Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinaanleg_gazon_vernieuwen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 20 januari 2021

Tuinaanleg: Uw gazon verdient een facelift

Ergert u zich ook wel eens aan uw gazon omdat het gras er overwoekerd wordt door mos en onkruid of omdat het her en der kale plekken bevat ?
Niet doen. Hou er gewoon rekening mee dat elk gazon regelmatig een opknapbeurt nodig heeft. Ook het gazon van uw buurman, dat er ogenschijnlijk zonder de geringste moeite blinkend groen, vol en fris uitziet als een perfecte biljarttafel, ondergaat regelmatig een kleine facelift.


Een grasmat aanleggen is niet zo moeilijk en het resultaat is meestal behoorlijk. Het onderhoud ervan stopt echter niet bij regelmatig maaien, en dat wordt nogal eens vergeten.

Een gezonde, volle grasmat heeft hoe dan ook af te rekenen met concurrentie van mossen en onkruid. Zeker op plaatsen waar de bodemstructuur, -samenstelling en -vochtigheid en de lichtinval niet optimaal zijn, gaan mossen en onkruid makkelijk woekeren. Het is een strijd die het gras alleen nooit kan winnen.

Door regelmatig (ideaal is elk jaar) de zwakke plekken van uw gazon onder handen te nemen, houd u het probleem binnen de perken en oogt uw gazon nooit verwaarloosd.
Eigenlijk is het heel eenvoudig. U zaait de kale plekken opnieuw in of zaait nieuw gras op eerder schrale stukken met weinig gras. Het resultaat is het best wanneer u nog even met een rol over het gras gaat. Zo zet u de wortels vast en heeft uw grasmat een betere kwaliteit.
Graspartijen met veel mos worden best geverticuteerd. Het is weliswaar een ernstige ingreep, maar ze is effectief. Verwijder het onkruid en hark de grond gelijk. Breng ongeveer 1,5 kg gazonzaden per
100 m” aan op het geverticuteerde gazon, rol dicht en uw grasmat is herboren.

Heeft u nood aan nog meer tips voor een geslaagd gazon, surf dan naar www.gazoninfo.be

 

#56

Bron: VLAM
www.vlam.be