Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tips_om_milieuvriendelijk_te_leven

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 30 september 2020

Tips om milieuvriendelijk te leven

Tips om milieuvriendelijk te levenLouis Neefs had het ook al gesnapt dat we de planeet zo goed mogelijk moeten proberen beschermen. Hij zong “Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is, laat ons een boom en het zicht op de zee vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is, de wereld die moet nog een eeuwigheid mee”.

Hoewel er de jongste 20 jaar al veel meer inspanning wordt gedaan om onze wereld properder te maken, zijn er toch een aantal tips die ons helpen om ook milieuvriendelijker te leven.

Lucht en luchtverontreiniging
Een leven zonder elektriciteit is niet meer denkbaar tegenwoordig. Zonder elektriciteit ligt het hele land lam. We moeten spaarzaam zijn met het gebruik hiervan. Voor de meeste mensen is de hoofdreden voor spaarzaam de kostprijs van elektriciteit. Maar een andere en minstens even belangrijke reden is dat het opwekken van elektriciteit milieubelastend is. Hoe minder er moet aangemaakt worden, des te beter voor onze natuur. Besparen op uw elektriciteitsverbruik is dus dubbel jackpot.

 • Verwarmingstoestellen op elektriciteit worden het best zo veel mogelijk achterwege gelaten. Overweeg de overstap naar energiezuinigere oplossingen. Zet de verwarming ook nooit onnodig hoog.
 • Probeer energie te besparen gedurende dagdagelijkse zaken: laat geen tv’s, computers, radio’s spelen wanneer er niet wordt naar gekeken. Laat lampen niet onnodig branden en vervang oude gloeilampen voor spaarlampen.

Auto’s zijn ook een bron van (lucht)vervuiling. De uitstoot van de uitlaatgassen en de productie van benzine of diesel weegt zwaar op ons ecosysteem. Beperk dan ook het gebruik.

uitlaatgassen van auto's

 • De overheid zet meer en meer in op fietsvriendelijkere wegen, gebruik die dan ook. Door het drukke verkeer ben je soms al sneller op je bestemming met de fiets. Kleine ritjes zoals woon-werkverkeer kan je beter met de fiets doen. Bij de meeste bedrijven ontvang je zelfs een fietsvergoeding, je bespaart op brandstof en je eigen gezondheid gaat erop vooruit! Driedubbele winst!
 • Maak gebruik van het openbaar vervoer in plaats van met de eigen wagen te rijden.
 • Carpoolen is eveneens interessant voor het milieu en bovendien veel leuker dan alleen in de auto rond te tuffen.

 

Water en waterzuivering

schaars drinkwaterZuiver grondwater wordt steeds schaarser. Het drinkbare water moet steeds van dieper opgepompt worden en dat oppompen vanuit rivieren of uit de bodem vergt veel energie. Dit moet bovendien gefilterd worden en er worden chemicaliën aan toegevoegd.
Dan is het aan ons om er ook spaarzaam mee om te gaan.

 • Let op met overvloedige beregening van het gazon.
 • Een lekkende waterleiding wordt zo snel mogelijk gerepareerd.
 • Kies voor huishoudelektro die waterbesparend werken.
 • Beperk de tijd van een douche, …

Beperk ook zelf het gebruik van chemische middelen, want restanten kunnen het water besmetten en in riolen terecht komen.  Chemische middelen hebben ook vaak nevenwerkingen en doden niet alleen onkruiden, maar misschien ook het bodemleven.

 • Ga op zoek naar alternatieven voor chemische schoonmaakmiddelen.
 • Voor de meeste bestrijdingsmiddelen in de tuin bestaan er ook biologische of natuurlijke alternatieven. Deze zijn dan ook milieuvriendelijker.
 • Bij het wassen kan je ook voor natuurlijke zepen of shampoo. Bovendien is dit op lange termijn ook beter voor de huid.
 • Overschotten van chemische middelen, oliën, verf, … mogen niet in de riolen of watercirculatie terecht komen. Probeer in eerste instantie het gebruikte temperen en breng de overschot weg naar het groenpark. Op die manier wordt het op de meest milieuvriendelijke manier verwerkt.

Door milieubewuster te eten spaar je onze planeet ook. Ga op zoek naar groenten en voedingswaren van lokale telers. Dit vermindert de nood van dure en milieubelastende transporten. Ook de massateelt en productie van voedingswaren op grote schaal is een grote slokop van energie. Zelf telen of bij de lokale kweker gaan kan een groot verschil maken.

#4872

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies