Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tomaten_opkweken_tomaten_neusrot_bestrijden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 september 2021

Tomaten opkweken en tomaten neusrot bestrijden

Tomaten in topvorm

Trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten, coeur de boeuf … tomaten zijn er in allerlei soorten, maten en smaken, voor elk wat wils. Tomaten uit eigen tuin zijn lekker van smaak, bijzonder vers en heel gezond.
Maar hoe houdt u ze in topvorm?
Tomaten hebben het graag warm en houden van een voedingrijke grond. Regelmatig bemesten is dus de boodschap. Met DCM Vloeibare Meststof voor Tomaten & Groenten is deze klus snel geklaard en kan u uw tomatenplanten bemesten en gieten tegelijk. Het hoge gehalte aan fosfor en kalium in deze meststof zorgt voor sterke planten met stevige wortels en dikke vruchten.

 • vloeibare meststof met organische voedingselementen voor een lange werking
 • voor alle groentegewassen, zowel in serre als buiten

Dosis: 5 - 10 ml / L gietwater

Kan toegepast worden vanaf maart to eind augustus


Tomaten met neusrot

Helaas blijven deze sappige vitamineleveranciers niet altijd van problemen gespaard. Tomaten hebben soms last van neusrot, waarbij de tomaten onderaan bruin worden en indrogen.

Wat veroorzaakt neusrot?

 1. Wanneer de plant niet voldoende water kan opnemen zal ze op zoek gaan naar een andere waterbron; namelijk de vrucht! De tomaat bevat heel veel water, dat onttrokken wordt ten gunste van de plant. Dit ten nadele van de celwanden van de vruchten, deze worden zo beschadigd dat ze een zwartachtige kleur beginnen te vertonen, neusrot!
  Doordat de celwanden zo zwak zijn is er een te kort aan calcium (Ca), dit is nodig voor stevige en gezonde celwanden. Dus moet er calcium bijgegeven worden, maar niet in grote dosis, want de bladeren nemen heel vlug calcium op en de vruchten niet.  
 2. Door een te weinige luchtcirculatie tussen de planten.  
 3. Door ongelijkmatige watergift.

Neusrot kan ondermeer een gevolg zijn van kalkgebrek (calciumgebrek). Om neusrot te verkomen bekalkt u best de grond vooraleer u de tomaten plant. Maar ook tijdens de teelt kan u neusrot voorkomen. Giet met regelmaat, bemest op tijd bij en geef een lichte bekalking op het moment dat de 3de bloemtros is gevormd.

Met de DCM Duobox voor Tomaten heeft u de ideale verzorgingskit bij de hand. Zo geniet u binnen de kortste keren van sterke tomatenplanten, boordevol heerlijke, sappige vruchten.

 • evenwichtige organische formule speciaal voor het telen van tomaten
 • hoge gehalte aan kalium bevordert de stevigheid van de planten en de ontwikkeling van dikke vruchten
 • gekorrelde kalk met zachte werking en uitstekende oplosbaarheid
 • 100% organisch, toegelaten voor gebruik in de biologische land- en tuinbouw.

Dosis: 150 - 200 g/ m²

Kan toegepast worden vanaf maart to eind augustus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#3487

Bron: DCM
www.dcm-info.be