Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/stevia_zoetstof_als_suikervervanger

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 8 mei 2021

Stevia zoetstof als suikervervanger

suikervervanger stevia

Stevia is sinds enkele weken wettelijk toegelaten als zoetstof in diverse voedingsproducten. Verschillende fabrikanten van voeding zijn alvast aan de slag om deze zoetstof te gebruiken. Een van de eerste bedrijven was Coca Cola die er een direct een nieuwe variant voor zijn Fantalijn mee maakt. De zoetstof kreeg het E-nummer E960 mee en is dus te vinden op de verpakking van steviahoudende producten.

Voor de fabrikanten van voedingswaarden zijn er wel strenge regels gemaakt zodat consumenten niet meer dan de wettelijk 4 mg per kg lichaamsgewicht aan steviolglycosiden per dag zal innemen. Dit wordt aangeduid met de ADI (aanvaardbare dagelijkse inname).
De zoetkracht van de steviaplant komt voort uit steviolglycosiden. Die hebben een zoetkracht wat zo’n 200 keer hoger dan is suiker. Bovendien is het calorievrij en heeft het zo goed of geen invloed op een consument zijn bloedsuikerspiegel. Dit is bijzonder goed nieuws voor diabetici die toch graag iets zoets eten.

stevia, stepa of honingkruid

In bepaalde zelfgemaakte kruidenrecepten worden gedroogde steviablaadjes gebruikt. De kracht van de zoetstof van die bladeren ligt slechts 15 tot 30 keer hoger dan suiker. Het is echter de steviolglycoside die de echte zoetkracht bevat.
Men verwacht dat op termijn Stevia een plaats zal gaan innemen in de markt van de alternatieve zoetstoffen, dit omdat het een positief effect heeft op de verhoging van de zoetgewaarwording in verschillende dranken, maar dan zonder toevoeging van extra calorieën.
In andere landen buiten Europa is de steviolglycoside al langer gekend en gebruikt. Dankzij de stijgende vraag is dit nu in 27 EU-landen toegelaten (sinds 2 december 2011).
Naast het gebruik als zoetstof wordt Stevia ook gebruikt in verschillende andere producten, waaronder zalven en crèmes, lippenbalsem of tandpasta.

gedroogde steviablaadjes

Stevia als particuliere plant (Stevia rebaudiana) of honingkruid

Stevia is een subtropische plant die van nature in Midden- en Zuid-Amerika voorkomt. De bewoners van Brazilië en Paraguay kennen deze plant al vele eeuwen. Ze wordt er onder andere gebruikt als extra zoetmiddel voor medicinale kruidendranken of om in thee toe te voegen.

Hoewel deze samengesteldbloemige plant een meerjarige plant is wordt deze meestal maar 1 jaar gekweekt. De bladeren die ongeveer 3cm zijn kunnen in huis gebruikt worden om als zoetstof te dienen. Wilt u zelf experimenteren met deze zoetmaker, dan kunt u in voorjaar terecht in tuincentra die Stevia verkopen onder de naam honingkruid of stepa.

kiemen van stevia of honingkruid

De plant is vorstgevoelig en kan dus buiten uitgeplant worden nadat de laatste dagen met nachtvorst zijn gepasseerd. Zet op een plaats met veel licht en hou de grond goed vochtig, maar zorg ervoor dat het honingkruid niet te nat staat.

Om Stevia te vermeerderen maakt men best enkele stekjes. Hoewel Stevia ook kan gekweekt worden uit zaad, is goed zaad zeer moeilijk te vinden en kiemt moeilijk. Plaats gedurende de maand december het zaad in een kweekbak met stekgrond met een constante temperatuur rond de 22°C op een goed lichte plaats. Gebruik zaden die donker zijn van kleur. Na een 2-tal weken zijn de kiemen goed zichtbaar. Hou er echter rekening mee dat niet alle zaden zullen kiemen.

Wenst u zelf een Stevia opkweken vanuit zaad? Dan kunt u hier alvast het zaad bestellen:

Stevia rebaudiana - suikerplantje (special)
Stevia rebaudiana - suikerplantje (special)

Particulieren kunnen Stevia op 2 manieren gebruiken: De gedroogde bladeren kunnen vermaald worden tot poeder om als zoetmiddel te gaan gebruiken. Een andere manier om de zoetkracht van Stevia te gebruiken is de zoetstof als extract te gebruiken door te koken in water.

#3280