Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tijd_om_te_oogsten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 juni 2019

Zelf confituur of ketchup maken

Het is nu hoog tijd om de vruchten uit jullie moestuin te plukken. Tomaten, courgettes, paprika’s en allerlei bessen hangen rijkelijk aan de planten en struiken klaar om te oogsten. Heb je een grote moestuin dan is je opbrengst misschien wel groter dan wat je zelf kan gebruiken in de keuken. Ruilen met moestuinvrienden is een oplossing maar er zijn ook verschillende manieren waarop je deze lekkernijen kan bewaren om ze later te gebruiken.

Maak je eigen bessenconfituur

zelf confituur maken van bessenFrambozen, bosbessen, jeneverbessen en braambessen zijn maar een paar voorbeelden van fruitsoorten waarmee je heerlijke confituur kan maken. Meestal hangen ze in grote aantallen aan de struik en omdat ze in de koelkast maar een paar dagen goed blijven kan je ze best verder verwerken. Je kan er coulis of gelei van maken of heerlijke confituur.

Het maken van confituur gaat vaak samen met het gebruik van heel wat extra suiker maar je kan ook jam maken met enkel natuurlijke ingrediënten. Hier een voorbeeldje:

Wat heb je nodig?
ca. 800 gram bessen (bv. blauwe bessen)
2 eetlepels citroensap
400 ml ongezoet druivensap.

Hoe maak je het klaar?
Doe de bessen in een kookpot en plet ze met een vork of pureestamper. Voeg er het citroensap en druivensap aan toe en breng aan de kook. Laat de bessen een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje zonder deksel. Als het mengsel de gewenste substantie heeft giet je de confituur in gesteriliseerde potten. Bewaar ze in de koelkast.

Invriezen

zelfgekweekte groenten invriezenAls je groenten of fruit correct invriest is de voedingswaarde ervan vergelijkbaar met verse producten.

Belangrijk is de groenten zo snel mogelijk te verwerken nadat je ze hebt geplukt en ze snel in te vriezen bij een lage temperatuur van -24°C.

Groenten zoals bloemkool, broccoli, wortelen, spinazie, courgette en prei kan je best op voorhand een paar minuten blancheren. Hierdoor ga je het verlies aan kleur en vitaminen tegen. Spoel ze met ijskoud water voordat je ze in diepvrieszakjes steekt.

Tomaten hoef je niet te blancheren. Je kan ze pureren of in hun geheel in de diepvries steken.
Zorg ervoor dat de zakjes luchtdicht verpakt zijn en voorzie ze van een etiket met datum. Je kan groenten een achttal maanden in de diepvries bewaren.

Ketchup maken

zelf ketchup makenTomatenketchup is lekker en heel makkelijk zelf te maken. Nog een leuk ideetje om je tomaten te verwerken.

Wat heb je nodig?
1250 gram verse tomaten
½ rode paprika
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode appel met schil (ter vervanging van suiker)
50 ml rode wijnazijn
kruiden: paprikapoeder, cayennepeper, kaneelpoeder, zout en peper
2 kruidnagels
1 laurierblad

Hoe maak je het klaar?
Spoel de tomaten en paprika. Verwijder de zaadlijsten bij de paprika en snijd alles in stukjes. Doe de stukjes in een kookpot samen met de appel, de ui en de knoflook. Voeg er wat water aan toe en laat gedurende een half uur zachtjes pruttelen. Roer nu en dan en voeg eventueel nog wat water toe. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer. Voeg alle kruiden toe naar eigen smaak en de azijn. Laat de saus nog een uurtje op een zacht vuurtje indikken. 

Breng de ketchup verder op smaak met wat peper en zout en druk het mengsel door een zeef. Bewaar de ketchup in gesteriliseerde potten in de koelkast.
Verder kan je nog saus maken van tomaten, soep van allerlei groentjes, moes van appels en peren, je kan groenten inmaken in azijn en kruiden gaan drogen. Zo gaat er niets van jouw geliefde moestuin verloren en kan je het hele jaar door van je oogst genieten!

#4848

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies