Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/thee_maken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 25 juni 2022

Met welke kruiden kan ik thee maken?

Met welke kruiden kan ik thee maken?

Engelse of kruidenthee?
Kruidenthee is iets anders dan Engelse thee. Kruidenthee maak je van keukenkruiden of wilde plantjes. Kruidenthee dronken onze voorouders al, lang voor de gebruikelijke Indische en Chinese theesoorten op het toneel verschenen.
In kruidenthees zit geen cafeïne en dat maakt die thees veel gezonder dan de Engelse.
Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die Chinese, Indische of Engelse thee? We vergeten wel eens dat deze theesoorten ook krachtige medicinale kruiden zijn.

De Chinezen drinken al thee vanaf 3000 voor Christus. Dat doen ze om de eetlust op te wekken.
Je hebt drie soorten thee: de groene, de zwarte en de oolong thee. Gek genoeg maken ze die drie soorten thee van dezelfde plant namelijk de Camellia sinensis.


Camellia sinensis of de theestruik

  • Groene thee: jonge verse blaadjes en bladknoppen bakken ze in een pan om ze nadien te pletten of te drogen.

  • Oolongthee: de blaadjes leggen ze in de zon om ze te laten verwelken. De achteraf gekneusde bladeren fermenteren ze dan gedeeltelijk.

  • Zwarte thee: hier zijn de blaadjes helemaal gefermenteerd. Deze thee bevat veel looistoffen en is bijzonder goed tegen diarree. Let wel op, als je van deze thee meer dan twee kopjes per dag drinkt, kunnen cafeïne-achtige alkaloïden de hartslag versnellen.
    Mensen die last hebben van een onregelmatige hartslag, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven drinken daarom best niet teveel van deze thee.

Daar staat tegenover dat een onderzoek in het Verre Oosten uitwees dat sommige soorten groene thee het risico op maagkanker kunnen verkleinen.

En Engelse thee dan?
Wij spreken van Engelse thee omdat “Tea time” nog altijd vast verbonden is met de Engelse traditie. En dat komt eigenlijk door de hertogin van Bedford. Rond vijf uur stond er steevast thee en gebak van de “sweet trolley” op tafel. Dat vond de “high society” geen slecht idee en al vlug namen ze deze opkikker over.
De Engelse thee kwam vanaf de 16de eeuw per boot naar Europa. Het is eigenlijk allemaal begonnen met de Engelsman Thomas Garway. Die bood de thee, die door de Oost-Indische Compagnie bij hem geraakte, in zijn coffee-house aan. De Engelsen zullen wel even hebben moeten wennen. Maar dat het een succes werd zal niemand betwijfelen, als je bedenkt dat er jaarlijks zo’n 2 200 kopjes thee naar binnen geslurpt worden in Engeland.

Waarom zou ik toch kruidenthee moeten drinken?

Kruidenthee drink je omdat hij lekker is en gezonder dan koffie of de hierboven besproken thee. Je kan ook thee zetten als je last hebt van een bepaalde kwaal. Dan moet je even opzoeken welke kruiden voor welk ongemak goed zijn. Als je verkouden bent kan je bijvoorbeeld een koffielepeltje gedroogde Provençaalse kruiden overgieten met een kop kokend water en 15 minuutjes laten trekken. Een schijfje citroen smaakt er heerlijk bij.

Kan ik zonder gevaar zoveel kruidenthee drinken als ik maar wil?

Als je kruidenthee voor één of andere kwaal wilt gebruiken, denk er dan aan dat je niet het hele jaar door , drie keer per dag, van die thee mag drinken. Je lichaam zou gewend raken aan de kruiden. Daarom is het beter na zes weken 14 dagen te onderbreken. Je kan dan kiezen voor een andere kruidenthee en na die 14 dagen de oude draad weer oppakken. Vergeet niet naar een dokter te gaan als het gaat om een ernstige ziekte. Trouwens je kan pas echt een goede kruidenthee keuze maken als je de oorzaak van je probleem kent, en daar moet dan meestal wel een dokter bij te pas komen.
En…ook hier even opletten. Neem nu brandnetelthee. Op zich niks mis mee. Brandnetel reinigt het lichaam. Zorgt voor voldoende ijzeropname en voorkomt reuma en jicht. Zonder te spreken van al de andere voordelen die brandnetel nog te bieden heeft. Maar als je teveel brandnetelthee drinkt, meer dan 1 liter per dag bijv., zou het kunnen dat er teveel afvalstoffen in je nieren terecht komen. En dan zouden je nieren wel eens kunnen denken “met honderd duizend Chinezen, maar niet met den deze”. Ze zouden uit protest wel eens kunnen zorgen voor een nierblokkade.
Maar waarom overdrijven? Dat is nooit goed. Drie kopjes thee per dag, ’s morgens, ’s middags en eentje ’s avonds, is meer dan genoeg.

Gebruik ik verse of gedroogde kruiden voor mijn thee?
Kruiden moeten niet noodzakelijk gedroogd zijn. Je kan met verse planten heerlijke thee maken.
Ik maak in de lente en de zomer thee van verse blaadjes. Daarvoor ga ik even aankloppen bij de groene blaadjes van bijvoorbeeld
balsemwormkruid, bergamot, bosaardbei, braambes, brandnetel, citroenmelisse, duizendblad, ereprijs, framboos, goudsbloem, hondsdraf, kamillebloem, klaverzuring, klein hoefblad, klein wilgenroosje, koningskaars, lindebloesem, madeliefje, marjolein,
moerasspirea, pepermunt, rode bessen (aalbesjes), rozenblaadjes, salie, St-Janskruid, tijm, viooltjes, vlierbloesem, vrouwenmantel en weegbree.

Elk seizoen heeft zijn specifiek aanbod. Voor verse kruidenthee was ik de blaadjes en bloemen en doe ze in een glazen theepot. Dan zie je ze feestelijk ronddansen door het glas. Een lust voor het oog.
Tip: maak nooit thee in een koffiepot, want dan smaakt je thee echt niet lekker.

Hoe zet ik best mijn kruidenthee?

Doe enkele verse kruiden naar keuze in je theepot en giet er kokend water over. Als het gaat om tere bloemen en blaadjes laat je de thee best niet langer dan 5 minuutjes trekken. Als het gaat om houterige kruiden zoals rozemarijn, tijm of rozenbottels laat je de thee best 10 tot 15 minuutjes trekken.


rozenbottels

Kruiden drogen doe je in de meeste gevallen enkel om ze het hele jaar door te kunnen gebruiken.
Neem volle theelepel fijngewreven kruiden voor 1 kop (1/4 liter) kokend water.
Vergeet niet het deksel op je theepot te zetten. Anders gaan er waardevolle etherische oliën verloren samen met de damp die uit je theepot komt.

Mag ik mijn thee zoeten?

Doe liefst geen suiker in je thee. Suiker is niet zo gezond. Als je de thee toch wil zoeten doe er dan een koffielepeltje honing in als je thee drinkbaar is. Boven de 40 graden breek je waardevolle stoffen in je honing af en dat zou zonde zijn.

Mag ik alle kruiden overgieten met kokend water?

Sommige thees mag je niet met kokend water overgieten want dan breek je het heilzame plantenslijm af dat nodig is om je ongemak te verhelpen. Stel, je wil een thee om je stem te verwennen. Die klinkt, na een rumoerig weekend, rauw en hees. Kaasjeskruid (Malva sylvestris) is dan een geschikt kruid, als je het overgiet met lauw water en een nachtje laat trekken. ’s Anderendaags zeef je het kruid eruit en warm je de thee op tot hij drink-klaar is. Zeker niet laten koken. Je merkt de milde werking heel duidelijk in je mond en keel als je het theewater niet te heet maakte.

Hoe maak ik Marokkaanse thee?

Ik ben bij een echte Marokkaanse dame te rade gegaan en zei vertelde mij het volgende over Marokkaanse thee:

Je hebt 3 ingrediënten nodig:

  • Groene Chinese thee (die kan je kopen in Marokkaanse of Turkse winkels)

  • Suiker naar smaak. De Marokkanen houden van erg zoete thee. Wij zijn iets zuiniger in ons suikergebruik.

  • Pepermuntblaadjes.

Marokkanen doen eerst Chinese groene thee in hun theepot. Die thee smaakt nogal bitter en dat is niet zo lekker. Daarom overgieten ze de thee met kokend water en laten die 5 minuten trekken. Dan gieten ze het water eraf. Het bittere is nu grotendeels verdwenen.
Daarna doen ze op de Chinese thee suiker en gebroken muntblaadjes. Ze overgieten weer met kokend water en laten heel eventjes verder opkoken. Je mag vooral niet roeren in de thee. Om hem toch wat te mengen gieten de Marokkanen een glaasje vol met thee en gieten dat terug in de theepot. Het komt er nu op aan om zelf een evenwicht te vinden tussen de verhouding Chinese thee, suiker en munt.
De Berbers bijvoorbeeld houden van een bittere thee en zullen daarom de groene thee maar heel kort laten trekken voor ze hem afgieten. De meeste Marokkanen laten de thee 5 minuten trekken voor ze het eerste theewater eraf gieten.
Soms gebeurt het wel eens dat de Marokkaanse huisvrouw op ’t laatst enkele druppels oranjebloesem in de thee druppelt. Maar dat is geen must.

#1063Daniëlle Houbrechts

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be

Terug naar boven icoon