Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinaanleg_bart_janssen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 juli 2021

Tuin Groen Kleurt: zilver 2010 door Bart Janssen

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².
Naast deze rubrieken is er ook een nieuwe categorie 'Groen kleurt'. Hierbij worden de spotlights op het groen geplaatst: het gebruik van exclusief groen, bijzondere combinaties, landschappelijke aanplantingen, bijzonder behoud van groen, een fijne aandacht voor wintersilhouetten, bloei, herfstverkleuring…

Hier volgen foto's en uitleg bij het BRONS in de categorie 'Groen kleurt' (2010) 

Omsloten door hoge bomen

Slechts op foto’s kan je nog zien dat deze tuin midden in het bos typische jaren 70 allures had. Een azuurblauw zwembad bevond zich centraal achter de woning, omgeven door gazon. Het niet geringe hoogteverschil werd opgevangen door trapsgewijze plantvakken die met stevige houten balken werden ingeperkt.

De tuinaannemer kreeg de opdracht om de tuin een moderner kleedje te geven, het zwembad te vervangen door een vijver en achteraan een ruim zonneterras te voorzien. Waar niet aan mocht worden geraakt, waren de diverse bomen die op het perceel stonden en naadloos aansluiten bij het omliggende bos. Achter de woning strekt zich een breed terras dat alvast enkele treden lager ligt dan de tuin. Enkele ruime stapstenen maken een pad over de vijver met gevarieerde beplanting naar het achterliggende grasperk.

Het water stroomt over de ruwe keien van een een metershoog bergriviertje alvorens het de vijver bereikt. Langszij kan je ook langs een grote magnolia en een veld van bosbessen de achtertuin betreden.
In de hoogte bevindt zich een vierkante half ommuurde zithoek die deels schaduw geniet van een houten pergola. Drie stevige stapstenen brengen je over het gras naar de naburige garage. Enkele hoge solitaire bomen geven volume aan de tuin en verzachten de overgang naar het rondom gelegen bos. Achteraan in de tuin krijgen de kippen alle ruimte, ten minste als de vos er niet anders over beslist.

Focus op groen

De overvloedige beplanting in deze tuin verrast en getuigt van een persoonlijke keuze. De meest opvallende plant, die als een koning troont boven een grasveld en de zithoek, draagt de naam Sciadopitys verticillata. In het Nederlands spreken we van een kransspar of ook wel parasolden, maar het is noch een spar noch een den. Hij kreeg van de botanici zijn eigen familie en is er de enige soort in. Afkomstig uit Japan bereikte in 1853 één levend exemplaar het Westen. Ondertussen vinden we hem gelukkig vaker, maar hij blijft een zeldzame verschijning in onze tuinen. Bekijk vooral de naalden eens van dichterbij: ze zijn per twee vergroeid en staan in kransen, als het ware als baleinen in een paraplu (vandaar de twee volksnamen natuurlijk). Glanzend donkergroen en tot 13 cm lang maken ze deze naaldboom tot een prachtige verschijning. Groeit langzaam maar is bijzonder winterhard en kan dus zeer oud worden. In Arboretum Kalmthout staat een exemplaar dat meer dan honderd jaar oud is. Groot is het niet: zo’n 5 tot 6 meter hoog.

Andere elementen die deze tuin tot een groene tuin maken zijn de prachtige overgang tussen bos en tuin, via bosbessen en andere meer ‘wilde’ planten. Ook de kleine treurwilg, Salix caprea ‘Kilmarnock’, die de strakke voorgevel van het bijgebouw mooi breekt, is het noteren zeker waard.  

Contactgegevens van tuinaanlegger Bart Janssen

Bart Janssen
Weg naar Opoeteren 78
3660 OPGLABBEEK
Tel.: 089 85 75 92
GSM: 0475 47 11 39
info@tuinwerken.be

#2281