menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 12 juli 2024

9 Tips voor winterfotografie

De winter is een zeer mooie tijd van het jaar en het geeft de amateurfotograaf zeker een bron van inspiratie en mogelijkheden om er een dagje op uit te trekken in gezelschap van zijn of haar fototoestel.

Hieronder enkele tips zodat ook jij bij de komende wintersprikjes met voldoende voorkennis op stap kan, ongeacht of je een compactcamera hebt of een geavanceerde DSLR.

Winterlandschap fotograferen

Denk eerst aan jezelf

Zorg dat je goed bent aangekleed! Wanneer je een tijdje in de natuur vertoeft kan de kou al snel de pret bederven. Zo zijn laarzen met warme voering zeker geen overbodige luxe. Zeker niet wanneer jouw fototrip doorheen de besneeuwde velden loopt.
Handen verkleumen en het lukt niet meer om alle knopjes van je toestel snel te bedienen. Warme (maar dunne) handschoenen zijn hierbij zeker een must!

Hou je toestel koud

Ooit gezien hoe een bril aanslaat wanneer je van de koude terug in de warmte komt? Hetzelfde gebeurt met jouw fototoestel. De condens slaat neer op de spiegel en de lens. Hierdoor riskeer je de elektronica van het toestel te beschadigen. Ga dus nooit jouw toestel verbergen onder jas of trui in de hoop het daar lekker warm te houden. De warmte van jouw lichaam en de hoge vochtigheid zorgen ervoor dat er veel condens in het toestel kan komen.

Fototoestel

Batterijen hou je best wel warm

Het is algemeen geweten dat batterijen sneller ontladen naarmate de temperatuur zakt. Wanneer je dus een setje reserverbatterijen bij je hebt is het een goed idee om die in de jas- of broekzak te bewaren tot je ze nodig hebt. Nieuwere lithium ion batterijen hebben hier wel minder last van, maar kwaad kan het nooit.

Fotografeer in RAW

Sommige oudere camera’s of compactjes hebben die mogelijkheid niet, maar wanneer jouw toestel dat wel kan, maak daar dan zeker gebruik van! De naverwerking van beelden kan veel verder doorgevoerd worden dan wanneer je enkel jpeg’s op het kaartje staan hebt. RAW’s zijn inderdaad enkele malen groter in bestandsgrootte, maar dat mag geen reden zijn om die mogelijkheid links te laten liggen. Zorg er desnoods voor dat er 1 of meerdere geheugenkaartjes aan de kant zitten.

Verwijder geen foto’s terwijl je bezig bent

Het kan logisch lijken om de foto direct te verwijderen op het moment dat je clipping ziet op het pas gemaakte beeld. Doe dit echter niet vooraleer je die foto op een groot scherm (binnenshuis in goede lichtomstandigheden) hebt kunnen bekijken. Vaak is diefoto alsnog prima van belichting of bevat hij details die anders verloren gaan.
Beter is om te kijken naar het histogram bij iedere foto. Dat geeft je zeer veel informatie over het beeld. Persoonlijk vind ik het belangrijker dat het histogram wordt getoond na het maken van de foto dan het voorbeeldje zelf.

Let op voor je eigen voetstappen

Besneeuwd landschapWanneer je door een besneeuwd landschap loopt zou je eigenlijk al moeten weten wat je wil fotograferen. Niets ergerlijk dan een foto van een prachtig landschap met jouw eigen voetstappen in (tenzij dat nu juist de bedoeling is).

Fotografeer in de manuele mode

Sneeuw is zeer helder en de foto zou al snel overbelicht worden. Als tegenprestatie zal jouw toestel in de (half-)automatische mode dit zelf proberen te compenseren. Standaard zal de camera een gemiddelde grijswaarde van 18% (middengrijs) proberen te verkrijgen.

Een beeld vrijwel geheel gevuld met sneeuw zal dat dus een grijze massa worden. Gebruik daarom de manuele mode van jouw camera. Vind je die te moeilijk en werk je liever op de automaten, kies er dan voor om minstens 1 stop te overbelichten, of laat je camera licht meten (spotmeting) op één van de donkerste delen in beeld.

Eenmaal thuis: laat je camera traag terug opwarmen

Zorg ervoor dat je camera niet te snel kan opwarmen. Daarom is het interessant om alles op te bergen in je tas of rugzak terwijl je nog buiten bent. (tip: haal nu al je geheugenkaartjes uit het toestel, zo kan je onmiddellijk de foto’s gaan bekijken).
Sluit de (rug)zak en zet hem op een koele kamertemperatuur. De inhoud (camera, lenzen, flitsers, …) zal nu geleidelijk aan opwarmen wat veel beter is voor jouw materiaal.

Post-productie van foto’s

Niet de meest opwindendste klusje, maar een foto kan een veel groter ‘wow-effect’ hebben, wanneer die op een goede manier is ontwikkeld. Gebrek aan kleurintensiteit komt veel voor bij besneeuwde landschappen. Ook het contrast wat opvoeren levert al vaak veel interessantere beelden op. Zwarte tinten mogen/moeten bij dit soort fotografie altijd verhoogd worden, dat zorgt ervoor dat er details zichtbaar worden die anders verloren zouden gaan.

Veel succes bij je volgende wintertrip!

#4191Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).