Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/trachycarpus_fortunei_trachycarpus_wagnerianus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 25 november 2020

Trachycarpus fortunei en T. wagnerianus zijn goede winterbestendige tropische planten

Trachycarpus fortunei
Ook wel Chinese henneppalm, waaierpalm of windmolenpalm genoemd is in onze regio een van de meest winterharde palmen. Deze palm met zijn opvallende grote, waaiervormige bladeren is dan ook van oorsprong afkomstig uit Zuidoost-Azië en ze zijn zelfs terug te vinden op hogere plaatsen in het Himalayagebergte waar het normaal is dat er sneeuw op de bladeren ligt. Het is dan ook een van de bekendste, populairste en makkelijkste palmen die jouw tuin een zuiders tropisch sfeertje kunnen geven. De Trachycarpus fortunei kan in de winter temperaturen verdragen tot -15°C. De planten hebben van nature al een goede bescherming voor de vrieskou door de vezelachtige, behaarde stam met de stekelloze bladstelen.

Bij de aankoop van een jonge plant is het wel aan te raden om deze de eerste winters bij langdurige vorst af te schermen. Plant de Trachycarpus in een goed water doorlaatbare, vruchtbare bodem en dat op een zonnige en windluwe standplaats. Geef hem bij warm zomerweer gerust een emmer water en in het groeiseizoen mag je daar om de paar weken vloeibare mest aan toevoegen. Eens de palm aan de groei is kan deze elk jaar 20 tot 40 cm aangroeien.


Dit exemplaar werd 8 jaar terug aangeplant toen die een hoogte had van 50 cm.
Inmiddels groeit hij aan een tempo van 30 cm/jaar en heeft de stam een hoogte van 260 cm bereikt.

De planten doen het ook goed in kuipen en potten maar op een goede standplaats in de volle grond zullen ze vlugger groeien. In een kuip groeien ze niet alleen trager, maar de bladeren die ze vormen zijn ook een stukje kleiner en de bladkruin op zich is meer gedrongen. Plant je ze toch in een kuip zorg er dan voor dat deze voldoende groot is zodat je ruim water (en voeding) kan geven en hoe groter en zwaarder de pot hoe minder kans dat de palm kan omwaaien. In de winter plaats je planten in een kuip best op een beschutte standplaats uit de uitdrogende wind. Hou de pot in de winter vrij droog en geef de plant om de paar jaar een grotere kuip. Het voordeel van de planten in kuip is dat je ze regelmatig kan verplaatsen op de plaats waar je dat wenst.


Trachycarpus fortunei doet het ook perfect in kuipen voor op het terras of balkon.

Als de planten het naar hun zin hebben, maak je veel kans dat ze elk jaar opnieuw bloeien met grote trossen vol gele bloemen. Heb je zowel een vrouwelijke als een mannelijke plant in de tuin staan, dan zal er ook kiemkrachtig zaad worden gevormd.


bloei van de mannelijke Trachycarpus fortunei

Dat verse zaad is ook in ons land kiemkrachtig en kan zelfs even goed buiten in de volle grond worden uitgezaaid dan in kuipen of potten. Na ongeveer twee weken kan het verse zaad al gekiemd zijn. Vele jaartjes geduld is wel vereist om tot een plant van enig formaat te geraken. Eenmaal de plant goed aan de groei, kan het echter snel vooruit gaan. Daarom is het wel aan te raden te starten met een plant die al aan de groei is. De beste periode om deze aan te schaffen is tussen maart en september met een voorkeur voor het voorjaar zodat de planten een hele zomer de tijd hebben om zich goed met hun wortels in de grond te verankeren.

Trachycarpus wagnerianus
Deze Trachycarpus heeft kleinere maar meer stevige bladeren waardoor deze windbestendiger zijn dan die van de Trachycarpus fortunei. Zelfs bij een hevige najaarsstorm lopen de bladeren weinig of geen schade op.


De stevige bladeren van de Trachycarpus wagnerianus

Ze groeien de eerste jaren zeer traag, maar eenmaal ze hun stammetje hebben gevormd gaat het vrij snel. Een T. wagnerianus van 10 jaar kan met gemak de 2 meter bereiken.


Een mooie stevige palm die goed winterhard is.

Deze palmsoort ziet er met zijn waaiervormige bladeren heel aantrekkelijk uit. Qua vorstbestendigheid is kan deze nog enkele graden vorst meer aan dan de T. fortunei. In de handel is deze wel minder courant de vinden in vergelijking met zijn populaire broer de Trachy fortunei.


Trachycarpus wagnerianus heeft voor de eerste keer rijkelijk gebloeid.
Het blijkt een mannetje te zijn. Het jonge koolmeesje kan het bevestigen

Foto's komen van ons tuinforum waar regelmatig vragen over deze populaire tropische plant worden gesteld: Tuinforum

#1446

Auteur: Kurt Vossaert