Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tips_planten_kopen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 25 juni 2022

10 tips bij het kopen van planten

Hierbij geven we u graag tien tips mee voor als u planten koopt in een tuincentrum of een plantenkwekerij. Deze tips zorgen ervoor dat u mits enkele kleine controles kunt voorkomen dat u een kat in een zak koopt. Neem gerust de tijd vooraleer tot een aankoop over te gaan zodat u enkel gezonde planten in uw tuin aanplant.

10 tips voor het kiezen van een gezonde plant.

 1. De kwaliteit van de tuinplanten in het algemeen.
  Een eerste algemene indruk ivm de netheid van de kwekerij zegt vaak al heel veel over de verzorging die de planten er krijgen. Liggen er veel potten omgevallen en staan er veel soorten door elkaar heen gezet, dan is de verzorging de laatste dagen of weken niet optimaal geweest. Staan de meeste planten er gezond en goed verzorgd bij dan kunnen we verder kijken of we er interessante planten vinden.
   
 2. De bladeren vertellen ons meer.
  De gezondheidstoestand van de plant kan je vaak aflezen aan de bladeren. Zijn de bladeren slap, verwelkt of kleuren ze geel dan hebben ze ofwel veel dorst, ofwel last van een ziekte ofwel hebben ze al een te lange tijd in een te kleine pot gestaan met te weinig voedingsstoffen. Dergelijke planten kunnen er wel doorkomen, maar je start in elk geval niet in optimale omstandigheden. Koop liever planten die blaken van gezondheid met frisse, groene bladeren.
   
 3. Insecten en ziektes.
  Bij het kiezen van de planten kijk je ze best ineens na op aanwezigheid van ongedierte of ziektes. De insecten zitten meestal verstopt aan de onderkant van de bladeren of aan de groeipunten van de planten. Planten die aangetast zijn door bladluizen, witte vliegen of andere insecten zijn vaak verzwakt en eenmaal in uw tuin zal het ongedierte zich verspreiden naar uw andere planten. Zitten er gaatjes in de bladeren, zie je zwarte vlekken, vervorming of voelen de bladeren plakkerig aan (honingdauw afgescheiden door bladluizen) dan is de plant wellicht aangetast door ongedierte. Als er gaten in de bladeren zitten, dan kan de schade zijn toegebracht door naaktslakken en die verstoppen zich overdag in de potgrond. Dergelijke planten laat je dan ook beter staan.
   
 4. Het formaat van de plant.
  Grote, smalle planten zijn zeker niet beter. Planten die opgegroeid zijn met een gebrek aan voldoende licht hebben lange uitgerekte en slappe stengels die buiten in de tuin bij de minste wind of regenbui tegen de vlakte liggen.
   
 5. Het takkengestel.
  Planten die gezond werden opgekweekt hebben een goed vertakt takkengestel. Koop bij voorkeur stevige, bossige goed vertakte planten. Kun je kiezen tussen een plant met een stengel waarop reeds een bloem staat of een pot met drie a vier stengels zonder bloem, ga dan zeker voor deze laatste.
   
 6. De stengel of stam.
  Heeft de plant een dikke of houtachtige stam kijk dan na of deze geen littekens of scheuren bevat. De stam van soeplaurieren kunnen in de winter vorstschade oplopen waarbij de stam scheuren zal vertonen. Koop planten met een gave stam.
   
 7. Onkruid.
  Als er veel onkruid in de pot staat duidt dit niet alleen op slecht onderhoud van de verkopers of kwekers, maar erger is het feit dat het onkruid een hele tijd de voedingsstoffen voor de gewenste plant heeft gebruikt waardoor de gewenste plant concurrentie kreeg op gebied van eten, drinken en licht. Ziet de gewenste plant er toch voldoende gezond uit dan volstaat het meestal met het onkruid uit de pot te verwijderen. Is het echter een woekeronkruidje of een onkruid dat zich zeer snel uitzaait, laat de pot dan aub staan want later zou je er wel eens heel veel spijt van kunnen krijgen als je de helft van jouw borders mag leeghalen om te 'proberen' om dat vervelende woekeronkruid weg te krijgen.
   
 8. Bij de wortels begint alles.
  De wortels zijn zeer belangrijk. Als u een plant in pot aankoopt, dan moet de plant al een vrij goed uitgegroeid, gezond wortelgestel in de pot hebben. Ideaal is het als de plantenwortels net uit de afwateringsopeningen van de pot komen piepen. Tot dat moment hebben de planten steeds voldoende voedsel kunnen halen uit de potgrond en krijg je ze ook nog vlot uit de pot. Zitten de wortels al stevig in de vloeidoek, anti-worteldoek of grond gegroeid en moet je hard aan de pot trekken om deze los te krijgen, dan zal de plant daardoor een groeiremming krijgen aangezien je de fijne haarwortels daar hebt stuk getrokken. Bij warm weer zullen deze planten binnen het uur hun bladeren slap laten hangen. Koop je dergelijke planten toch, dan moet je ze de eerste week minstens dagelijks, zeer rijkelijk van water voorzien zodat ze de kans krijgen om zich te herstellen.
   
 9. Het wortelgestel.
  Koop je een plant zonder pot maar met een gaaslap rond de wortelkluit, dan moet deze stevig aanvoelen. Als de kluit volledig gebroken is, dan zijn vaak ook vele haarwortels die instaan voor de wateropname stuk. De plant heeft dan mogelijks al een tijdje een tekort aan wateropname gehad en bij aanplant moet je ze lang van water moet voorzien om de plant de kans te geven om zich te herstellen.
   
 10. Bloemen en bloemknoppen.
  Planten in volle bloei hebben het altijd wel iets lastiger om in de tuin aan te slaan dan planten die nog in bloemknop staan. Wil je zeker zijn van een bepaalde bloemkleur, koop dan bij voorkeur planten die net starten met bloeien. Je kunt er dan uiteraard ook ineens langer van genieten.

Als je deze tips volgt zal het zeker lukken om met gezonde planten thuis te komen waarvan je mits een goede verzorging lang kan genieten. Alvast een aangename plantenjacht gewenst.

#3964Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon