Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tomaten_zaaien_afharden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 9 maart 2021

Tomaten zaaien en later ook afharden

Zaaien van tomaten: wanneer kunnen we er best mee beginnen?

Met het zaaien van tomaten wacht u het best tot maart. Vaak wordt er aangeraden om vanaf februari te zaaien,… Wanneer je over de nodige apparatuur beschikt zoals belichting en verwarming kan dat, maar bij de doorsnee hobbytuinder is dit niet het geval en is de boodschap wachten geblazen.

In februari zijn de dagen nog kort, wat wil zeggen dat er niet veel licht is. Weinig licht kan ervoor zorgen dat de zaailingen sneller zullen ‘opschieten’. Bij het doorschieten bekomen we lang gerekte, slappe stengels en dat is de bedoeling niet. We streven immers naar kort gedrongen, stevige planten.  

Wanneer tomaten zaaien?

Zaaiomstandigheden:

Periode:

Binnenshuis in de woonkamer 

Begin maart

Serre 

Eind maart - begin april

Er is een gouden regel die u in gedachten moet houden wanneer u tomaten gaat zaaien: zaai 8 tot 10 weken voor het uitplanten in volle grond. Begin dus niet te vroeg want anders moet u ze toch remmen door een te sterke groei. 

Gebruik zaai- en stekgrond

Bij het zaaien speelt de correcte zaai- en stekgrond een grote rol voor zowel de zaailingen als het vlot verspenen ervan. Neem altijd een goede doorlaatbare grondstructuur.

 

Perliet (aanwezig in de vorm van witte, luchtige bolletjes) zorgt hiervoor en is dus zeker gewenst in een goede zaai- en stekgrond.
Een grond waar te veel grove stukken turf in zitten is minder geschikt om in te zaaien.

In beide gevallen van zaaien en verspenen kunnen er moeilijkheden optreden.
Wanneer u zaait zullen de zaden kiemen, maar wanneer u een te veel aan water geeft zal deze niet voldoende kunnen draineren. Dat vergroot dan weer de kans op wortelrot.

Bij verspenen is het veelal om praktische redenen dat een luchtige grond wordt vereist. Te dikke structuren belemmeren het verspenen en de kans bestaat dat de worteltjes beschadigd geraken.

Zaaien van tomaten:

Wanneer u de voorgaande puntjes hebt gevolgd kan er nu overgegaan worden tot het zaaien van de tomaten.
Zaai de zaden niet te dicht op elkaar, zodat de jonge plantjes of zaailingen later voldoende ruimte hebben.
Zo kunnen de plantjes langer en dus beter groeien in de zaaipotjes. Zaai in potjes, zo vergemakkelijkt uw werk en bovendien is het veel overzichtelijker.

Tijdens de zaai en verdere opkweekperiode is er een optimale temperatuur nodig.

Zaaien: 20 - 22°C 's nachts en 20 - 25°C s'nachts.
Verspenen: 18 - 20 °C
Afharden: 15 - 18°C

Verspenen van de zaailingen: 

Wat het verspenen betreft, wacht u het best tot wanneer u de eerste echte blaadjes tevoorschijn ziet komen. Meestal zo’n 10 dagen na het zaaien. Kijk bij het verspenen naar de kwaliteit van het plantje, zaailingen met misvormingen gebruikt u beter niet voor de verdere opkweek. Neem ook geen gefileerde tomatenplantjes.

 

Wat is ‘fileren’?

Zaailingen die te dicht op elkaar worden gezaaid, moeten zich uitrekken om zelf toch voldoende licht te verkrijgen. Zodoende krijg je gerekte plantjes op zwakke, lange stengels die snel omvallen.

 

Verspeen in potjes P9 (potdiameter 9 cm) zodat de plantjes een ruime plaats hebben hun wortels te laten groeien.

Belangrijk en wat zeker niet over het hoofd mag gezien worden is de potgrond. Potgrond is zeer belangrijk voor een verdere groei, de plantjes moeten er immers in kunnen groeien tot ze worden uitgeplant. Kies een potgrond die het water goed vast houdt, maar toch voldoende doorlaat om het overtollige water te laten afvloeien. Ook de meststoffen zijn belangrijk in de groei van de tomaat,…

Hier even de NPK (belangrijkste meststoffen, hoofdelementen) Op de zak van uw potgrond zal u ongetwijfeld een formule tegenkomen die er als volgt kan uitzien.  N+P+K 12+8+18.

N = Stikstof

Zorgt voor de groei van de plant

P = Fosfor

Zorgt voor een goede bloem- en vruchtzetting alsook voor de goede wortelvorming

K = Kalium

Verhoogt de stevigheid van de plant.

Na het verspenen mogen de tomaten verder bij een temperatuur van 18-20 °C. worden opgekweekt. 

Na een tijdje zullen de planten goed groeien,… soms te goed. Wanneer de planten te sterk groeien, kan u dit afremmen door de planten ietwat kouder te plaatsen bij een temperatuur van 18 °C. Een week voor de planten uitgeplant worden gaan we de planten afharden. 

Afharden van de jonge planten

 

De planten die buiten zullen worden geplant moet men stilletjes aan laten wennen aan de koudere buitentemperaturen. Afharden is noodzakelijk om een grote temperatuurschok te vermijden. De planten hebben immers hun gehele levensduur altijd een optimale temperatuur gekend,… Daarom plaatsen we de planten op een temperatuur van 15- 18 °C. Ook word de watergift verminderd om zo het groeiproces even te remmen, zodat de planten zich kunnen aanpassen. Na een kleine week kunnen de planten buiten blijven staan als het 's nachts niet vriest. Afharden zorgt daarenboven ook nog eens voor korte, stevige planten die beter bestand zijn tegen plagen en ziekten.

Bij de buitenteelt van tomaten wacht je ook best met planten tot na de IJsheiligen (11 tot 14 mei)

  • 11 mei: Sint-Marmetus
  • 12 mei: Sint-Pancratius
  • 13 mei: Sint-Servatius van Maastricht
  • 14 mei: Sint-Bonifatius van Tarsus

De conclusie dat het vanaf 15 mei absoluut veilig is voor vorstgevoelige planten is niet helemaal juist. Soms vriest het vanaf half april niet meer en heel soms kan het eind mei nog vriezen. Maar door de band genomen klopt de volkswijsheid dat het na de IJsheiligen van half mei gedaan is met risico op nachtvorst. Nachtvorst is anders dan gewone vorst. De temperatuur wordt gewoonlijk gemeten op 1,5 m boven de grond. Maar het kenmerk van nachtvorst is juist dat die laag bij de grond plaatsvindt. Dan kan het enkele graden vriezen op maaiveldniveau, terwijl de officiële temperatuur niet onder het vriespunt komt. Onze groenten bevinden zich dus precies in de gevarenzone.

Bekijk hier ons assortiment tomatenzaden

#924

Auteur: Angelo Dorny