Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinaanleg_plan

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 1 augustus 2021

Ecologische tuin aanleggen: stappenplan voor het ontwerp

De ecologische siertuinstappenplan voor het ontwerp


Je staat waarschijnlijk nog niet te springen om meteen in je tuin aan de slag te gaan. En daar ligt nu net de ambitie van dit hoofdstuk: ‘Een ecologische siertuin; stappenplan voor het ontwerp’.

Hopelijk heb je na dit hoofdstuk – een flinke brok trouwens! - wél het vertrouwen om effectief aan het werk te gaan.

Uiteraard kun je voor deze opdracht ook een beroep doen op een tuinarchitect of een landschapsarchitect. Voorwaarde is dan dat die ervaring heeft met werken binnen ecologische spelregels.

Maar eigenlijk hebben we deze teksten geschreven voor jou, jij die zelf aan de ontwerptafel wilt gaan zitten.

Tal van factoren sturen van bij het begin mee je ontwerp. We vatten ze even zeer kort samen. Handig is dat deze samenvatting tegelijk geldt als de structuur van het grootste deel van het verdere hoofdstuk.

 • Om te beginnen is het belangrijk dat je een zicht krijgt op de bredere omgeving van je tuin. Deze stap is cruciaal als je wilt dat je tuin bijdraagt tot de landschappelijke en de ecologische kwaliteit van je streek.
   
 • Daarnaast moet je een zicht krijgen op de kenmerken van je tuin zelf . Welke randvoorwaarden legt je uitgangssituatie aan je op? Hier kun je in je verdere ontwerp veelal niet om heen. Een lange smalle tuin, een schaduwborder langs een muur, een natte hoek enz. Het bepaalt allemaal in grote mate je verdere doen en laten.
   
 • Een verdere uiterst belangrijke boodschap: ’t is goed in ‘t eigen hart te kijken … Je tuin moet immers ook voldoen aan je persoonlijke wensen! Welke vormgeving verkies je? Welke functies moet je tuin voor jou waarmaken? Hoeveel tijd heb je over voor het beheer? En hoe kun je al die verwachtingen waarmaken?
   
 • Met al de verzamelde informatie in het achterhoofd, gaan we kijken welke de groene bouwstenen van een ecologische siertuin zijn.

Stap 1: Noodzakelijke bagage om van start te gaan…

Een tuin aanleggen of omvormen – even vaak vertrek je immers van een bestaande tuin - vergt een zekere elementaire voorbereiding.

Enige plantenkennis is beslist vereist! Het herkennen van wilde planten helpt je om het abiotische (niet-levende) milieu van je uitgangssituatie te ‘lezen’. Ook de uiteindelijke keuze van planten voor je tuin zal op kennis gebaseerd moeten zijn. De naslagwerken uit de referentielijst bij deze brochure zijn alvast tips voor geschikte info!

Een schets van de uitgangssituatie op schaal is onmisbaar! Meestal is een schaal van 1/100 (1 cm op papier = 1 meter in ‘het echt’) geschikt. Neem ook direct een pak kopies van je schets. Geloof ons, als het ontwerpproces eenmaal begonnen is, komen die zeker van pas.

Op deze schets noteer je alle punten en lijnen die van belang kunnen zijn voor de aanleg:

 • de omtreklijnen van je terrein
 • inplanting van je huis
 • reeds aanwezige elementen: bomen, struiken, tuinhuisje, tuinpad, terras enz.
 • het noorden (je kunt dit aanduiden met een pijl)

Naarmate je het stappenplan verder volgt zal je schets steeds verder aangevuld worden.

Stapsgewijze kom je tot een ontwerp!

 
#447

Bron: Provincie West-Vlaanderen