Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_8_leeuwentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 september 2021

Sterrenbeeldentuin deel 8: de leeuwentuin

Deze tuin is voor al wie geboren is tussen 23 juli en 23 augustus: de leeuwen dus.
Leo, het vijfde teken van de dierenriem is een heel sterke persoonlijkheid. De leeuw is moedig maar ook arrogant, liefdevol en toch ongenaakbaar. Gepaste kruiden zijn Laurier (Laurus Nobilis), Bernagie (borage officinalis), Echte Kamille (Matricaria Chamomilla L.) en Goudsbloem (Calendula officinalis)

Laurier (Laurus nobilis)

Er zijn verschillende soorten laurier. Eetbare en niet eetbare. Het is dus wel van belang, dat je niet zomaar eender welke laurier gebruikt. De eetbare heet de ‘edele laurier’ (Laurus nobilis).
In Frankrijk noemen ze hem ‘Laurier-sauce’. Niet eetbaar zijn de bladeren van andere sierheesters die ook laurier heten. Zo heb je bijvoorbeeld de rozelaurier of oleander en de kerslaurier.

Als je een laurierstruik voor je huis plant, heb je waarschijnlijk minder last van insecten. Hou er wel rekening mee dat sommige struiken reuzegroot kunnen worden. Een krans van laurier noem je ‘lauwer’.
Die krijg je als je succes hebt. Op je ‘lauweren rusten’ is nochtans gevaarlijk. Maar dat doen Leeuwen natuurlijk nooit...

Bernagie (Borago officinalis)

Als een leeuw al eens een inzinking heeft, dan zal hij dat zeker niet laten zien. Zijn imago is hem alles waard. In de Oudheid waardeerden bernagie of borage heel erg. Toen waren ze ervan overtuigd dat bernagie de levensgeesten opwekte.
De Engelsman John Gerard (1597) schijft in zijn Gerard’s Herbal: “Borage brengt courage. Bloemen en bladeren van de bernagie in wijn gedaan, maken alle mannen en vrouwen blij, omdat ze alle droefheid, sloomheid en somberheid op de vlucht jagen.”

Echte Kamille (Matricaria chamomilla)

De Egyptenaren waren in de wolken met kamille en droegen het kruid op aan niemand minder dan de zon himself.

mwille van zijn geneeskrachtige kwaliteiten verkozen de Egyptenaren dit kruid boven alle andere.

Volgens hen verlichtte kamille de geest en heelde deze plant het lichaam.

Baldurs wenkbrauwen, zoals de Germanen het kruid noemden, gaan prat op een ontstekingsremmende, desinfecterende, kramp- en pijnstillende, kalmerende en verzachtende reputatie.

Als je je haar wast met een kamille- aftreksel word je na een tijdje een echte blondine met gouden manen.

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Alleen al om zijn vurige warme kleur is de goudsbloem de lieveling van de leeuw.

De goudsbloem is een echt duiveltje-doet-al. Wil je graag warm- ogende oranje of gele bloemen in je tuin, of een plant die je als lekker hapje op je bord kan terugvinden? Een kruid waarvoor je een plaatsje reserveerde in je huisapotheek of een plant waarmee je wol kan verven? Je zegt het maar. Het kan allemaal met goudsbloem.

Je kan er zelfs het weer mee voorspellen. Als je ‘s morgens rond 7 uur in je tuin stapt en je goudsbloemen staan er nog allemaal te bibberen op hun steel met de bloemen toe, trek dan maar een pull meer over je bloot bovenlijf. Dan komt er namelijk regen in de loop van de dag! Dat wisten onze voorouders al te vertellen en die konden het weten.

Als je goudsbloemblaadjes tussen je kiezen krijgt doen ze lichtjes denken aan peper. Mensen die opgescheept zitten met een zout- en weetiknogallemaalwat- loos dieet kunnen hun maaltijden wat opvrolijken met lieflijke, oranje goudsbloem. Daarvoor kan je verse of gedroogde goudsbloemblaadjes gebruiken.

#4828

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be