Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tomaten_in_potten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 25 oktober 2021

Tomaten in potten telen kan ook op het terras of balkon

Tomaten telen in pot: ideaal voor tuinders met een terras, balkon.

Staat de serre of de moestuin reeds vol met groenten, of beschik je enkel over een balkon of terras? Dan is het telen van tomaten in pot de aangewezen manier om toch van deze lekkernij te kunnen genieten.

Tomaten zijn er in alle mogelijke kleuren, gewichten en vormen... In struikvorm zijn er eveneens talrijke soorten bekend. Perfect voor de tuinders onder ons, die niet over grote teeltmogelijkheden beschikken en toch de lekkere vruchten willen zelf willen telen en oogsten!  Ze doen het trouwens perfect in potten voor op een balkon en/of terras....

Goede start

Om deze pottomaten een goede start te geven is het van groot belang dat er voor een goede grondsamenstelling wordt gekozen. Bij voorkeur een potgrond die goed waterdoorlatend is (zorgt voor voldoende drainage), al moet de grond eveneens voldoende water kunnen vasthouden om te voorkomen dat de potkluit in de zomer snel zou uitdrogen.

Meststoffen

Door de teelt in pot te gaan beoefenen, zijn er voor onze planten onvoldoende meststoffen voorradig om het hele seizoen gezond en wel door te komen. Er moet dus na verloop van tijd extra voeding worden toegediend.  

Opgelet! Geef nooit te veel voeding in het begin van het groeiproces, anders is de kans op 'krulkoppen' erg groot! Krulkoppen wijzen er op dat de tomatenplanten een teveel aan energie hebben,... Het is absoluut geen ziekte en gaat vanzelf terug over naarmate de teelt vordert en de planten meer energie nodig hebben om de vruchten aan te maken.

Meststoffen worden meestal toegediend wanneer u ziet dat de plant dit echt nodig heeft. Dit uit zich in het vergelen van het blad of het niet erg fris ogen ervan.

Geef dus nooit te veel voeding want in dit geval kan overdaad schaden!


 

Water geven

Water geven bij tomaten in pot is iets wat naderbij bekeken dient te worden.Het is zo wanneer er een onregelmatige watergift voorkomt, de kans op neusrot groot is.


Tomaten: neusrot

Bij warme zomerdagen dient u de plant dagelijks water te geven om zo gehele uitdroging te voorkomen. Geef ook bij voorkeur niet te veel water in 1 keer en ook niet wanneer het niet nodig is.

U kunt aan verschillende factoren weten of de tomatenplant water nodig heeft:

  • Hef de pot op, u zal meteen weten aan het gewicht of er water nodig is.
  • Voel eens aan de grond of alles nog vochtig genoeg is.
  • Of het extreme, wanneer de plant de bladeren laat neerhangen.

Toedienen van cacaodopjes in de potten

Om uitdroging tijdens warme periodes te voorkomen kunt u een laagje cacaodopjes toedienen.Dit zorgt voor een lagere verdamping, de kluit zal minder vlug verdampen.

#1109

Auteur: Angelo Dorny