Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/taxodium_moerascipres_taxodium_distichum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 26 september 2020

Taxodium distichum of de moerascipres

Moerascipres of de Taxodium

  • Taxodium distichum (botanische benaming)
  • Bald cypress, swamp cypress (Engels)
  • Cyprès de la Louisiane, cyprès chauve (Frans)
  • Sumpfzypresse (Duits)

Taxodiaceae – moerascipresfamilie

Moerascipressen vinden we bij ons wel eens in parken, botanische tuinen of arboreta. Volwassen bomen zijn indrukwekkend door de knoestige stam en zachte, mosgroene naalden die in het najaar oranjerood of goudbruin kleuren. In hun land van herkomst staan zij vaak in het water of moeras. Door het mos dat over hun takken hangt, hebben zij een wat spookachtig aanzien.

herfstkleur bij Taxodium
Herfstverkleuring

Herkomst van de Taxodium
Moerascipressen werden tijdens de ijstijden vanuit het noorden naar het zuidoosten van de VS en de Golf van Mexico gedreven. Het zijn overblijfselen uit het Trias (250 miljoen jaar geleden). De moerascipresbossen uit die tijd hebben een groot deel van de bruinkoollagen gevormd. Moerascipressen zijn de attractieve bomen van de Everglades in Florida.

Er staan prachtige exemplaren in de grote meren en moerassen van het Atchafalayabekken. Het landschap met moerascipressen strekt zich uit vanaf Lake Palourde tot aan de randgebieden van Baton Rouge, hoofdstad van de staat Louisiana. Het natuurreservaat Alligator Bayou dreigde bebouwd te worden. Het is aan de twee jonge natuurbeschermers Frank en Jim te danken, dat dit moerasgebied voor de dreigende vernietiging gered werd. Hier staan moerascipressen die meer dan 500 jaar oud zijn. De grootste boom in dit gebied is de ‘Giant of Cats Island’. Hij zou tussen de 700 tot 1300 jaar oud zijn. Zijn stamomtrek bedraagt 16,4 m. Zijn gestalte is van een bizarre schoonheid. Moerascipressen zijn ook inheems in Guatemala en het zuiden van Texas.

kegels in het najaar
Kegels

Naamgeving Taxodium
Het botanische woord taxodium is afgeleid van taxus omdat de naalden op die van de taxus lijken. Distichum betekent in twee rijen wat betrekking heeft op de stand van de naalden.

Plantkenmerken van de Taxodium
De moerascipres is een tot 50 m hoge zomergroene naaldboom. Hij hoort tot de bladverliezende naaldbomen. Naaldloos is hij nog indrukwekkender dan met naalden door zijn vezelige, knoestige stam en de uitstaande takken. Hij kan overleven op plekken die het hele jaar door overstroomd zijn. Om zijn wortels met zuurstof te voorzien, vormt hij zogenaamde knie-of ademwortels die tot 2 m boven het water uitsteken. Zij laten aan sprookjesfiguren denken. De stamvoet van de moarascipres is sterk verdikt en daardoor bestand tegen het geweld van orkanen. Ook de ademwortels versterken de stabiliteit van de boom.


Kniewortels

Over de twijgen heen hangen vaak gordijnen van het grijze Spaanse mos dat van de hoge luchtvochtigheid profiteert. Zij geven de moerascipressen een spookachtig aanzien.


Bloeiwijze Taxodium

De mannelijke bloemen zijn roodachtige katjes die tijdens de hele winter zichtbaar zijn. De vrouwelijke bloemen die aan het eind van twijgen staan, gaan pas in het voorjaar open en worden door de wind bestoven. De kegels zijn eerst groen, later bruin. Als ze rijp zijn vallen de zaden in het water waar zij door de stroom naar moseilandjes of het moeras gedreven worden. Daar kunnen zij kiemen. Zij kunnen ca. 30 maanden kiemkrachtig in het water verblijven.

De kroon is eerst piramidaal en wordt later breder. Schors en takken zijn roodbruin en vezelig. De naalden zijn zachtgroen en staan in twee rijen spiraalvormig rond de twijg. Ze zijn 1-2 cm lang.
De herfstkleur is oranjebruin of rood. De moerascipres is een eenhuizige boom . d.w.z. dat mannelijke en vrouwelijke bloewijzen op een zelfde boom groeien.

Gebruik
Het harde hout van de moerascipres is zeer duurzaam en kan goed tegen vocht. Helaas werden de oude moerascipresbossen voor een groot deel in de loop van de 19e eeuw gekapt. Het hout werd gebruikt voor huizen, bruggen en andere constructies. Wat er nu staat zijn jongere bestanden. Er worden o.a. ook meubels, raamkozijnen en grafkisten van gemaakt. Tegenwoordig groeien de meeste bomen in beschermde natuurgebieden.
Moerascipressen trekken de bliksem aan en werden vroeger gebruikt als bliksemafleiders.

Dieren in het moerasbos
Moerascipressen zijn belangrijke bomen voor water- en roofvogels. In hun takken nestelen blauwe reiger, kleine zilverreiger, adelaar en visarend. De zaden zijn voedsel voor eekhoorns, fazanten, roodmussen en boseenden. Rietfluiters en andere vogels vinden insecten in de mosgordijnen. Rond de moerascipressen zwemmem alligators en allerlei soorten vis. Het is een broedplaats voor boomkikkers, padden en salamanders.

Geschiedenis van de moerascipres
De Aesculaap (symbool van artsen) van de American Medical Association is een slang die zich om een tak van de moerascipres windt.(Aesculapius was de Romeinse god van de geneeskunde.)

Buiten de stad Oaxaca in Mexico staat een reusachtige moerascipres. Zij noemen hem El Arbol del Tule. Zijn ouderdom wordt geschat op 1400 tot 1600 jaar. Als dat zo is, moet hij al het tijdperk van de Azteken meegemaakt hebben. Voor hen was de moerascipres de ‘Grey beard of the Swamp’.

Het is de grootste en oudste moerascipres van de aarde en het nationale symbool van Mexioco.

Medicinaal
Hars van de kegels werd gebruikt om wonden te ontsmetten. Bast en naalden werden gedroogd en in poedervorm gebruikt tegen vet haar en om bloedingen te stoppen.

#2434

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl