Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/trachycarpus_fortunei

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 20 april 2021

Trachycarpus fortunei of de Chinese windmolen palm

Phoenix canariensis of de Canarische palmboom.

Phoenix canariensis: de Canarische palmboom (dadelpalm).
Familie der Palmae - Arecaceae

Habitat: de naam zegt genoeg over de oorsprong! De Canarische eilanden zijn de roots van deze machtige palm. Deze vederpalm werd geïmporteerd in vele landen waar hij redelijk goed gedijt zoals in Florida, en andere sub-tropische gebieden.
Bij ons is de plant eerder een serre object, daar de temperaturen in de winter bijna ondraaglijk zijn voor de palm. Ze vragen toch temperaturen van boven de 15 °C.
Plantvorm: Ook al spreken we al eens snel over een palm'boom'. De jonge palm'boompjes' zijn soms erg buiten proportie tegenover hun oudere soortgenoten, dit komt omdat zij eerst een bepaalde volume aan de voet moeten creëren om zich uiteindelijk tot een hoge schijnstam te profileren.

Bladeren: zijn in een V-vorm geveerd en bereiken al snel een lengte van 5 meter.
Vruchten: zijn niet eetbare dadels voor de mens . De dadels zijn veel te hard, maar worden wel toegepast in veevoeders (gemalen).

Vermeerderen: kan best door enkele dadels te drogen om vervolgens te planten. (De dadels kunnen met een mesje ietwat ingesneden worden onderaan, om de kiem sneller te laten aanslaan). Hierbij moet wel een hoge temperatuur aanwezig zijn en een vochtige doch niet natte grond. (Teveel vocht leidt snel tot schimmels en rot).

#701

Auteur: Maurice Claes