Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tijd_voor_komkommer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 21 juni 2021

Tijd voor komkommer

Als dorstlessende groente is komkommer een topper. Dit hoeft niet te verbazen want de vrucht bestaat voor 90 % uit water. Ideaal dus om in een verfrissende salade of soep te verwerken. En de komkommer heeft nog een belangrijke troef: je mag er zoveel van eten als je wil want je kan er onmogelijk dik van worden.

komkommer klaarmaken

Bittere voorouders
De verre wilde voorouder van onze komkommer vinden we aan de voet van de Himalaya. Het is een klimplant met kleine bittere vruchten. Via Azië en Griekenland bereikte de gekweekte nazaat in de 16de eeuw West-Europa. De bittere smaak van de voorouder bleef lang in de komkommer aanwezig, maar vandaag zijn de vruchten van de rassen voor de beroepsteelt allemaal bittervrij.

komkommerplantKlimplant
Samen met de augurk vormt de komkommer een plantensoort waartoe ook de courgette, meloen en pompoen behoren. Komkommers zijn klimplanten met hechtranken, maar kunnen ook horizontaal op de grond geteeld worden. Vandaag worden de planten in serres langs klimdraad omhoog geleid Komkommers hebben een gladdere huid en fijner zaad dan augurken. De vruchten van zowel komkommer als augurk worden onrijp geplukt. Ze zijn dan nog mooi donkergroen van kleur. Rijpe komkommers verkleuren naar geelgroen.

Kopen
Koop enkel stevige, onbuigbare komkommers met een gave en glanzende diepgroene schil. En, een komkommer moet écht naar komkommer ruiken, anders laat je hem beter liggen. Kies de dikte van de komkommer in functie van het gekozen gerecht en de nodige hoeveelheid.

Bewaren
Komkommers zijn gevoelig voor uitdrogen, slap worden en geel verkleuren. Mijd direct zonlicht en te lage temperatuur. Bewaar ze niet in de koelkast maar op een koele (ca. 10°C) plaats. Stevige komkommers zijn dan een week houdbaar.

 

Keuken
Komkommer kan je zowel rauw als warm eten. Rauw is hij lekker als broodbeleg, in salades, besprenkeld met vinaigrette of in een koude soep. Warm kan je hem stoven, bakken, gratineren of serveren met een béchamelsaus. Om te stoven, de komkommer schillen, halveren in de lengte en de kern uitscheppen. In stukken snijden en gaarstoven in wat olie. Komkommer is ook lekker in groentesap met venkel of knolselder en is een uitstekende begeleider van vlees en vis.

Gezond
Komkommer bestaat voor 90% uit water, is caloriearm (12 kcal/100 g), zit boordevol vitamine A en C en is een prima vochtafdrijver. Komt er nog bij dat hij ook rijk is aan silicium, een mineraal dat zorgt voor een zachte huid en positief is voor de weefselstructuur van het lichaam.

Komkommersoep  (ca. 4 pers.)

  • soep van komkommers2 Flandria-komkommers zonder schil en zaadjes, in stukken gesneden
  • 1/2  l groentebouillon
  • water
  • 2 kleine sjalotjes, in stukken gesneden
  • 1 potje yoghurt (Griekse, die is lekker vol maar niet vet)
  • ca. 1 el gehakte dille
  • 150 g grijze garnalen of gerookte zalm
  • zout en peper

Stoof de sjalotjes glazig in een bodempje water, doe er de komkommer en de bouillon bij.  Laat de komkommer op een zacht vuurtje gaar koken. Laat de soep afkoelen. 
Mix met een staafmixer of in de blender tot een gladde soep, voeg dille toe en mix opnieuw. Proef en doe er eventueel nog wat dille bij, kruid met zout en peper. Zet in de koelkast en laat door en door koud worden.
Serveer in kommetjes samen met een koffielepel yoghurt, een royale greep garnaaltjes (of zalm) en enkele plukjes dille.

OPM. omdat dit een koude soep is, kan ze ook mee als lunch naar het werk. September is een topmaand voor de kleine grijze Noordzeegarnaaltjes. Wil je eens afwisselen dan kunnen snippers gerookte zalm ook prima.

#4465

Bron: Lava