Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tips_om_bloembakken_te_vullen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 september 2021

Bloembakken vullen – onze tips

Een mooie bloembak lijkt simpel, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Van het soort grond, de manier waarop je plant, tot de mooiste combinaties: dit zijn onze tips.

Koop je eenjarigen niet alleen op basis van de kleur van de bloemen maar kijk ook naar het blad; dat speelt minstens een even belangrijke rol. Combineer sowieso altijd een bladplant met meer bloemrijke eenjarigen: als de bloei even stilvalt, heb je nog altijd prachtig blad om naar te kijken. Toppers zijn Ipomoea batatas (die eigenlijk gewoon het blad is van een zoete aardappel), en de fascinerende, fel gekleurde Solenostemon (syn. Coleus). Durf er ook eens een (eenjarig) gras tussen te zetten, of een lage vorm van siermaïs, dat maakt een bloembak een stuk zwieriger. Zet nooit één soort plant in een bak maar maak altijd combinaties, bijvoorbeeld Nemesia met balkongeranium (Pelargonium). Surfinia combineer je beter niet: die groeien zo hard dat ze de andere planten overwoekeren.

Snikheet?

Een terras waar de zon de hele dag schijnt, en dat ook nog eens tussen muren ligt? Voor zo’n woestijnklimaat moet je bij de vetplanten zijn. Aan Sedum en Sempervivum heb je amper werk, en nog het jaar rond kleur ook. Meng wat rijnzand en kiezel door de potgrond; deze planten staan graag heel droog en haten natte voeten. Maar ook veel eenjarigen kunnen goed tegen de hitte. Zoals de gentiaanblauwe Anagallis monellii, een prachtig mediterraan plantje dat maandenlang bloeit met felblauwe bloemen, zelfs op het heetste plekje. Ook hangverbena's en Diascia zijn zonnekloppers, net als Nemesia; vooral de Sunsatia-reeks is prachtig. Lobelia's moeten normaal in de schaduw staan maar de ‘Hot’-reeks doet het ook geweldig in de volle zon; bovendien bloeit ze door tot zeer laat in de herfst.

Schaduw? Joepie!

Heb je maar een piepklein terrasje? Weinig terrasplanten bloeien zo lang en zo uitbundig als Rhodohypoxis, met een massa kleine sterretjes van begin april tot eind augustus. Zet ze in de zon en geef regelmatig water. Het zijn ideale plantjes voor in een kleine pot of schaal op je terrastafel: meestal worden ze niet hoger dan 15 cm. Een schaduwterras? Laat dat vooral geen belemmering zijn voor een mooie bloembak. Geurende siertabak (Nicotiana) heb je in allerlei tinten en hoogtes. Combineer ze met een hanglobelia, een goudgele variant van het (doorlevend) gras Hakonechloa of een citroengele bladplant als Helichrysum 'Limelight'. Ook klassiekers als Sutera (syn. Bacopa) en begonia’s doen het geweldig in de schaduw, net als het vuurrode luciferplantje Cuphea llavea.

Nooit meer morsen

Gebruik altijd potgrond voor terrasplanten van goede kwaliteit, liefst een met klei en waterkristallen, dat spaart je een pak gietbeurten uit. Vind je het planten in een bloembak ook zo’n morsboel? Dit is de truc. Leg een laagje potgrond, zet er de lege potjes van je eenjarigen in en vul de bak helemaal op. Haal er de potjes weer voorzichtig uit en plant dan je eenjarigen (zonder pot) in de voorgevormde gaten. Vul nog wat aarde bij, schud de bak lichtjes op, ga er met de gieter over en klaar is kees. Geef na een maand een eerste keer voeding met vloeibare mest, en vanaf dan elke week. Gebruik nooit roze korrel, dat geeft vooral veel blad en weinig bloem. Ook organische tuinmest in korrelvorm is geen goed idee, daarvan zie je veel te traag het effect. Uitgebloeide bloemen uitnijpen hoeft niet; knip liever regelmatig de langste uitgebloeide stengels af.

#5119

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist