Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tips_voor_een_mooi_gazon_in_het_voorjaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 8 augustus 2022

Tips voor een mooi gazon in het voorjaar

perfect gazon onderhouden

Je gazon meteen in topvorm

Wil je vanaf de eerste zonnige lentedag al volop van je gazon genieten, dan moet je nu in actie schieten. Pak het mos, het onkruid en de kale plekken aan, geef je gazon een flinke mestbeurt en maai het een allereerste keer.

Stap 1: Mos & onkruid

mos in het gazon bestrijdenMossen zijn dol op gazons met weinig zon, die niet bemest worden, waarvan de grond zuur is of dicht geslempt, of gazons die ultrakort worden gemaaid. Hark mos nooit zomaar uit het gazon, zo verspreid je de sporen en maak je het alleen maar erger. Behandel het eerst met een biologische mosbestrijder, en hark het na een week uit. Zit er daarna nog een viltlaag in je gazon, geef het dan een verticuteerbeurt: dat stimuleert het gras om dieper te groeien. Strooi er meteen daarna een laagje fijne compost over. Zit er ook nog eens veel onkruid in je gras, behandel het dan met een '3 in 1' product, dat tegelijk mos en onkruid aanpakt én je gazon voedt. Helaas bestaat daar nog geen biologische versie van.


Stap 2: Herstellingen

gazonherstelMolshopen, slijtplekken of een intense antimosbehandeling kunnen kale plekken achterlaten. Herstel ze zo snel mogelijk, voor het onkruid er zich heeft kunnen nestelen. Hark de bovenste grondlaag los, maak de aarde fijn, vul eventuele putten op, vul aan met een laag bodemverbeteraar en strooi er gazonherstelzaadoverheen, of hetzelfde graszaadmengsel dat je gebruikte om je gazon aan te leggen. Zaai ook een stukje over de randen heen, zo loopt het nieuwe gras mooi in het oude over. Bedek met een fijn laagje bodemverbeteraar of compost, druk goed aan en geef voorzichtig water. Hou vochtig tot het zaad kiemt. Na een maand valt er amper nog wat van die lelijke vlekken te zien.

Stap 3: Mest, mest, mest

Het gras van je gazon wordt continu verzwakt wordt door intense betreding en door de vele maaibeurten. Een gazon dat goed gevoed is, zal minder last hebben van mos, droogte en kale plekken. Bemest je gazon in maart, met organische gazonmeststoffen: die zijn beter voor het milieu dan kunstmest en werken geleidelijker en vaak ook langer. Houd je aan de opgegeven hoeveelheid, dat is doorgaans 0,5 tot 1 kg per 100 m²; meer geven is weggegooid geld, en slecht voor het milieu. Strooi het net voor een regenbui uit. Wacht met maaien tot één week na de bemesting. Een jaarlijkse mestbeurt volstaat; een gazon waar veel op wordt gespeeld of gevoetbald, bemest je nog eens in juni en in september. Pas aangelegd gazon geef je het eerste jaar geen mest.

Opgelet met kalk!

We strooien te veel en nodeloos kalk. De idee dat onze tuinen te zuur zijn (en dus aanleiding geven tot mosvorming) blijkt meestal ongegrond. Laat eerst een bodemanalyse uitvoeren; die kleine kostprijs weegt niet op tegen het jarenlang nutteloos kalk strooien. Blijkt je grond toch te zuur, kalk dan minstens twee weken voor de lentemestbeurt. Strooi uit voor een regenbui, zo lost de kalk het snelst op.

maaitips voor perfect gazon

Stap 4: De eerste maaibeurt

Hoe meer je maait, des te mooier je gazon er bij ligt. Probeer vanaf nu elke 10 dagen te maaien, tenzij het vriest of lange tijd koud of nat is.
Tussen mei en augustus moet het minstens een keer per week; stand 4 van je maaier is ideaal.
Zet voor de eerste maaibeurt je machine een stand hoger: lang gras maai je beter geleidelijk.
Maai het twee dagen later opnieuw, op de normale hoogte. Een intens belopen speelgazon mag je hoger maaien dan een siergazon met weinig passage.

#5031Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon