Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuin_aanleggen_tuin_tuinaanlegger

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 juli 2021

Tuin aanleggen: derde mooiste tuin van Vlaanderen aangelegd door een tuinaannemer - hovenier

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt.

Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².

Reeds eerder bekeken we het gouden, zilveren en bronzen project in de categorie kleiner dan 250m².
Hier volgen foto's en uitleg bij het BRONS in de categorie tussen 250 en 1000 m² (2008-2009)


Tuinbeschrijving: groen op wit geschreven

Een los lijnenspel is kenmerkend voor deze voor- zij- en achtertuin in een afgerond perceel aan het eind van de straat. Vooraan maakt het pad uit blauwe hardsteen in klinkerformaat een zachte boog tussen de lage beplanting. Deze bestaat uit wolken van Osmanthus, aangevuld met groepen van siergrassen. Enkele hortensia’s geven kleur aan deze lage border. Daartussen steekt een strakke, maar onopvallende halogeen sfeerverlichting de kop op. De verbrede oprit biedt plaats aan twee wagens. Ernaast, verborgen achter een hoge haag van haagbeuk die de ronding van de perceelgrens volgt, staat een open bergruimte voor tuinmateriaal of een gft-afvalbak.

Een pad langs de woning geeft uit op de achtertuin die voornamelijk bestaat uit een groot grasperk. Dat draait zich sierlijk rond wolken van groenblijvende heesters en mondt uit op een vierkant terras in Thermowood. Een hoge heesterborder met o.a. Hydrangea paniculata 'Limelight' en een majestueuze Gunnera manicata zorgen voor de nodige afwisseling in bladvormen. De dominerende kleuren in deze borders zijn wit en groen, met o.a. Buddleja davidii 'White Profusion', Osmanthus burkwoodii en Hydrangea macrophylla 'Schneeball'.

Een kort recht pad uit blauwe steen verbindt het houten terras met een centraal achter de woning gelegen vierkant terras in gezandstraalde blauwe hardsteen. Dit terras is omgeven door Salvia nemorosa ‘Schneehügel’, een dankbare plant die tal van insecten aantrekt zodat tuingasten steeds ongestoord kunnen genieten. Het vierkante terras is voorzien van de nodige afwateringsgoten en ligt centraal op een eerste zichtas vanuit de woning. Een tweede zichtas vertrekt vanaf het halfronde houten terras leunend tegen de achtergevel van de woning en eindigt op een zilvergroene olijfboom. Diverse ronde buxusvormen geven een eigen karakter aan deze romantische tuin die rustgevend en modern overkomt.

 

 In gesprek met de tuinaannemer: André Goemaere

“Als ik geen tuinaannemer was geworden, dan zou ik nu beslist architect zijn,” vertrouwt André Goemaere me toe. Deze creatieveling uit Brakel wist al enkele keren de jury van de wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer te bekoren met zijn projecten. Elke stijl of ontwerp is aan hem besteed. “Ik heb niet één bepaald droomproject in gedachten waarvan ik zeg: daarvoor zou ik alle andere laten staan. Wel heb ik er eentje voor ogen dat ik eens grondig onder handen zou willen nemen. Het klinkt misschien bizar, maar de voortuin van het Koninklijk Paleis in Brussel verkeert echt in een erbarmelijke toestand. Dit kan stukken beter. Persoonlijk vind ik het haast een schande voor de Koninklijke familie om zo'n vervallen voortuin te hebben.”

En welke planten zou je dan zeker gebruiken? “In de meeste ontwerpen, en dus ook in de bovenstaande tuin zou ik Hydrangea’s integreren. Gewoon omdat ze een mooi blad en een langdurige en prachtige bloei hebben. Daarenboven tonen ze een mooie herfstverkleuring.”

Tot slot krijg ik van André Goemaere een gouden tip voor elke tuinaannemer. “Begin bij het begin en schenk zeer veel aandacht aan de bodem. Een goede en gezonde bodem is de geslaagde start van een wondermooie tuin.”

Palmares

 • 2002-2003 - zilver - project tot 1000 m²

 • 2005-2006 - eervolle vermelding - project groter dan 1000 m² (+ ELCA-award 2006 - Bouwen met Groen)

 • 2006-2007 - jurylid

Plantenlijst 

Bomen

 • Quercus palustris
 • Olea europaea  

Vaste planten en sierheesters

 • Buddleja davidii 'White Profusion'
 • Buxus sempervirens
 • Carpinus betulus
 • Gunnera manicata
 • Hydrangea macrophylla 'Leuchtfeuer’
 • Hydrangea macrophylla 'Schneeball'
 • Hydrangea paniculata 'Limelight'
 • Lonicera nitida
 • Osmanthus burkwoodii (wolk)
 • Pennisetum alopecuroides
 • Salvia nemorosa 'Schneehügel'

vragen aan de tuinaannemer

Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf?
Ons bedrijf is professioneler geworden, door ervaring en bijscholing.

 

Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk?
Er zijn geen specifieke personen te noemen, maar eerder algemene tendensen. 

Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom?
Hydrangea's (hortensia's) omdat deze planten een mooi blad hebben en lange tijd mooie bloemen geven. Bovendien hebben ze een mooie herfstverkleuring. 

Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Ik zou voornamelijk uitrusten en een beetje genieten van onze mooie natuur zo lang dit nog kan gezien de problematiek van de opwarming van de aarde.

Contactgegevens

Viridis bvba
Maandagstraat 12
B-9660 Brakel
Tel.: 055 42 02 41
Fax: 055 42 81 05

#1666