zijn om een zelfstandig statuut te krijgen als tuinaannemer. De overgrote meerderheid heeft een statuut in bijberoep zonder kwartaalaangifte en onderhoudt vooral tuinen.
 

Dit op zaterdagen of woensdagmiddagen. Dit kan uw tuinman zijn of worden. De persoon die, net als de poetsvrouw, uw woonomgeving netjes houdt tegen zeer betaalbare prijs. Wat mij opviel bij het bezoeken van dergelijk tuinen is dat alle beplanting op de begane grond zeer goed werd onderhouden. Weinig of geen onkruid, netjes afgestoken gazonboorden, geschoren hagen. Als mijn ogen zich naar de hoge mastodonten richtten, de bomen die als bewakers van de tuin gelden, dan zag ik dood hout, klimop tot op de top van de kruin, ongebalanceerde vorm, ziektes, …

Als conclusie kun je stellen dat de echte tuinaannemer zich onderscheidt door expertise op alle vakgebieden binnen de tuinbouw. Uw tuinaannemer zorgt voor het ganse palet aan noden voor de tuin. Het ontwerpen van de lijnen en beplantingen, het aanleggen van opritten en paden, het installeren van een inrijpoort, het beplanten, beregenen, de tuinverlichting, vijvers, mechanische onkruid- en ziektebestrijding, . Van A tot Z. Uw tuinaannemer trekt ook onkruid uit en stekt ook gazonboordjes af maar ik denk dat de manier waarop grondig zal verschillen!  

De prijs ook, zult u zich afvragen? De uurprijs zal zeker en vast verschillen, laat ons stellen zowat het dubbele zijn. Doch kan door efficiëntie en hogere investeringsgraad (dus meer machines en materialen) die vraag nog eens herbekeken worden.

De ervaring heeft mij geleerd dat mensen met grote tuinen (>1000m²) er goed aan doen wekelijks of om de 14 dagen een tuinman aan te stellen voor basisonderhoud. Mijn advies zou dan ook zijn om 2-jaarlijks een tuinaannemer/snoeier langs te laten komen voor gespecialiseerde werken, afhankelijk van de structuur en beplanting in uw tuin (hoge bomen, hagen, snoeivormen, …)

Mensen met een kleine tuin/stadstuin doen er goed aan één competente vertrouwenspersoon aan te stellen om uw tuin te onderhouden. Zomer- en wintersnoei als basisonderhoud.

Ik wil hiermee benadrukken dat bij een volledige heraanleg (als u wat meer wil dan gazon met een haag) het zéér lonend is een tuinarchitect/tuinaannemer onder de armen te nemen. Deze vakmensen zijn opgeleid in de kunst om vorm te geven met planten. Net zoals een interieurarchitect dit doet met harde materialen. Het verschil in esthetiek is onvergelijkbaar.
 

Ook binnen onze sector zijn enorme gradaties in kwaliteit. Samen met de groei van de sector is ook de norm verscherpt. Enorm veel nieuwe producten overspoelen de markt, nieuwe planten en nieuwe concepten. Uw tuinaannemer moet er zich professioneel toe verbinden op de hoogte te blijven van deze vernieuwingen en zal u probleemloos update houden.

De keuze aan tuinstijlen is legio daar de tuinkunst even oud is als de ontwikkelde mens. Toch is de tuin van de 21e eeuw een klasse apart. De Engelse en Franse tuinstijlen hebben hun strepen verdiend en zijn nog steeds fantastisch.

De nieuwe tuin is een tuin waarin vormgeving nog veel meer de overhand heeft gekregen. De tuin van de jaren ’60 en ’70 was vooral een collectietuin. Een enorme diversiteit aan beplanting diende als basis van het concept.

Vandaag is vorm de basis van het concept. Het uitgangspunt is en blijft de woning. Haar vorm en gezichtspunten zorgen ervoor dat de keuze van tuinstijl reeds veranderd. Daarbij gaat uw tuinaannemer zich in uw woonsituatie inleven. Vanuit de woning kijken we in de tuin en proberen we met sterke lijnen interessante bezienswaardigheden in uw tuin te accentueren. Van het achterliggende landschap tot een fantastische treurwilg of een beeldhouwwerk. Want wees gerust, een tuin is een gigantische magneet voor uw ogen. Als uit deze ruimte alles werd gehaald wat mogelijk was dan zijn die wintermaanden ineens zo grauw niet meer en is het toch leuk om naar buiten te kijken. Ook in de zomer is het fantastisch niet enkel gazon in de tuin te hebben. In de zomer is intimiteit en kleur van groot belang.
 

Stel nu dat ik u heb overtuigd een tuinaannemer te zoeken, hoe doe ik dat ? 

In Vlaanderen heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) een project gestart met de naam “uw tuin, uw vrijheid” als promotiedienst voor de Vlaamse tuinaannemer. Op de website www.tuinaannemer.be vind u in uw regio alle professionele zelfstandig tuinaannemers. Ook voor mensen in Nederland kan de Vlaamse tuinaannemer interessant zijn. De afstand is soms miniem. De Vlaamse tuinaannemers krijgen daarbij ook meer en meer internationale faam en worden binnen Europa gevraagd voor mooie projecten. Zo kom je in de Vaucluse wel eens een Vlaamse tuinaannemer tegen die gezellig een hoevewoning van tuin aan het voorzien is. Met planten uit West-Vlaanderen!!!

Het belooft voor onze sector, mijn collega’s een boeiende tijd te worden! 

De prijzen voor een tuinaannemer zijn afhankelijk van de bedrijfsstructuur. Een bedrijf met meer werknemers, levert snellere service en rekent meer aan in uurloon. Ook blijken de prijzen sterk te verschillen per regio of stad. Afhankelijk van de vastgoedprijzen en aanbod aan tuinaannemers. Kijk dus gerust rond in uw provincie!

Een uurloon van een Vlaamse tuinaannemer schommelt gemiddeld van € 20,50/u tot € 29,50/u. Tuinaanlegbedrijven die veel bestratingswerken doen, werken aan een prijs van ongeveer € 35/u.

Dit is een richtprijs exclusief uurlonen voor het ontwerpen, machinekost, transportkost, afvalverwerkingskost. Sommige bedrijven hanteren een verschillende uurprijs voor een verschillende activiteit bv. onderhoud € 20,50/u, aanleg € 25/u en ontwerpen € 30/u.

Uw tuin laten ontwerpen en aanleggen kost het volgende als u niet wil besparen en een perfect concept ondersteunt:

  • ontwerp:    € 1 / m²

  • aanleg:      € 45 / m²

Deze prijzen zijn uiteraard veranderlijk afhankelijk van uw wensen.

Daarom wil ik ingaan tegen het stigma dat uw tuin aanleggen onbetaalbaar is. Het is zeker en vast de moeite om 5% van de aankoopprijs van uw woning te investeren in de tuin ten einde haar verkoopbaarheid en waarde te verhogen. Een tuin kan worden aangelegd in alle prijsklassen, ook tuinarchitectuur kan in alle prijsklassen!

Spreek met uw tuinaannemer maar besef dat hoe meer u bereid bent te investeren, hoe meer de uiteindelijke realisatie uw verwachtingen zal overtreffen!! 

Uw tuinaannemer is een kunstenaar en wat hij boetseert, geeft u inderdaad vrijheid! Heb vertrouwen in zijn kunst want hij boetseert met liefde voor het vak. 

Nog veel tuinplezier toegewenst!

Met vriendelijke groet, 

Wouter Keirse – Arte Verde 

Arte Verde
Moerhuizestraat 60
9990 - Maldegem
Mobiel : 0473/803408
email : arte-verde@telenet.be

#791

Auteur: Wouter Keirse