Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/teffmeel_voor_glutenvrije_pannenkoeken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 oktober 2020

Maak zelf glutenvrije pannenkoeken met teffmeel

Pannenkoeken op tafel, da’s altijd feest!

glutenvrije pannenkoeken met teffmeelMaar wat als je een glutenallergie of glutenintolerantie hebt ?

Gluten zijn eiwitten die vooral voorkomen in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt. Op zich zijn deze niet schadelijk of gevaarlijk maar bij een aantal mensen, ongeveer 1% van de bevolking,  kan het eten van gluten nare gevolgen hebben. Het kan leiden tot een darmontsteking en beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De symptomen kunnen erg verschillen van persoon tot persoon. Sommigen reageren al heel sterk op een paar kruimeltjes terwijl anderen slechts vage klachten hebben.

Intussen zijn er al heel wat glutenvrije alternatieven op de markt zoals kokosmeel, quinoameel, amandelmeel,…. en teffmeel. Voor het maken van deze heerlijke pannenkoeken gebruik ik teffmeel, rijk aan vitaminen en mineralen.

Wat is Teffmeel?

Teff is een gewas uit het geslacht van de liefdegrassen of Eragrostis. Het is een heel bijzondere graansoort met een uiterst kleine korrel. In één tarwekorrel passen wel 150 kleine teffkorreltjes. Het graan kent zijn oorsprong in Ethiopië waar het vooral gewaardeerd wordt omwille van zijn superieure voedingswaarde. Het is een uitstekende bron van vezels en ijzer, bevat essentiële aminozuren en mineralen. Teffmeel kan in brood, in patisserie, als paneermeel en als bindmiddel in sauzen worden gebruikt maar dus ook in pannenkoeken.  Er bestaat witte, rode en bruine teff waarbij de voedingswaarde onderling kan verschillen.
De smaak er van is heel rijk en zelfs voor mensen die geen glutenallergie hebben een heerlijke variant op de traditionele pannenkoeken.

teffmeelgraankorrels Eragrostis

Wat heb je nodig ?

Voor de pannenkoeken

 • 2 eieren
 • 2 dl rijstmelk
 • 100 gram teffmeel
 • 40 gram kokosbloesemsuiker
 • kokosolie
 • 1 vanillestokje
 • een snuifje kaneelpoeder
 • een snuifje zout

Voor de afwerking

 • ahornsiroop
 • verse frambozen of appelsienpartjes (bloedappelsienen in het seizoen)
 • geroosterde amandelschilfers

pannenkoeken maken met glutenvrij teffmeel

Meng het teffmeel met de kokosbloesemsuiker, het kaneelpoeder en zout door elkaar. Snijd het vanillestokje open en schraap er de zaadjes uit met een lepel. Meng de zaadjes onder het meel. Klop de eieren los en meng ze samen met de melk onder het meel. Klop het geheel tot een glad beslag. Laat 1 eetlepel kokosolie smelten in een pan en bak van het beslag kleine pannenkoekjes van een 15 tal cm diameter. Werk de pannekoeken naar eigen smaak verder af met ahornsiroop, fruit of amandelschilfers. Voor de sinaasappelpartjes schil je de sinaasappel tot op het vruchtvlees en snijd je de partjes van tussen de vliesjes.

#5036

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies