Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/taxus_scheren_taxus_haag?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 27 november 2021

Wanneer kun je uw haag best scheren?

Snoei / knip afhankelijk van de groeisnelheid van de soort haag. Hoe vaker u knipt, hoe dichter de vertakking wordt. Gemiddeld wordt er tweemaal per jaar geknipt: in mei en eind juli, begin augustus. Knip langzame groeiers die aan één beurt genoeg hebben om in vorm te blijven liefst rond 21 juni. Soorten als Buxus worden vaker geknipt en daarbij maakt het niet zoveel uit wanneer u dat doet. Knip of snoei alleen niet tijdens heet en droog weer.
Knip een haag van boven smaller dan van onderen. Het licht kan dan de onderste takken beter bereiken, waardoor de planten daar beter groen en gesloten blijven. Als een haag vrij in de tuinruimte staat, is dat minder belangrijk.

Hagen knippen
Langzaam groeiende hagen (en coniferen) worden in principe rond de langste dag (21 juni) gesnoeid. Snelle groeiers moet u vaker snoeien, bijvoorbeeld de eerste keer in mei en nog eens eind augustus. Als een haag van onderen kaal is geworden, hangt het van de soort af of dat hersteld kan worden. Bij Taxus en liguster lukt dat door de hele haag kort af te snoeien. Die soorten lopen dan weer van onderaf weer uit. Met laurierkers lukt dat ook. Bij de meeste andere soorten haagplanten niet.

Taxus
Omdat taxus wat later in het voorjaar begint te groeien dan andere coniferen, kan deze ook later en eventueel vaker worden gesnoeid om een mooie strakke haag te krijgen. Snoei ieder geval nooit na augustus! De jonge twijgen moeten namelijk nog voor de winter kunnen rijpen om ze te vrijwaren van bevriezing. Taxus kan, anders dan andere coniferen, fors worden aangepakt. De planten lopen ook op het kale hout weer uit. Soms is wortelsnoei nodig. Als een haag te weinig voeding krijgt, gaan de wortels op zoek naar voedsel en kunnen dan ver de tuin of de omgevende grond in groeien. Steek ze op vijftig centimeter van de haag af en geef voeding boven de wortels. Dan doen ze de planten in de buurt geen concurrentie meer aan.


Taxus zorgt voor structuur in de tuin.

Beukenhagen
Beukenhagen worden bij voorkeur in de zomer gesnoeid, om en nabij de langste dag (21 juni). Snoei liefst met een snoeischaar, niet met een heggenschaar. Het is wat meer werk, maar het effect is veel fijner omdat het blad minder ruw wordt aangetast. Zorg dat de stammetjes van de beuken altijd door blad worden beschaduwd. Beuken kunnen slecht tegen directe zonneschijn op de schors.

#2534

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl