Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinaanleg_tuin_aanleggen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 24 juni 2021

Tuinaanleg: De siertuin versus andere tuinen

De siertuin versus andere tuinen
Kwestie van niet in communicatiestoornissen te vervallen, bakenen we best van bij het begin goed ons werkterrein af: de siertuin!

In een siertuin is de tuinier zelf steeds de architect en schepper van wat er gebeurt! Deze tekst gaat dus niet over natuurtuinen (daar ligt de klemtoon immers veel sterker op spontane natuurlijke processen, daar is de natuur architect en schepper!).

In een siertuin overweegt ook de esthetische doelstelling. Over moestuinen zullen we het hier dus niet hebben. Dat is trouwens een vak apart! We sluiten de zogenaamde ‘nutstuin’ echter niet volledig uit, want vele ‘nuttige’ plantensoorten (fruit, kruiden, noten,...) kunnen perfect in een siertuin ingepast worden en tegelijk sierlijk en nuttig zijn.

Een ecologische tuin ?!?

Tot hier is alles eenvoudig! Maar we hebben het hier niet zomaar over de siertuin, wel over de ecologische siertuin.

Ecologie is de wetenschap die de verbanden tussen levende wezens en hun omgeving en de verbanden tussen levende wezens onderling bestudeert.

Zonder ons al te zeer in de stoffige wetenschap te gaan storten, onthouden we toch deze fundamentele vaststelling: al het levende (planten, dieren) en het niet-levende (bodem, licht, lucht,...) functioneert als één geheel. Je kunt een levend wezen niet los denken van andere levende wezens, noch van zijn niet-levende omgeving.

Ecologie in de siertuin? Voor een ecologische siertuin bestaat in ieder geval geen hapklare definitie, laat staan een universeel recept.

Laten we daarom maar beginnen met de grootste misverstanden uit de weg te ruimen!

‘Een ecologische siertuin … niet toepasbaar op mijn tuin …’

Niets van! De spelregels van de ecologische siertuin zijn universeel toepasbaar. Wat je vertrekpunt ook is (een ruw onaangelegd terrein of een bestaande tuin), alles kan ecologisch ‘gevormd’ worden.


In de stad maken ook muurtjes en daken waarop planten groeien deel uit van de siertuin

Een kleine stadstuin, een gezinstuin met veel speelruimte, een nutstuin … Het maakt in principe niets uit.

‘In een ecologische siertuin kan ik waarschijnlijk mijn eigen ding niet meer doen …’

Onzin! Het nastreven van een ecologische siertuin betekent helemaal niet dat je je persoonlijke verwachtingen over je tuin aan de kant moet schuiven.

‘Een ecologische siertuin staat synoniem voor het creëren van een groene wildernis…’

Nee hoor! Ook de vormgeving van je tuin hou je zélf in de hand.

Maar daarmee hebben we je nog niet verteld wat een ecologische siertuin dan wél is. In het volgende artikel helpen we je een flink eind op weg!

#378

Bron: Provincie West-Vlaanderen