Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tomaten_tips

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 1 oktober 2020

Tomaten tips en weetjes

Tomatenweetjes:

  • Wat is het verschil tussen losse tomaten en trostomaten?

Eigenlijk geen. Alle tomaten groeien aan de plant in de vorm van trossen. In de periode toen trostomaten voor het eerst op de markt verschenen (in de jaren negentig van vorige eeuw), ging het trouwens om klassieke maar kleinere tomaten die met hun volledige tros geplukt waren. Door het succes is het tuinbouwonderzoek vervolgens tomatenrassen gaan ontwikkelen met een meer uitgesproken trosvorm (de tomaten groeien dichter tegen elkaar). De meeste trostomaten zijn vandaag afkomstig van deze nieuwe rassen.

  • Waarom zijn tomaten buiten de koelkast veel langer houdbaar?

Tomaten zijn onderhevig aan een fenomeen dat de wetenschappers omschrijven als “lage-temperatuurbederf”. Bij temperaturen lager dan 12°C boeten ze aan kwaliteit in. Ze worden slap en hun kelk kan los komen. Ook komkommers en aubergines kennen dit fenomeen.

Tomaten bewaart u daarom best op kamertemperatuur of in een koele berging maar niet samen met andere groenten en vruchten.

  • Is het waar dat de tomaat eigenlijk geen groente is?

Helemaal waar. Voor ons is de tomaat een groente, maar de plantkundigen noemen haar een vrucht, omdat ze de vrucht is van een plant. Ook komkommers, aubergines en paprika’s noemen zij vruchten. Wat wij een groente noemen, is voor plantkundigen of wel een vrucht (zoals de tomaat dus) of wel een knol (knolselderij, ui…) of wel een blad (sla, spinazie, prei…) of wel een bloem (bloemkool, broccoli…) of wel een stengel (asperges, schorseneren…).

  • Waarom maken tomaten zulke hardnekkige vlekken?

Dat hebben we te danken aan lycopeen, een krachtig pigment (kleurstof) dat de tomaat zijn rode kleurstof geeft. We schrijven “te danken” omdat lycopeen ook een zegen voor onze gezondheid is. Lycopeen bestrijdt immers de antioxidanten in ons lichaam en helpt ons beschermen tegen hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Tomatenvlekken die net op de kleding zijn gekomen, kunt u verwijderen met een warm zeepsopje. Als de vlekken ouder zijn, wordt het moeilijker. Vóór u het kledingstuk in de wasmachine stopt, moet u het eerst laten weken in een zeepsopje waaraan u waterperoxide (te koop in drogisterijen) hebt toegevoegd. U kunt de vlekken ook eerst indruppelen met een antivlekkenmiddel en het kledingstuk vervolgens laten weken in het zeepsop.

#1231