Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinaanleg_plantenkeuze

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 28 juli 2021

De ecologische tuin aanleggen met aandacht voor de streekeigen planten

De ecologische siertuinstappenplan voor het ontwerp Stap 2

Analyse van je tuin in zijn omgeving …
De ‘levende’ omgeving van je tuin

Wilde plantengroei:
Ligt je tuin in een landelijke omgeving, dan ga je na welke planten er in het wild voorkomen.

Wegbermen geven dikwijls een representatief beeld. In een zogenaamde ‘ecologische flora’ kan je nagaan in welke mate jouw waarnemingen van wilde plantengroei je iets vertellen over de standplaats. Met wat geluk slaag je erin je streek in meer of mindere mate ecologisch te typeren. Dat geeft je al een eerste idee over het ‘type’ planten, die het ook in je tuin goed zullen doen. Je kiest voor je tuin immers plantensoorten met dezelfde groeivereisten als de soorten in het wild.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat in Vlaanderen onze wilde flora dikwijls beperkt is tot zogenaamde ‘generalisten’ (= planten met weinig specifieke standplaatsvereisten, die het bijna overal uithouden). In dat geval haal je helaas weinig informatie uit je zoektocht.

En woon je in de stad, dan is spontane plantengroei soms heel ver te zoeken.

In ieder geval is het een leerrijke oefening en globale kenmerken zoals vochtig/droog en/of bodemtype zul je er vrij vaak kunnen uithalen.

Streekspecifieke cultuur met ‘groen’

Vele streken kennen een rijke cultuurtraditie in het omgaan met – meestal houtige – groenelementen. Sommige streken zijn er zelfs ronduit naar genoemd (het Houtland, bijvoorbeeld).

Typische elementen kunnen zijn: hagen, houtkanten, hoogstammen, knotbomen, boomgaarden. Meestal is zowel een soort als de vorm waarin hij ‘onderhouden’ wordt. Naast de alom bekende knotwilg bestaan er ook nog andere soorten knotbomen.

Evengoed kunnen watergebonden elementen het karakter van een streek uitmaken: poelen, rietgrachten, sloten,...

Niet zelden kan zulks leuke inspiratie bieden voor een tuinontwerp. Hou dus je ogen open of neem contact op met specialisten!

#463

Bron: Provincie West-Vlaanderen