Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/transparantie_of_privacy_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 september 2021

Transparantie of privacy?

Privacy, een nog steeds toenemende tendens in ons land wat tuinen betreft. Hoge hagen of indien mogelijk liefst een muur om toch maar niet met de buurman of vrouw te moeten praten.

Transparantie of privacy in de tuinStel je eens voor dat ze zouden zien wat wij in onze tuin doen, laat staan dat ze kunnen meegenieten van onze bloemenpracht, en waarom eigenlijk? Ik stel het volgende voor: weg met die hoge hagen, weg met die muren…gooi alles open. Praat met de mensen en deel jouw tuin, maak groene corridors voor wind en zon – dier en vogel.

Heb je al eens gedacht aan een haag van fruitbomen. Leifruit op de grens met jouw buurman. Een heerlijk scherm met tal van voordelen. Eerst en vooral vormt deze lijn prachtige bloesems in het voorjaar die de insecten naar jouw tuin lokken. Bloesems worden vruchten waarvan je in het najaar heerlijk kan van genieten. Je deelt de kosten van de aanplant, je deelt het genieten van de lente en je deelt de oogst met vogels, egels en de buren tijdens een leuk gesprek.

Fargesia in potVan het fruit naar een volledig andere stijl: bamboes en grassen vormen een geheel ander scherm en creëren een ander effect in de tuin. Siergrassen hebben een zekere transparantie waardoor contact met de omgeving mogelijk blijft. Bovendien verdwijnen ze – zij het kort – in het voorjaar waardoor de ruimte vergroot en de tuingrens plots vervaagt. Ze bieden groen, een heerlijke golvende beweging in de wind en een mooi herfst – en winterbeeld.

Bovendien stellen de meeste siergrassen weinig bodemeisen. Bamboe is natuurlijk een ander paar mouwen. Bij het gebruik van bamboe starten vele burenruzies maar zonder daar verder over uit te wijden verwijs ik graag naar: bamboe of taboe. Bamboe moet bij je passen; bij jouw stijl en bij jouw woning. Je houdt ervan of je houdt er niet van.

Ik hou ervan…maar dan in potten of kuipen als zichtbrekers of wintergroene schermen op het terras of rond de woning. Fargesiasoorten woekeren niet, groeien enkel polvormig, en vormen mooie groenschermen.

Sommigen zijn perfect in een lage haag te knippen en andere krijgen zelf een somber herfstbeeld waardoor de transparantie groter wordt.

Een gemengde haag blijft voor mij één van de ultieme landschappelijke tuingrenzen. Een mix van inheemse, wintergroene, bladverliezende en besdragende soorten. Niet te hoog zodat de ruimte groot blijft en de zon in elk seizoen de tuin optimaal kan verwarmen. Een paradijs voor tuinvogels en insecten en een streling voor het oog in lente, zomer, winter en herfst. In zo’n haag kan een boom of heester doorgroeien of kan de bovenlijn golvend variëren in hoogte waardoor je toch – waar nodig – visuele bescherming krijgt.

groenschermenHeb je dan toch een muur, omdat hij er in vele gevallen gewoon aanwezig is, maak hem dan groen. Klimop kan een goede oplossing zijn en houdt, in tegenstelling tot wat velen denken, de muur kurkdroog. Let wel op voor regenpijpen, houten afwerkingen en dakpannen. Klimop kruipt overal maar met een stel groene vingers en het juiste onderhoud komt dat zeker in orde. Het is een oase voor nectarminnende insecten in het najaar en een serviceflat voor onze geliefde huismus en voor vele andere tuinvogels zoals roodborst en winterkoning.  Ook wingerdsoorten zijn aantrekkelijk, hebben een prachtige herfstkleur en lokken vogels met bessen. Combineer deze op hun beurt met klimmende bloemen zoals klimrozen, clematis of wilde kamperfoelie.

Tot slot kunnen we overgaan tot het bouwen van een tuinscherm uit natuurlijke dode materialen. Zo kunnen wij een insectenmuur bouwen met bakstenen, snoeihout, riet, bamboestokken en stro. Of snoeihout opstapelen tussen tuinpalen als tuinscherm en burcht voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Met al deze kostbare elementen kan worden gespeeld, gecombineerd en geëxperimenteerd. Niet elk element past in elke tuin en niet elke plant past bij elke woning. Maar in elke tuin moet er wel plaats en ruimte zijn voor licht en lucht, voor een stukje natuur, voor tuinvogels en insecten. Laat die alvast binnen door transparante schermen van diverse elementen, lok ze met fruit en bloemen en laat jouw omgeving volop meegenieten in de plaats van alles weg te steken…

#4936

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p