Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tips_voor_de_landschapsfotograaf

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 juli 2021

Tips voor de landschapsfotograaf

Tuinliefhebbers zijn mensen die graag vertoeven in de natuur en voor hen die ook graag fotograferen is landschapsfotografie meestal een passie.  Een zelfgenomen foto van een adembenemend landschap is bovendien zeer leuk om op te hangen in de woonkamer als decoratie. Uiteraard moet deze foto een echt wow-gevoel hebben. Hieronder enkele tips om een betere landschapsfotograaf te worden.

Geduld is een schone deugd

ideale moment bij landschapsfotografieHet licht verandert de hele dag door. Een goede foto moet het hebben van het ideale moment. Bij een landschap kan dit aankomen op enkele minuten per dag dat het licht echt perfect is om de opname vast te leggen.
Zonsop- of ondergang zijn over het algemeen de beste momenten met het mooiste licht. Deze foto is genomen bij zonsopgang, net op het moment dat de zon boven de horizon uitkwam en de toppen van de bomen accentueerde.

De mist bij deze foto en de verschillende diepten (plans), en het windstille moment in dit beeld zorgen ervoor dat deze foto echt af is. Mocht deze setting tijdens de middag gefotografeerd zijn, dan zou het effect verloren zijn. Het ideale moment is dus cruciaal !

Silhouetten

Tegenlicht is het mooiste licht, maar niet altijd het eenvoudigst om te fotograferen. In de automatische stand zal uw toestel misschien rare instellingen zoeken en vinden, maar in manuele mode kunt u perfect een landschap fotograferen in tegenlicht waarbij de bomen silhouetten worden. De silhouetten steken sterk af tegenover het prachtig kleurenpallet van de ondergaande zon op de achtergrond. Dit shot is zeker een aanrader om te proberen.

Verschillende lagen

verschillende plans bij Een foto heeft een beter effect wanneer er verschillende diepten in de foto terug te vinden zijn. Diepten of plans zijn de verschillende niveaus waarop een onderwerp te zien is. Dat maakt het voor de kijker boeiend en wordt het oog van punt naar punt gestuurd.

Wanneer de verschillende interessante onderwerpen dan ook op strategische plaatsen staan, dan zorgt dit vrijwel altijd voor een geslaagde foto. De interessante plaatsen om een onderwerp te plaatsen is de regel van derden.
Een object staan in vele gevallen goed geplaatst op de kruisingen van de in drie verdeelde foto. Dit is een klassieke verdeling die altijd wel zal werken. Andere standpunten mogen ook altijd. Maar wanneer de vuurtoren hier centraal horizontaal en verticaal zou staan, dan zou deze foto veel minder sprekend zijn.

Beweging in de foto

Levendigheid kan je bekomen door heldere en gesatureerde kleuren, maar ook door beweging te suggeren. Dit is vrijwel nooit mogelijk in de automatische mode van jouw camera. Bovendien is er vaak een extra filter (ND – neutral density) voor nodig. Deze zorgt ervoor dat er minder licht binnenkomt in de camera. Onder normale omstandigheden zou dit een veel te donkere foto opleveren.

Als tegenprestatie moet de sluiter van de camera langer open staan, zodat er meer licht binnenkomt tot de foto perfect belicht is. Hierdoor krijg je ook een wazig effect op alle beweging in het landschap. Wolken worden zachter, en golven in de zee krijgen een speciaal effect.
Alhoewel hier de beweging echt aanwezig is, zijn dit zeer interessante en rustgevende foto’s. Eveneens een aanrader om te proberen !

Vermijd de drukte.

Andreas Gursky’s “Rhein II”Minimalisme kan ook zeer goed werken.
Een lange tijd (tot eind 2014) was de duurste foto ter wereld een landschap die bijzonder minimalistisch is.

Deze foto van Andreas Gursky’s “Rhein II” was voor niet minder dan 4,3 miljoen dollar verkocht. Er zijn echter wel theorieën dat deze foto in photoshop zou bewerkt zijn zodat er geen enkel storend element aanwezig is.

Dit buiten beschouwing gelaten bevestigt dit onze stelling dat minimalisme ook werkt!

Met bovenstaande tips in het achterhoofd zult u misschien een prachtig beeld maken waarmee de woonkamer vanaf nu kan opgefleurd worden!

#4721

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies