Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tamarillo_of_boomtomaat

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 31 juli 2021

Tamarillo of boomtomaat is een bijzonder en kleurrijk vruchtgewas.

Tamarillo of boomtomaat
Een bijzonder en kleurrijk vruchtgewas


Tamarillo (Cyphomandra betacea) is beslist een mysterieus vruchtgewas. De felrode, geel, oranje of soms scharlakenrode eivormige vruchten worden sinds geruime tijd zelfs in beperkte aantallen in de winkel verkocht.
Net zoals de tomaat, paprika, aardappel, aubergine,... behoort ook deze boomtomaat tot de familie van de nachtschadigen of Solanaceae. De oorsprong van de tamarillo is terug te vinden in het Andesgeberchte van Peru. Het zijn dan ook planten die van de warmte houden, maar in ons klimaat lukt het eveneens om ze te laten groeien en zelfs te laten afrijpen.

tamarillo

Plantbeschrijving
Tamarillo of gewoonweg de boomtomaat is een meerjarig houterig gewas dat elk jaar opnieuw uitloopt en nieuwe scheuten vormt. De struik of zelfs boom kan in goede omstandigheden zo’n 6 à 7 meter hoog worden. Meestal zijn de vruchten rood met oranje strepen. Het kleur hangt echter af van het ras, want ze kunnen ook paars, rood, oranje of geel gekleurd zijn en dat al dan niet met donkere strepen. De bessen van de boomtomaat zijn eivormig en worden tot 100 gram zwaar.
De 1 a 2 cm grote bloemen verschijnen in trossen al vroeg in de zomer of in het late najaar. De witte kelkjes worden al snel bevrucht en de vruchten groeien uiteindelijk heel snel.
Boomtomaten hebben een kenmerkende vrij sterke maar minder aangename geur met enorme bladeren die een diameter van 15 tot 20 cm. kunnen bereiken.

tamarillo bloemen

Zaaien
Zaaien van tamarillo’s kan vanaf maart tot april en zelfs mei gebeuren. Dat kan in potjes of gewoon in zaaibakjes met een onderlinge zaaiafstand van 5 cm om vroege verplanting te voorkomen. Het opkomstresultaat bij het zaaien is meestal wel opmerkelijk goed te noemen maar de boomtomaat wordt niet graag verspeend.
Na 1 a 2 weken kiemen de zaden en al vrij spoedig verschijnen de eerste echte blaadjes en moeten de plantjes in een grotere pot.

Opkweek
De opkweek van dit vruchtgewas gaat vrij vlot met weinig problemen. Net als bij de gewone tomaten moeten we bij de tamarillo wel de jonge planten regelmatig nazien op aantasting van witte vlieg. Voor witte vlieg is de boomtomaat wel iets gevoeligere dan zijn familie.
De planten verlangen veel water tijdens droge perioden, zorg er voor dat de potkluit niet kan uitdrogen.

tamarillo als plant in de kas

Standplaats
Plant de tamarillo of boomtomaat in een pot en plaats deze op een zonnig plekje op het terras. Let wel: doe dit pas na de IJsheiligen van half mei!
Een andere manier van groeien is het uitplanten in volle grond (met pot), maar dit wordt in de meeste zomers een ramp daar de vruchten niet zullen afrijpen voor de vorst komt. De planten in een serre aanplanten is dan ook het meest aangewezen.

Meststoffen
Het is een sterk groeiend gewas, en om die groei op te vangen is het toedienen van meststoffen van groot belang.
De plant gaat bij een gebrek aan voeding (kalium) al heel snel gele bladeren krijgen. Ook fosfor is belangrijk voor de bloem en de vruchtzetting.

boomtomaat of tamarillo van de familie van de tomaat maar met weinig andere gelijkenissen
De vruchten van de boomtomaat


Oogst
De oogst van de tamarillo hangt sterk af van de temperaturen en lichtinval.
Meestal zijn de vruchten rijp rond oktober, november en december.
Het is dus belangrijk deze plant na het groeiseizoen te overwinteren op een vorstvrije plaats waar de vruchten kunnen afrijpen.

Snoeien
Inderdaad,…snoeien!
Dit wordt al snel duidelijk bij het telen van dit gewas. Het is belangrijk de grote, dikke zachte takken, jaarlijks terug te snoeien om verwildering te voorkomen.
Snoei alles in tot op 1,5 m en het volgende jaar zal de boomtomaat rijkelijk uitlopen een stuk kleiner blijven.

de vrucht van een tamarillo
een boomtomaat doormidden gesneden
Gehalveerde vruchten

Verwerking
Tamarillo kent een vrij scherpe smaak en wordt dus beter oranje gegeten.
Volledig rood is de smaak te uitgesproken en erg bitter. Vooral de dunne maar taaie schil kan zeer bitter zijn. Het velletje kan best verwijderd worden door de vrucht met kokend water te overgieten en daarna onmiddellijk in koud water onder te dompelen. Na zo'n behandeling kan het velletje zonder veel moeite af de vrucht worden getrokken.
Gehalveerde bessen met wat suiker er bovenop kun je ook uitlepelen.
Verwerkt in een sorbet of crème overgoten met een aardbeisausje is het alleszins zeer lekker.

#1380

Auteur: Angelo Dorny