Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/suikermais

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 14 juni 2021

Suikermaïs

telen van suikermaisBij het woord maïs denk je meteen aan mooie gele korrels, maar ook aan veevoeder en genetische manipulatie. Voor alle duidelijkheid: suikermaïs en snij- of voedermaïs hebben dezelfde achtergrond, maar zijn twee aparte soorten.  Suikermaïs of zoete maïs wordt geteeld voor menselijke consumptie. Het is zoet omdat het van nature een gen mist dat de productie van suiker blokkeert. In Europa wordt suikermaïs niet genetisch gemanipuleerd. Er is immers geen enkele reden toe, want de ziekte die in Amerika de plant kan aantasten, komt in Europa niet voor.

Zuid-Amerikaans
Maïs is van oorsprong een Zuid-Amerikaanse plant en is daar ook vandaag nog een zeer belangrijke voedingsbron. Mexicanen maken de maïskorrels licht verteerbaar door ze fijn te malen tot maïsmeel waarmee men tortillas maakt.  Maïsgriesmeel wordt ook in Europa veel gebruikt, bijvoorbeeld voor pollenta.

Maïs groeit bijzonder snel.  Bovenaan de plant vormt zich een kolf, waarin de zaadjes groeien. De kolven worden onrijp geplukt en moeten snel gegeten worden, omdat de suikers in de korrels anders in zetmeel wordt omgezet en de groente culinair niet meer interessant is.

zoete mais of suikermaisKopen
Suikermaïs wordt ingedeeld in drie lengten: langer dan 18 cm, tussen 15 en 18 cm en tussen 10 en 15 cm. De kolf mag maximaal twee kransen van verdroogde schutsbladeren hebben en de mooi gele korrels moeten volledig uitgegroeid zijn en geen beschadigingen vertonen.

Bewaren
Suikermaïs moet zo snel mogelijk na aankoop, verbruikt worden.

Keuken
Suikermaïs is een ideale knabbel en/of sidedish voor op de BBQ. Geen BBQ bij de hand, geen probleem de kolven - ontdaan van hun schutbladeren - kunnen ook geroosterd worden onder de ovengrill, gekookt of gestoomd. Lekker als hapje met een pittige dipsaus of als side bij geroosterde kip.

suikermais op de bbq

Maïs op de BBQ (4 pers.)

4 (kleine) maïskolven, ontdaan van hun schutbladeren 
ca. 100 g gesmolten boter

Steek de maïskolven op metalen spiezen en leg ze op de barbecue, bestrijk ze af en toe met wat boter en serveer ze eenmaal gaar meteen met een lekkere dipsaus.

#4835

Bron: Flandria