Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tomaten_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 21 januari 2021

Tomaten soorten

Trendy minitomaatjes: snoepjes, snacks en andere versierders.

Het aanbod aan minitomaatjes blijft groeien. In april lanceert het keurmerk Flandria een nieuwe specialiteit: de Mini San Marzano, een langwerpige “Italiaanse” tomaat in miniatuur.

Daarmee krijgen we nog meer mogelijkheden om minitomaten volop te gebruiken als lekkere en lijnvriendelijke snoepjes, decoratieve cocktailhapjes én originele groentesnacks.

Het begon allemaal met kerstomaatjes, maar vandaag beperkt het aanbod aan minitomaten zich lang niet meer tot deze ene vorm. Vanaf deze lente biedt het Flandria-keurmerk vijf verschillende types die allemaal even verleidelijk ogen:

Ministar: het grootste en in België meest geteelde type minitomaat. De rode tomaatjes worden per tros verkocht en hebben een doorsnee van 3 tot 4 cm. De tros heeft een erg aantrekkelijke visgraatvorm. De vruchtjes hebben een volle smaak en een nog sterkere zoete nasmaak. Opvallend is de dieprode kleur die prachtig afsteekt tegen de groene kroontjes. Jaarrond verkrijgbaar.
- Ideaal om op te vullen voor cocktailhapjes, voor groentebrochettes en voor kleine snacks. Ook als snoepjes.

 

Mini Flavour: een elegante tros met negen minitomaatjes (het aantal vruchtjes kan echter oplopen tot twaalf). De vruchtjes hebben een gemiddeld gewicht van 22 g en hebben de vorm van een kleine, geblokte paprika. Men noemt ze daarom ook wel paprikatomaatjes.
Ze zijn zoet en hebben eveneens diepe nasmaak. Een andere opvallende eigenschap is hun lange houdbaarheid. Jaarrond verkrijgbaar.
- Ideaal als snoepje en als verrassende garnituur in warme gerechten.


 

Cherry Prunella: deze losse kerstomaatjes hebben een langwerpige vorm en lijken nog het meest op miniatuurpruimjes. Met een gewicht van 15 gram zijn ze de kleinste van de Flandria-minitomaten. Bovendien zijn het veruit de zoetste van het totale tomatenaanbod (voor de kenners: ze hebben een brixwaarde van minimaal 9,5 en dat is behoorlijk zoet!).
Hun kleur is dieprood en hun stevige vruchtwand maakt ze heel knapperig en tegelijk lang houdbaar. Jaarrond verkrijgbaar.
- Te gebruiken als een gezond snoepje en tussendoortje, in salades en voor het versieren van koude en warme gerechten.
 

 

Mini Prunella: ook deze minitomaat heeft een pruimvorm maar is iets groter dan de Cherry Prunella (een gemiddeld gewicht van 35 gram). Ze wordt verkocht in trossen met 7 tot vruchten per tros. De tros heeft een heel decoratieve visgraatvorm en het groen van de kroontjes steekt mooi af tegen het rood. Om zo in te bijten, vooral ook omdat Mini Prunella’s heel sappig zijn. Jaarrond verkrijgbaar.
- Veelzijdig gebruik: als snack, om op te vullen, in koude en warme bereidingen en als sieraad in stillevens met groenten en fruit.

 

Mini San Marzano: deze nieuwigheid komt in de handel vanaf april 2006. Het gaat om een typisch Italiaanse tomaattype. Ze heeft een langwerpige vorm met een inkeping ter hoogte van de ‘schouders’. Ze wordt roodgroen tot rood geoogst (ook als ze nog niet helemaal rood is, is ze al consumptieklaar). De grote San Marzano’s worden in Italië heel vaak gebruikt om in te maken en te verwerken tot puree. De Belgische Flandria-telers kozen echter voor de miniatuurversie. De Mini San Marzano’s wegen zo’n 30 g en hebben een lengte van 5 cm en een diameter van ong. 3 cm. Ze worden los verkocht. Verkrijgbaar van begin april tot begin november.
- Ideaal voor salades en als originele garnituur van pizza’s en crostini’s, ook voor aperitiefhapjes.

Bekijk hier ons assortiment tomatenzaden

Milieuvriendelijke teelt is hier van groot belang

Minitomaten zijn bij uitstek geschikt om uit het vuistje of toch rauw te eten. Vooral dan als gezonde snoepjes, als lijnvriendelijke tussendoortjes in een afslankplan of als aperitiefhapjes (al dan niet gevuld). Daarom is het heel belangrijk dat deze kleinoden milieuvriendelijk geteeld werden. Deze garantie krijgt u als u kiest voor minitomaten met het Flandria-keurmerk.

Datzelfde keurmerk staat ook garant voor een onberispelijke versheid en voor stevig en sappig vruchtvlees. De buitenkant van de tomaatjes is nergens beschadigd en juist dat geeft ze in de mond een frisse en knapperige smaak. Let ook op de kleur: bij Flandria-minitomaten is die mooi en glanzend rood. Als ze in tros verkocht worden, tonen de kroontjes een fris en diep groen. Ook dat is een belangrijk teken van versheid en kwaliteit.

Zo gebruikt u ze het lekkerst!

 • De frisse en volle smaak komt het best tot haar recht als u de Flandria-tomaten zó uit het vuistje eet. Wilt u ze puur natuur serveren als aperitiefhapje, dien ze dan zonder prikkers op, want die kunnen de knapperige vruchtwand beschadigen. U kunt ze wel besprooien met wat peper, oregano of fijngehakte basilicum.
   

 • Gebruik minitomaten volop als bondgenoten in lijnvriendelijke voeding en in elk evenwicht vermageringsdieet. Met name als tussendoortjes in de voor- en namiddag en als hapjes bij de televisie. In een plastic doosje laten ze zich probleemloos meenemen naar het werk, op de picknick en op lange verplaatsingen.
   

 • Ministars, Mini Flavours en Mini Prunella’s worden aangeboden in trosvorm. Laat ze aan de tros vastzitten tot u ze consumeert, zo blijven ze langer vers en knapperig.
   

 • Zoals de grote tomaten, bewaart u minitomaten best nooit in de koelkast. Daar kunnen ze slap worden wegens het zogenaamde lage-temperatuurbederf. Bewaar ze bij voorkeur in een donkere maar verluchte bergkamer bij een temperatuur tussen 12° en 15° C.
   

 • Om minitomaten op te vullen gebruikt u een theelepeltje met een scherpe rand. Snijd met een scherp mesje een kapje van de vrucht en hol ze met het lepeltje heel voorzichtig uit.
  Bestrooi de binnenkant met zout en laat de uitgeholde tomaatjes omgekeerd op een rooster uitleggen. Vul ze dan met een vulling naar keuze en dek ze af met hun oorspronkelijk kapje. Om ze knapperig te houden, vult u ze best pas zo laat mogelijk op.

 • Minitomaatjes doen het heel goed op een groentebrochette of op kleine spiesjes. In dat geval moet u ze in hun geheel op de spies prikken. De vruchtwand is dik genoeg om bestand te zijn tegen de hitte van een barbecue of een grill gedurende enkele minuten, zeker als u de tomaatjes eerst met olie hebt ingestreken.
   

 • Door hun vorm, hun smaak en hun kleur zijn minitomaatjes ook leuke versierders van salades, gevulde broodjes, koude schotels, tapas en gefrituurde gerechten. Hier kunt u ze wel halveren. Halve minitomaatjes ogen het meest decoratief als u ze met hun bolle kant naar boven legt, bij voorbeeld op de rand van een groot bord, op toastjes en op sandwiches.
   

 • In warme bereidingen voegt u ze best pas tijdens de laatste minuten van de bereiding toe, tenzij het recept het anders vraagt. Pel ze vooral niet, want dan behouden ze langer hun vorm.
   

 • Pizza’s, warme toasts en crostini’s kunt u versieren door ze enkele minuten vóór het einde van de bereiding te beleggen met doormidden gesneden Mini San Marzano’s of Mini Prunella’s.

#558

Bron: Flandria