Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tijd_voor_spruitjes

Tuinadvies

Toon alles uit: "Bladgroenten"

Tijd voor spruitjes: Maak zelf een lekker spruitenpotje

In de volksmond wordt vaak gezegd : "de smaak van spruiten wordt beter als het eens gevroren heeft." Nu dat eindelijk is gebeurd is dit hét moment om spruitjes te kopen!

Waarop letten bij aankoop van spruitjes:

  • Vaste, gesloten structuur
  • Groene kleur
  • Perfecte presentatie
  • Geschoond
  • Vrij van vorstschade en fysiologische gebreken

Tip: Om spruitjes langer vers te houden worden ze best bewaard bij 0-1 °C. Dek af om uitdroging te voorkomen. Bewaar ze niet samen met ethyleenproducerende vruchten.

Voedingswaarde/Gezondheid:
Spruiten zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine C, K en foliumzuur en zijn een goede bron van vitamine B1, B6 en kalium. Spruiten staan naast savooikool, groene, rode en witte kool bekend als gasvormende voedingsmiddelen. Bij sommige mensen heeft de consumptie ervan aanleiding tot flatulentie, een opgeblazen gevoel en/of darmkrampen. Deze klachten worden veroorzaakt door niet-verteerbare koolhydraten die volledig of gedeeltelijk in de dikke darm worden gefermenteerd door de aanwezige bacteriën. De onaangename geur bij flatulentie wordt veroorzaakt door bepaalde zwavelverbindingen die bij deze fermentatie vrijkomen.

Maak zelf een lekker spruitenpotjeMaak zelf een lekker spruitenpotje

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 750 g spruiten
  • 800 g vastkokende aardappelen
  • 2 tomaten
  • 300 g mager rundergehakt
  • 1 ei, ½ liter magere runderbouillon
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • peper en zout.

 Bereiding :

  • Snijd een dun plakje aan het voetje van de spruiten weg en was ze. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Dompel de tomaten 30 seconden in kokend heet water om ze gemakkelijk te kunnen pellen. Snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
  • Doe de groenten en de aardappelen in een pan met een dikke bodem, kruid ze met peper en zout en roer er het kerriepoeder onder. Overgiet alles met de bouillon. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Meng ondertussen het gehakt met het ei, de peterselie, peper en zout. Rol van het mengsel middelgrote balletjes. 
  • Voeg de balletjes bij de spruitjes en laat nog 15 minuten zachtjes koken.

#5001

Bron: Flandria