Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tomaten_meeldauw_witziekte

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 november 2020

Meeldauw (witziekte) bij tomatenplanten: beter voorkomen dan genezen

Meeldauw bij tomaten: een schimmel die bij vochtig weer de kop opsteekt. meeldauw

Meeldauw of in de volksmond ook wel 'witziekte' genoemd is op dit moment bij vele tuinders al waar te nemen. Deze schimmel zorgt ervoor dat de bladeren van uw tomatenplanten een witte pluizige schijn krijgen. Een ziekte die dus voor veel problemen kan zorgen en dit vooral bij vochtig weer.

Wat zijn de symptomen van een meeldauwaantasting?

  • In het eerste stadium van ontwikkeling ziet u witte stipjes op de bladeren.
  • Na enige tijd breiden de witachtige, pluizige vlekken uit zodat het hele blad wordt ingenomen.
     

 

 

Bestrijding?

Meeldauw kan inderdaad bestreden worden, allerhande middelen zijn te verkrijgen in de handel. Al zullen we toch eerst naar het biologische grijpen voor we de grote middelen inzetten.

Bij meeldauw draait het eigenlijk allemaal rond preventie,…er moet voorkomen worden dat de ziekte uitbreekt. Met regenachtig, vochtig weer is dit niet altijd even gemakkelijk maar hieronder toch een paar tips:

  • Meeldauw wordt veroorzaakt door een te vochtige omgeving. Daarom moet er zo weinig mogelijk water gegeven worden,… Geef  zo min mogelijk water en dan ook nog liefst aan de voet van de plant en zeker niet op de bladeren.
  • Zorg voor voldoende verluchting in de serre! Laat uw serre dag en nacht openstaan om zo luchtcirculatie en verluchting in de serre te creëren waardoor de kans op schimmels sterk daalt.

Meeldauw is een ziekte die razend snel te werk gaat. Indien u een aantasting niet behandeld, zal de schimmel in een mum van tijd de totale plant en die in de omgeving ervan aangetasten!

Tip!

Wanneer uw plant aangetast is en dit in erge mate, waardoor de plant verloren is...kunt u de vruchten die groen zijn alsnog laten narijpen, of indien gewenst een tomatenchutney maken!

#1137

Auteur: Angelo Dorny